Κλίμα ενότητας στο Φανάρι
Στο Φανάρι έγινε δεκτή από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Κρήτης, στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης. Την αποστολή απάρτιζαν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, οι Μητροπολίτες Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιώργης Μαρινάκης.
Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας και τους συνεργάτες του, συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα που απασχολούν την τοπική Εκκλησία. Όπως επισημαίνεται στο σχετικό ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, η συζήτηση επιβεβαίωσε την πλήρη σύμπνοια των δύο πλευρών, με κοινό παρανομαστή τον σεβασμό και την πιστή εφαρμογή των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης.
Παράλληλα, υπογραμμίστηκαν οι ακλόνητοι δεσμοί ενότητας και αφοσίωσης που συνδέουν τον κλήρο και τον λαό της μεγαλονήσου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Πριν από την ολοκλήρωση της ακρόασης, τα μέλη της αντιπροσωπείας εξέφρασαν τις θερμές ευχές εκ μέρους όλων των Κρητικών προς τον Παναγιώτατο, τιμώντας τη συμπλήρωση 35 ετών από την εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο.
Μοναδικό παράδειγμα προς αναγνώριση και μύηση ο κ. Ανδρέας Γεωργίου
Ο κ. Ανδρέας Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), δικαιώθηκε επιτέλους οριστικά, αλλά η λήξη μιας τόσο μακράς περιπέτειας, που διήρκεσε 15 ολόκληρα χρόνια, είναι πολύ περισσότερο από μια δικαίωση. Ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν κλείνει με την τυπική αθώωσή του. Τόσα χρόνια δεν επιστρέφουν, ούτε απομιμούνται με υλικές αξίες. Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει την τιμή και την υπόληψη του κ. Γεωργίου και να ενημερώσει την ευρύτερη κοινωνία μας για το παράδειγμά του. Επίσης, η Πολιτεία θα πρέπει να τον τιμήσει ανάλογα, όπως κάνει κάθε χρόνο για τους εξέχοντες συμπολίτες μας.
Το ραντάρ και ο Κεγκέρογλου
Θα έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόρριψη της προσφυγής κατά της τοποθέτησης ραδιοβοηθημάτων στον λόφο της Παπούρας, σε απόσταση «αναπνοής» από την αρχαιότητα που έχει αποκαλυφθεί.
Ωστόσο, μη νομίζετε… ο Κεγκέρογλου δεν το βάζει κάτω και κάτι μας λέει ότι μέχρι να έρθει η ώρα να τοποθετηθούν υπάρχει πολύς χρόνος και οι εξελίξεις δεν αποκλείεται να είναι μεγάλες. Για να μην καλλιεργηθεί όμως σε κανέναν η ελπίδα, ας μείνουμε σε αυτά που λέει ο Κεγκέρογλου: «προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και προσφυγή σε κάθε στάδιο».
Δηλαδή τι είπε στα συναρμόδια Υπουργεία; Ότι δεν θα περάσουν καλά! Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι είμαστε ενόψει εκλογών… Πάντως, στις δηλώσεις του τον είδαμε θυμωμένο τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας, αλλά δεν ξέρουμε αν ήταν για τη διαρροή και το «καπέλωμα» της συνέντευξης Τύπου ή για την πληροφόρησή του για την απόφαση του ΣτΕ, που ακόμη δεν έχει καθαρογραφεί και δεν έχουμε δει και καν απόσπασμα!
Μην ξεχνάτε το 2004!
Μην ξεχνάτε, για παράδειγμα, το 2004 τι είχε γίνει… Ενώ βρισκόταν για κύρωση το νομοσχέδιο για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου στη Βουλή και ήταν έτοιμο να ψηφιστεί, «σκάει» η ιστορία με τον Πάχτα και το Πόρτο Καρράς και προκηρύχθηκαν εκλογές… Και χρειάστηκαν να περάσουν 15 χρόνια για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το αεροδρόμιο. Οπότε να θυμάστε ότι ποτέ δεν λες ποτέ και ποτέ δεν είναι ευθεία ο δρόμος της πολιτικής!
Ο Ανδρουλάκης στη Σαντορίνη
Τη Σαντορίνη επισκέφτηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, μιλώντας με τον δήμαρχο Θήρας, Ν. Ζώρζο, είπε ότι «η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με τη βελτίωση της ζωής των μόνιμων κατοίκων», προκειμένου να μένουν στον τόπο τους, να δημιουργούν και να κρατούν ζωντανά τα νησιά μας τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.
Έδωσε έμφαση στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ που κεντρικό γνώμονα έχει να σχεδιάζονται οι δημόσιες πολιτικές με ειδικά κριτήρια για κάθε νησί και όχι οριζόντια ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.
«Σχεδιάζουμε μια πολιτική για τον ΦΠΑ που νομίζω ότι είναι δίκαιη», ανέφερε, προτείνοντας τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, όπου εκεί θα μπαίνουν τα έσοδα κάθε νησιού που προκύπτουν από τη διαφορά του μειωμένου με τον ισχύοντα συντελεστή ΦΠΑ, ώστε «να επιστρέφουν σε κάθε νησί για υποδομές στην Υγεία, την Παιδεία, τις μεταφορές και το περιβάλλον», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι χρειάζονται ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις επενδύσεις μεταποίησης, «διότι όραμά μας για κάθε νησί των Κυκλάδων είναι να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία οι τρεις πυλώνες του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού και έτσι να έχουμε πολλές και καλές θέσεις εργασίας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφθηκε στη συνέχεια το Νοσοκομείο του νησιού και συζήτησε με τους παραγωγικούς φορείς.
