Χθες… σήμερα… αύριο 27/05/2024

Μια εκδήλωση για να τιμήσουν τους συνεργάτες τους

Ήταν μια ωραία εκδήλωση βράβευσης αυτή που διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου για να τιμήσει συνεργάτες του. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν τοπικοί φορείς, πολιτικά πρόσωπα και ο ΟΛΗ θέλησε να ευχαριστήσει όλους εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκε στην πενταετή θητεία της διοίκησης του Οργανισμού.

Εκεί ήταν και ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός, που είπε ότι ο Δήμος πρέπει να είναι συμμέτοχος στις αποφάσεις και δεν νοείται ότι θα μπορούσε να αποξενωθεί κατά κανέναν τρόπο το λιμάνι από την πόλη.
Ο δήμαρχος Ηρακλείου παρέδωσε αναμνηστικά βραβεία στον αερολιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργο Πλιάκα, στον προϊστάμενο της Διεύθυνση Δημόσιας Υγεία της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνη Παπαδάκη, στον λιμενάρχη Ηρακλείου Γιώργο Τσοπάνη, στον πλοίαρχο Ματθαίο Μαυρογιαννάκη, στον αστυνόμο Βασίλη Κατσαμάνη, στον διοικητή Νικόλαο Χαρτούδη και στη Χριστίνα Βουλγαράκη. Βραβεία σε εκπροσώπους φορέων παρέδωσε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Παντελής Ρυακιωτάκης.

Βρήκαμε ευκαιρία να τα πούμε στο «papafigos»

Λίγο το ανανεωμένο patris.gr, λίγο η μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει ο όμιλος της ΠΑΤΡΙΔΑΣ το ερχόμενο Σάββατο στο Επιμελητήριο, άντε και κάτι ονομαστικές εορτές, είπαμε προχθές το βράδυ να αφήσουμε λίγο τα γραφεία και να πιούμε ένα κρασάκι όλοι μαζί.

H διοίκηση με επικεφαλής τον Κώστα Ξυλούρη, η διεύθυνση και συνεργάτες της «Π» και του patris.gr βρέθηκαν στο νέο εστιατόριο «papafigos”», που βρίσκεται στην πλατεία 18 Άγγλων, και άφησαν πίσω για λίγο τις σκοτούρες και την πίεση της δουλειάς, τα είπαν μεταξύ τυρού και αχλαδιού, ήταν μια βραδιά πολύ χαλαρή. Βέβεια το… τυρί και το αχλάδι είναι σχήμα λόγου, γιατί το «papafigos» είναι όχι απλώς η νέα πρόταση στην κουζίνα της πόλης, αλλά είναι μια γαστρονομική πρόταση που φαίνεται πως ήρθε για να αφήσει εποχή στο Ηράκλειο!

Τα 100 χρόνια του Επιμελητηρίου

Τα 100 χρόνια του γιορτάζει φέτος το Επιμελητήριο και ο Μανόλης Αλιφιεράκης βάζει ψηλά τον πήχη. Στο τέλος του Ιουνίου θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις οι οποίες θα έχουν καλεσμένους από όλη την Ελλάδα και φυσικά πολλούς πολιτικούς παράγοντες.

Θυμίζω ότι αρχές του έτους στην πίτα του Επιμελητηρίου ο κ. Αλιφιεράκης το είχε επισημάνει: «Το 1924 ξεκίνησε μια διαδρομή, η οποία διαρκεί ήδη έναν αιώνα και η επιτυχημένη πορεία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου αντικατοπτρίζει το όραμα εκείνων που εργάστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον και μια επιχειρηματική κοινότητα υγιή και εύρωστη, η οποία συνεργάζεται και απολαμβάνει από κοινού ανάπτυξη και ευημερία, με όσες δυσκολίες έχουν μεσολαβήσει» και στη συνέχεια υπογράμμισε: «Το Επιμελητήριο Ηρακλείου ήταν σε όλη αυτή την εκατονταετή διαδρομή ένας από τους κινητήριους μοχλούς της τοπικής ανάπτυξης. Επί σειρά δεκαετιών, μετατοπίσαμε το βάρος του θεματολογίου από τα τετριμμένα, σε νέες προτεραιότητές, όπως η ανάπτυξη παράλληλων μορφών τουρισμού κι η διασύνδεσή του με το παραγωγικό δυναμικό του τόπου. Πάντα με επίκεντρο τη μικρομεσαία επιχείρηση».

