Με επιτυχία η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο
«Καρφίτσα δεν έπεφτε» στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την αυτοδιοίκηση. Παλιά και νέα στελέχη του κόμματος αλλά και σχεδόν σύσσωμη η αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου παρακολούθησε μια εκδήλωση επίκαιρη σε μια περίοδο που οι ΟΤΑ βρίσκονται στριγμωμένοι στη γωνία από το επιτελικό κράτος.
Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση παρουσίασαν ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, Γραμματέας του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ και ο Παναγιώτης Δουδωνής, Βουλευτής επικρατείας του κόμματος ενώ στο θέμα τοποθετήθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στάυρος Αρναουτάκης, αλλά και οι βουλευτές του κόμματος Ελένη Βατσινά και Φραγκίσκος Παρασύρης.
Ο διοικητής και οι «αναταράξεις»
Δεν πτοήθηκε από τις αντιδράσεις, ούτε τους συγκεντρωμένους που του επεφύλαξαν «θερμή υποδοχή» στο Ηράκλειο ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης. Μάλιστα, παρουσιάζοντας το Νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του e-ΕΦΚΑ, υποστήριξε πως δεν υπάρχει αλλαγή που να μην προκαλεί αντιδράσεις.
Απαντώντας στους φοροτεχνικούς που ζητούν τρίμηνη παράταση για την εφαρμογή του συστήματος είπε: «Καμία αλλαγή δεν έχει προχωρήσει χωρίς αναταράξεις, προσδεθείτε, έχουμε άλλους τρεις μήνες».
Ο διοικητής δήλωσε αποφασισμένος να εφαρμοστεί το νέο σύστημα, τονίζοντας πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός του e-ΕΦΚΑ θα προσφέρει πολλά οφέλη για τους πολίτες, με τις πιο χρονοβόρες διαδικασίες να γίνονται άμεσα με ψηφιακό, γρήγορο και πιο απλό τρόπο.
Το καθόλου deal!
Δε βάζω το χέρι μου και στη φωτιά… αλλά μιλώντας για τα ανταλλάγματα που έδινε ο Βορίδης ως υπουργός Μετανάστευσης στον δήμαρχο Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινό, προκειμένου να του αποσπάσει ένα «ναι», για να εγκαταστήσει στον πρώην Φάρο δομή φιλοξενίας μεταναστών -προσωρινή γαρ- θα έλεγε κάποιος ότι το τότε deal κάτι προσέφερε που τώρα… όχι! Γιατί θα αναρωτηθείτε; Αν σκεφτείτε ότι «παίζεται» εντός του Δήμου Ηρακλείου με διαβουλεύσεις απευθείας να γίνει η δομή και χωρίς αντάλλαγμα για τον Δήμο, αλλά καλό αντάλλαγμα και σίγουρο από το Υπουργείο προς τον ιδιώτη που θα του μισθώσει το ακίνητο, τότε γίνεται αντιληπτό γιατί το λέμε…
Τα ανταλλάγματα για τον Φάρο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιβόητη ξαφνική επίσκεψη Βορίδη, γιατί κακά τα ψέματα προφανώς είχε οχλήσεις από τον Γκριμάλντι για το παλιό Ψυγείο, όπου φιλοξενούνταν μετανάστες που -ως παραχωρησιούχος του λιμένος- ήθελε να το κάνει ξενοδοχείο, υπήρξε επικοινωνία με τον δήμαρχο Ηρακλείου. H επικοινωνία έχει επιβεβαιωθεί. Όπως και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Τότε ο υπουργός σχεδόν παρακαλούσε να πάρει τον πρώην Φάρο. Όμως, εισέπραξε το «όχι» του δημάρχου! Για να τον πείσει, μαθαίνω υποσχέθηκε ότι θα χρηματοδοτήσει και τις μελέτες για τη μετατροπή του χώρου σε Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού στον Φάρο! Και εισέπραξε «όχι» ο υπουργός! Ωστόσο, για να τα λέμε όλα, η μετατροπή του Φάρου σε Κέντρο Μικρασιατικού Ελληνισμού είναι μια πολύ σπουδαία απόφαση που προωθείται χρόνια, αλλά δεν έχει τύχη ως τώρα… δει δη χρημάτων!
Κίνητρο η πρόσοδος (όχι)
Και βλέπετε, όταν υπάρχει πρόσοδος… όλα γίνονται! Και οι αντιδρώντες μαλακώνουν, και η κοινωνία το «χωνεύει» που πριν δεν το ήθελε και όλα μια χαρά! Τώρα που με νόμο μπορεί το Υπουργείο να μισθώσει ιδιωτικό ακίνητο για να γίνει μια δομή φιλοξενίας (προσωρινή), ο καθένας που έχει ένα ακίνητο σκέφτεται: ενοίκιο σίγουρο δεν χάνω από Υπουργείο, και υψηλό, καλύτερα παρά να επιβαρύνομαι ΕΝΦΙΑ (που οσονούπω αναρτώνται -νέος πονοκέφαλος κι αυτός) και να μένει εν αχρηστία το ακίνητο! Η πρόσοδος όλα τα κινεί! Εξάλλου, η πληροφορία είναι γκαραντί στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Π»! Ιδιώτες προσφέρουν ακίνητα έναντι ενοικίου στο Ηράκλειο για δομή!
Ησυχάσαμε τώρα!
