Χθες σήμερα αύριο 27/8/2025

Αυτή είναι η κατάσταση

Η φωτογραφία είναι χθεσινή από το Φράγμα Αποσελέμη. Θα μπορούσε να είναι απλώς μια φωτογραφία από ‘κείνες που γράφουν στη λεζάντα «Χωρίς σχόλια». Γιατί, πραγματικά, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ούτε ειδήμων, ούτε ειδικός για να ερμηνεύσει αυτό που βλέπουμε.

Η στάθμη του νερού έχει κατέβει επικίνδυνα και υπάρχουν σημεία που το έδαφος, που κάποτε σκεπάζονταν από νερό, έχει ξεραθεί. Το χειρότερο: Μένει ακόμα αρκετός καιρός για να έρθουν, αν έρθουν τελικά οι βροχές. Και ως τότε, αλήθεια, τι θα γίνει; Και μετά από αυτό, τι θα γίνει; Θα βελτιωθεί ή θα χειροτερέψει κι άλλο αυτό που βλέπουμε;

Για διαφορετικούς λόγους

Ήταν και οι δύο πρόσωπα της βραδιάς προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ο ένας με την παρουσία του και όσα είπε, και ο άλλος με την απουσία του και όσα δεν είπε. Ο λόγος για τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, και τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιχάλη Καραμαλάκη.

Ο δήμαρχος παρέμεινε σταθερός και αμετακίνητος στις θέσεις του και επανέλαβε τα ήδη γνωστά για το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, παρά τις «επιθέσεις» που δεχόταν από παντού.

Από την άλλη, ο Μιχάλης Καραμαλάκης υποκίνησε την ιστορία και ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση, αλλά, τελικά, δεν παρέστη. Δικαιολογημένη, μαθαίνουμε, η απουσία του στο εξωτερικό για λόγο που δεν μπορούσε να αναβληθεί, αλλά και καλή η εκπροσώπηση της παράταξης από τον Μαρίνο Παττακό. Όμως, ήταν φάουλ.

Σφοδρή κριτική

Σφοδρή κριτική στη Δημοτική Αρχή για το θέμα της ιδιωτικοποίησης μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων άσκησε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρίνος Παττακός. Όπως κατήγγειλε, το ζήτημα ήρθε προς συζήτηση «κατόπιν εορτής», ενώ ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη στον αέρα, στερώντας από το Σώμα τη δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης. Σε ανάρτησή του, ο ίδιος έγραψε: «Κύριε πρόεδρε, οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης ζήτησαν να φέρετε το θέμα παραχώρησης έργου καθαριότητας εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να αποφασίσουμε πριν συμβεί το μοιραίο…

Το μοιραίο λάθος έγινε στις 12 Αυγούστου, στη Δημοτική Επιτροπή, και τώρα μάς καλείτε να ευχηθούμε αιωνία η μνήμη της Καθαριότητας στον Δήμο Ηρακλείου», τόνισε σκωπτικά. Η παρέμβαση αναδεικνύει τις σκιές αδιαφάνειας και την πρόθεση εκχώρησης κρίσιμων δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, επιλογή που πλήττει την Καθαριότητα και τελικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Η ΠΕΔ για την καύση

Παράταση στη διαβούλευση του σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη μονάδων που θα παράγουν ενέργεια από την καύση απορριμμάτων, θα ζητήσει η ΠΕΔ Κρήτης, όπως δήλωσε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Γιώργης Μαρινάκης, πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Κρήτης & δήμαρχος Ρεθύμνης.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι η απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης είναι να εξουσιοδοτήσουν τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέξη Καλοκαιρινό, αλλά και τον δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, ώστε να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα διαβούλευσης για το ζήτημα, καθώς οι δύο αυτοί δήμαρχοι έχουν προχωρήσει σε επεξεργασία του θέματος αυτού.

Ο χρόνος που έχει δοθεί για διαβούλευση είναι ανεπαρκής για ολοκληρωμένη ανταπάντηση, δήλωσε -επίσης- ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε ότι η πρόταση της ΠΕΔ Κρήτης είναι η διαβούλευση αυτή να λήξει μετά το πέρας του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Όλα στο τραπέζι

Πρωτοβουλίες για την γενικότερη κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρόκειται να αναλάβει η ΠΕΔ Κρήτης. Όπως ενημέρωσε, στο περιθώριο των δηλώσεών του προς εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, «για αρχή, θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη αυτοδιοικητική συγκέντρωση στο Ρέθυμνο στις 11 Σεπτεμβρίου».

Εκεί, θα τεθούν, σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, τα τεράστια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα: η υποστελέχωση, τα οικονομικά, τα απορρίμματα και τα ύδατα.