Μια μετάθεση, πολύ σούσουρο

Μια μετάθεση που όμοιά της δεν έχει προκαλέσει τόσο σούσουρο… Αναφέρομαι σε μετάθεση στελέχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την οποία μεσολάβησε πολιτικός δάκτυλος και όχι με τον πιο κομψό τρόπο, όπως μου λένε οι άνθρωποί μου. Ακόμα και στο Αρχηγείο συζητήθηκε η αλλαγή θέσης και ρόλου. Δεν λέω εάν ήταν σωστό ή όχι, αυτό που ρωτώ είναι εάν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά ή αποτελεί πάγια τακτική. Μάλλον το δεύτερο συμβαίνει στη χώρα όπου πολιτική και σώματα ασφαλείας πηγαίνουν χέρι χέρι.

Η σπουδαία ερευνητική δουλειά

Ο κ. Χρυσουλάκης

Γράφαμε προχθές για τη σοβαρή περιβαλλοντική αδικία που σχετίζεται με τη θερμική καταπόνηση σε 14 μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, που έρχεται να φωτίσει μια νέα μελέτη, υπό τoν συντονισμό του Πολυτεχνείου του Βερολίνου (TU Berlin), σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.

Το σχετικό άρθρο στην έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση «Nature Cities» δείχνει ότι οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με τη θερμότητα κατανέμονται άνισα στον πληθυσμό, με τις ευάλωτες ομάδες να είναι σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξαν η καθηγήτρια Birgit Kleinschmit και η ομάδα της από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου, μαζί με άλλους Ευρωπαίους επιστήμονες, συμπεριλαμβανομένου του Δρ. Νεκτάριου Χρυσουλάκη από το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, του οποίου η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με αυτή που μπήκε στην πρώτη σελίδα. Επανορθώνουμε και ζητούμε συγγνώμη.

Έχει υποβάλει μήνυση

Με μήνυση απάντησε η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη στην Έλενα Ακρίτα.
Η κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη υπέβαλε μήνυση στην κυρία Ακρίτα για συκοφαντική δυσφήμιση. Η ανάρτηση της Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη έρχεται ως απάντηση σε σχόλιο της Έλενας Ακρίτα ότι δεν έχει λάβει ούτε αγωγή ούτε μήνυση από τη σύζυγο του πρωθυπουργού.
«Θα συνιστούσα ψυχραιμία στην Κα Ακρίτα σχετικά με τα όσα άθλια ψεύδη έχει πει προσβάλλοντας την προσωπικότητά μου.

Άλλωστε θα κληθεί να απολογηθεί στις δικαστικές αίθουσες μετά τη μήνυση που κατέθεσα στις 14.5.2024 σε βάρος της για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης» έγραψε η κυρία Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη.
«Δεν έχω πάρει ούτε μήνυση ούτε αγωγή από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Ίσως αργότερα… Άλλωστε, έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα έρθει μάρτυρας εναντίον μου, έτσι δεν είναι;
Κλείνω τα σχόλια, την κατανόησή σας, οι λόγοι ευνόητοι» είχε γράψει νωρίτερα η κυρία Ακρίτα.

Μια παρουσίαση που ξεχώρισε

Ήταν πράγματι ξεχωριστή η εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» που έγινε στο Ηράκλειο, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη συνεργασία του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασός»-Παράρτημα Κρήτης, για την παρουσίαση του βιβλίου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-Πολιτική Βιογραφία (1915-1964)» του κ. Ιωάννη Παπαφλωράτου, νομικού-διεθνολόγου, καθηγητή Στρατιωτικών Σχολών. Αρκετός κόσμος, πολλοί φιλίστορες, καθώς αναλύθηκαν στοιχεία για τη ζωή και τον πολιτικό βίο του Γεωργίου Παπανδρέου.

Το βιβλίο παρουσίασαν οι: δρ Μαίρη Ζηλεμένου, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του κέντρου «Καποδίστριας», δρ Ελπινίκη Νικολουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, φιλόλογος, Κυριάκος Τιλγκερίδης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Γλυφάδας. Συντόνιζε ο Γιάννης Πυργιωτάκης, ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τρέχει παντού… και προλαβαίνει

Σήμερα πάει στις Βρυξέλλες, χθες ήταν στην Κρήτη, προχθές μέχρι την Ηλεία έφτασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, που εγκαινίασε το 6ο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» και την Αγροτική Έκθεση EuroAgro Expo 2024, στην Αμαλιάδα, επισημαίνοντας ότι η συνεργατικότητα αποτελεί βασικό όπλο στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.