Θλίψη για την απώλεια του Δημήτρη Παπαδοβασιλάκη
Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του συνταξιούχου οδοντιάτρου Δημήτρη Παπαδοβασιλάκη από τον Ζαρό, ο οποίος δραστηριοποιούνταν για χρόνια στις Μοίρες. Ο Παπαδοβασιλάκης αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό. Ο εκλιπών είχε τιμηθεί για τη συμμετοχή του στα κοινά και στην πολιτική από το ΠΑΣΟΚ.
Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο εξέδωσε ανακοίνωση για την απώλεια του Δημήτρη Παπαδοβασιλάκη, αναφέροντας ότι εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλειά του. Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται: «Ο σύντροφος Δημήτρης υπηρέτησε για πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ με συνέπεια και ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά, παραμένοντας σταθερός στις αρχές και στις αξίες της παράταξής μας.
Παράλληλα, ως επιστήμονας και άνθρωπος, απολάμβανε της βαθιάς τιμής, της αγάπης και του σεβασμού της τοπικής κοινωνίας της Μεσσαράς και ολόκληρου του νομού Ηρακλείου. Διακρίθηκε για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, το ήθος, την ευγένεια και την αφοσίωσή του στον συνάνθρωπο, αφήνοντας ανεξίτηλο το αποτύπωμά του».
Ο Δούκας το είπε στον Ταχιάο;
Στην πολιτική έχουμε δει πολλά, αλλά υφυπουργός Υποδομών να μάθει ότι ο μετροπόντικας έχει προκαλέσει ζημιές σε πολυκατοικίες, επειδή… του το είπε ο δήμαρχος, πάει πολύ.
Ο Νίκος Ταχιάος, σε μια κρίση αφοπλιστικής ειλικρίνειας, παραδέχθηκε δημόσια ότι το «καμπανάκι» για τα προβλήματα της Γραμμής 4 στην Κυψέλη το έλαβε τον Ιούλιο από τον Χάρη Δούκα.
Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης; Ο μετροπόντικας είχε σταματήσει την πορεία του από τον Μάιο! Δηλαδή, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός χρειάστηκε δύο ολόκληρους μήνες και μια παρέμβαση από τον δήμαρχο Αθηναίων για να καταλάβει ότι κάτω από την Κυψέλη κάτι δεν πηγαίνει καθόλου καλά.
Δεν είναι απορίας άξιο, λοιπόν, που οι κάτοικοι της περιοχής ευχαριστούν δημόσια τον Δούκα, λέγοντας στο δημοτικό συμβούλιο πως «η Αθήνα θα το θυμάται αυτό».
Για τις ακτές σε Καστρί και Κερατόκαμπο
Συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, είχαν ο βουλευτής Ηρακλείου, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, και ο δήμαρχος Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, με αντικείμενο τη χρηματοδότηση των ακτομηχανικών έργων προστασίας στις ακτές Καστρίου και Κερατόκαμπου.
Το ώριμο αυτό έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση της διάβρωσης του αλιευτικού καταφυγίου, του παραλιακού δρόμου και των παρακείμενων ιδιοκτησιών. Η υλοποίησή του αναμένεται να διευρύνει την παραλία, να ενισχύσει τον τουρισμό, να αυξήσει την εμπορική αξία της γης και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
Ο κ. Παπαθανάσης δεσμεύτηκε να προωθήσει την έγκριση της χρηματοδότησης, ενώ ο κ. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας αξιολόγησης της πρότασης του Δήμου Βιάννου.
Οργή για τα έργα στη Σούδα
Με οργή καταγγέλλει η Παγκρήτια Επιτροπή ενάντια στις βάσεις τη νέα στρατιωτική αναβάθμιση της Σούδας, καθώς, σύμφωνα με ρεπορτάζ του patris.gr, βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες εκατομμυρίων δολαρίων για 20 νέες εγκαταστάσεις, οχυρά, ανακαίνιση σηράγγων αποθήκευσης πυρομαχικών και υποδομές πρόσδεσης υποβρυχίων στο Μαράθι.
Η Επιτροπή τονίζει ότι τα έργα αυτά μετατρέπουν τη Σούδα σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, ενώ η παράλληλη αποστολή ελληνικών φρεγατών και αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot οξύνει την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, εκθέτοντας τον ελληνικό λαό σε σοβαρούς κινδύνους.
Ενόψει αυτών των εξελίξεων, καλεί τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν ανοιχτά και προτρέπει τους φορείς των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της νεολαίας της Κρήτης σε άμεση κινητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών. Παράλληλα, στηρίζει τη σχετική πανελλαδική συλλογή υπογραφών της ΕΕΔΥΕ, απαιτώντας την ακύρωση κάθε επέκτασης, το οριστικό κλείσιμο της Βάσης της Σούδας και όλων των ξένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τους πολέμους, καθώς και την επιστροφή των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό.