Κραυγή αγωνίας

Η κραυγή αγωνίας από το Ρέθυμνο δεν είναι απλώς τοπικό ζήτημα, αλλά εικόνα κατάρρευσης του ίδιου του ΕΣΥ. Ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Χνάρης, μιλά για «πλήρη κατάρρευση» της παιδοψυχιατρικής φροντίδας, με την Κρήτη να μένει ουσιαστικά με έναν δημόσιο παιδοψυχίατρο. Όπως τονίζει ο βουλευτής, σε ερώτησή του, η Κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις, παρακολουθεί αδρανής, ενώ οικογένειες σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα για να βρουν βοήθεια.

Η πρόσφατη ΚΥΑ, που ανοίγει τον δρόμο σε ιδιώτες να χρησιμοποιούν δημόσιες δομές με πληρωμές από τους ίδιους τους ασθενείς, αποτελεί ξεκάθαρη θεσμοθέτηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Οι γιατροί φωνάζουν για υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και εξάντληση. Το ΕΣΥ, από κοινωνικό αγαθό, μετατρέπεται σε πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης. Αν δεν υπάρξουν άμεσες προσλήψεις και γενναία ενίσχυση, η υγειονομική φροντίδα στην Κρήτη θα είναι προνόμιο λίγων. Και αυτό συνιστά πολιτική επιλογή.

Θα κάνει κόμμα

 

Αποφασισμένος να επιστρέψει στο επίκεντρο της πολιτικής εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, σχεδιάζοντας τη δημιουργία νέου κόμματος δεξιότερα της ΝΔ, παρά το προσωπικό δράμα της απώλειας της κόρης του. Σύμφωνα με την Απογευματινή, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι η συγκυρία δεν «επιτρέπει αποστρατείες» και στοχεύει σε έναν «σοβαρό κεντροδεξιό σχηματισμό», που θα καλύπτει το κενό ανάμεσα στον ακραίο φιλελευθερισμό και την περιθωριακή ακροδεξιά. Στρατηγική του είναι να απευθυνθεί σε απογοητευμένους, προτάσσοντας εθνικά θέματα, δημογραφικό και μετανάστευση.

Ήδη συζητά με πρόσωπα όπως ο Μελέτης Μελετόπουλος, με διαδρομή σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και «πατριωτική Αριστερά». Στόχος του κόμματος Σαμαρά δεν είναι η πλήρης ρήξη, αλλά η διαμόρφωση νέων συσχετισμών, που θα του επιτρέψουν να λειτουργήσει ως ρυθμιστής. Το στοίχημα παραμένει υψηλό: ένα διψήφιο ποσοστό που θα κρίνει την «επόμενη μέρα» στη Δεξιά.

Η «επιστροφή»

Το ενδεχόμενο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή επαναφέρει η ιστοσελίδα Euractiv, σημειώνοντας την αδυναμία της σημερινής αντιπολίτευσης να ασκήσει πίεση στη Νέα Δημοκρατία. Ο πρώην πρωθυπουργός, που κυβέρνησε την Ελλάδα την ταραχώδη περίοδο 2015–2019, καλείται να εξηγήσει γιατί τα πράγματα θα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά και ποιοι θα τον πλαισιώσουν.

Παρά τις διαψεύσεις του περιβάλλοντός του, η παραδοχή του ότι του λείπει «η ενεργός πολιτική» άναψε φωτιές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει καταρρεύσει στις δημοσκοπήσεις, τον χώρο της κεντροαριστεράς κατακερματισμένο και τον Μητσοτάκη υπό πίεση από σκάνδαλα και εθνικά ζητήματα, πολλοί βλέπουν παράθυρο επιστροφής. Η πρόκληση ωστόσο παραμένει: να πείσει όσους αισθάνονται προδομένοι από το δημοψήφισμα και τη λιτότητα ότι αξίζει δεύτερη ευκαιρία. Χωρίς καθαρό αφήγημα και νέα πρόσωπα, το comeback φαντάζει αβέβαιο.

Εγγυήσεις ασφαλείας

Οι ΗΠΑ, υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ, εξετάζουν τη μεταπολεμική ασφάλεια της Ουκρανίας, προσφέροντας προηγμένα μέσα επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών, όπως δορυφόρους, drones και ραντάρ, για παρακολούθηση κινήσεων και πιθανών απειλών. Ταυτόχρονα δηλώνουν έτοιμες να υποστηρίξουν ευρωπαϊκή πρωτοβουλία αεράμυνας, χωρίς να στέλνουν δικά τους στρατεύματα, παρέχοντας logistics, αεροσκάφη και πυραύλους Patriot.

Ο Ζελένσκι έχει ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ενώ η Ουάσιγκτον επιδιώκει ρόλο συντονιστικό και εφεδρικό, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και η προστασία από μελλοντικές ρωσικές επιθέσεις. Η συνεργασία Τραμπ–Ζελένσκι επικεντρώνεται σε συντονισμό με Ευρωπαίους συμμάχους για ανάπτυξη στρατευμάτων και δημιουργία ζωνών αποστρατιωτικοποίησης και ενισχυμένης αμυντικής παρουσίας.