Με αφορμή το Φεστιβάλ, ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη διατήρησης της ποιότητας των προϊόντων της ηλειακής γης και γενικότερα της χώρας μας, σημειώνοντας ότι ποιότητα και εξωστρέφεια αποτελούν δύο καθοριστικούς παράγοντες για την προώθηση της παραγωγής μας. Και, όπως είπε, η εξωστρέφεια δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την ΚΑΠ, την οποία χαρακτήρισε ως το πλέον σημαντικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.

Καταγγέλλουν τον υπουργό

Σοβαρές καταγγελίες για «τραμπουκισμούς και απειλές» του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, κατά αστυνομικού που πήγε στο υπουργείο για να κάνει το καθήκον του, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής Κέρκυρας και τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, με αφορμή επεισόδιο που αποκάλυψε δικηγόρος για την υπόθεση των Τεμπών.

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε ο δικηγόρος Ιωάννης Απατσίδης και σχολιάζει ο κ. Αυλωνίτης, ο υπουργός χθες είχε βγει στους διαδρόμους του υπουργείου «μαινόμενος» και «απειλούσε πως θα αποταχθεί» αστυνομικός, ο οποίος είχε πάει να συλλάβει στο πλαίσιο αυτοφώρου την αρμόδια γραμματέα του υπουργείου, μετά από μήνυση που υποβλήθηκε σε βάρος της, γιατί δεν είχε καταθέσει (όπως αναφέρει ο δικηγόρος που έκανε τη μήνυση) όλα τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί για τα Τέμπη.

Δεν είναι σκόνη…

Βρε να επιμένει τόσο ο Γρηγόρης Πετράκος στις θεωρίες συνωμοσίας. Ο τραγουδιστής μίλησε μεταξύ άλλων στην τηλεόραση για την αφρικανική σκόνη και για ακόμα μία φορά υποστήριξε ότι η σκόνη είναι αποτέλεσμα αεροψεκασμών από εταιρείες που δουλεύουν για το ΝΑΤΟ. Στο άκουσμα αυτό η Μαρία Μπακοδήμου τού ζήτησε να της εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί, με τον ίδιο να συνεχίζει: «Κοιτάξτε, είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα και κάθε φορά που λέμε κάποια άποψη μετά διαστρεβλώνεται πάρα πολύ, έως ότι άκουσα ότι είπα πως δεν υπάρχει σκόνη. Δεν είπα ποτέ ότι δεν υπάρχει σκόνη. Απλά είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα εδώ και 15 χρόνια, το ζήτημα της τροποποίησης του καιρού παγκοσμίως. Όχι της κλιματικής αλλαγής αλλά της τεχνητής τροποποίησης. Υπάρχουν δεκάδες εταιρείες τροποποίησης καιρού και στην Ελλάδα και δεν υπάρχει καμιά διαφάνεια πάνω σε αυτό».

Ο Λάκης και ο… τουρίστας

Με καυστικό τρόπο για τον Στέφανο Κασσελάκη αναφέρθηκε ο Λάκης Λαζόπουλος σε συνέντευξή του την Κυριακή λέγοντας, μεταξύ άλλων, για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «τουρίστας» και «θέλει λίγο χρόνο για να μάθει». «Ο Κασσελάκης είναι ένα καινούργιο, έχει υλικό, είναι τέλειος για σάτιρα. Είναι american dream, είναι τουρίστας, τα βλέπει αλλιώς» είπε αρχικά ο Λάκης Λαζόπουλος για τον κ. Κασσελάκη.

Στην ερώτηση, δε, αν θα γίνει πρωθυπουργός, ο ηθοποιός απάντησε με έμμεσο τρόπο λέγοντας «πιστεύω ότι οποιοσδήποτε φτάνει σε μια ουρά και περιμένει, κάποια στιγμή φτάνει στο ταμείο. Και ο Γιώργος Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός, κανείς δεν το πίστευε και ο Λεβέντης μπήκε κάποια στιγμή στη Βουλή και ο Βαρουφάκης». «Ακόμα δεν μπορεί κανείς να ξέρει ποιος είναι, είναι πολύ σύντομο διάστημα.

Το “όλοι μαζί είμαστε”, “πιάστε το σκυλί”, υπάρχει μια μεγάλη χαρά, είναι σαν την περσόνα “θεία από το Σικάγο” που έρχεται να αλλάξει τα πράγματα» συμπλήρωσε ο Λάκης Λαζόπουλος. Όπως κατέληξε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «μαθαίνει, έχει ξεκινήσει θρησκευτικά και μετά θα περάσει και στην ιστορία. Θέλει λίγο χρόνο να μάθει».

@patris

Οτιδήποτε απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό απομακρύνει τον άνθρωπο από τον άνθρωπο.

Berk