Εντάξει παιδιά, νιώθουμε λίγο πιο ήσυχοι, τώρα που έχουμε πορίσματα από τα κόμματα! Για να δούμε τι θα γίνει σήμερα στην ουσιαστικά τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνέρχεται με βάση τον εβδομαδιαίο προγραμματισμό της Βουλής στις 9 το πρωί. Θα συνεδριάσει με θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Συζήτηση και έγκριση του Πορίσματος της Επιτροπής».
Δηλαδή το πόρισμα της πλειοψηφίας, αφού κατέχει η Ν.Δ. τη δύναμη αυτή και συνεπώς δεν υπάρχουν ευθύνες για τα διερευνώμενα υπουργικά πρόσωπα! Αυτό δεν λέει το πόρισμα της Ν.Δ. για Βορίδη-Αυγενάκη; Α, λέει και κάτι άλλο, ότι δεν ήταν θεσμικό ή συνταγματικό ατόπημα η επιλογή Εξεταστικής και όχι Προανακριτικής. Για αυτό σας λέω, ησυχάσαμε τώρα! Θα έχει πλάκα και η συζήτηση στην Ολομέλεια, την Παρασκευή δεν είναι;
Τι εννοεί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά;
Τι εννοεί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά στο κοινό πόρισμα; Τις πολιτικές ευθύνες τις βλέπουν και δεν βλέπουν τυχόν ποινικές; Βλέπετε, ο διάβολος πολλές φορές κρύβεται στη διατύπωση. Και η διατύπωση του ΠΑΣΟΚ είναι πιο ξεκάθαρη…
«Εγκληματική οργάνωση»
Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο ξεκάθαρο για τις ποινικές ευθύνες, όχι ότι απωθεί και τις πολιτικές, λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που δρούσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, λέγοντας για μηχανισμό που άρχισε να δουλεύει από το 2019: «Κατά την περίοδο 2019-2024, συγκροτήθηκε και λειτούργησε οργανωμένος μηχανισμός παράνομης ιδιοποίησης κοινοτικών πόρων, οι οποίοι καταβάλλονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής προς τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους. Ο μηχανισμός αυτός εμφανίζει χαρακτηριστικά οργανωμένης εγκληματικής δράσης».
Το καρφί για Ηράκλειο
Και φυσικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, σε χθεσινές δηλώσεις του το πήγε λίγο παρακάτω! Δεν σας έχουμε πει ότι πάντα κάπου βρίσκεται κι ένας Κρητικός; Εν προκειμένω Ηρακλειώτης; Να το λοιπόν! Ο Τσουκαλάς του ΠΑΣΟΚ είπε λοιπόν ότι του κάνει εντύπωση ότι εδώ και μέρες υπάρχει η είδηση ότι το νούμερο ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στο Ηράκλειο, ενώ έχει προφυλακιστεί και ελέγχεται μαζί με τη σύζυγό του για απόκρυψη 10 εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχει διαγραφεί. Ο κύριος που ελέγχεται, ήταν στη συνοδεία των υπουργών σε περιοδείες τους. Παρά τα όσα συμβαίνουν, η Νέα Δημοκρατία τηρεί σιγή «ιχθύος».
«Σφήνα» στα θαλάσσια οικόπεδα;
Διαβάζουμε τόσες μέρες τα αθηναϊκά δημοσιεύματα για την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη σύμβαση με τη Chevron, που θα διερευνήσει τα θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης. Εκεί, λέει, μπήκε «σφήνα» η απαίτηση των Αμερικανών για αναθεώρηση συντεταγμένων, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και αποχώρηση της εταιρείας από περιοχές, που δεν θα είναι στην ελληνική ΑΟΖ. Αυτά, αν κριθεί ότι τα αρχικά τεμάχια δεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Ελλάδας ή ο θησαυρός δεν αποδειχτεί υδρογονάνθρακες! Αν είναι έτσι, η σφήνα αυτή πονάει…!
ΤΑΠ πάνω από ΕΝΦΙΑ!
Ογδόντα πέντε από τους 332 Δήμους της χώρας χρεώνουν ετήσια στους λογαριασμούς ρεύματος για Δημοτικά Τέλη (ΔΤ), Δημοτικό Φόρο (ΔΦ) και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) κατοικιών, ποσό υψηλότερο ή εφάμιλλο του αντίστοιχου ΕΝΦΙΑ το 2026, όπου σε δέκα Δήμους η μέση ετήσια χρέωσή τους είναι υψηλότερη από 10% έως 33% από τον μέσο ΕΝΦΙΑ, σε δέκα επτά Δήμους η μέση ετήσια χρέωσή τους είναι υψηλότερη από 1% έως 9% από τον ΕΝΦΙΑ, σε έντεκα Δήμους ο ΕΝΦΙΑ είναι από 0,3% έως 5% υψηλότερος από την ετήσια χρέωση των Δήμων, σε είκοσι έξι Δήμους ο ΕΝΦΙΑ είναι από 6% έως 9% υψηλότερος από την ετήσια χρέωση των Δήμων και σε είκοσι ένα Δήμους, ο ΕΝΦΙΑ είναι από 10% έως 15% υψηλότερος από την ετήσια χρέωση των Δήμων.
Τα παραπάνω στοιχεία, που δημοσιεύονται στο aftodioikisi.gr, επεξεργάστηκε ο τοπογράφος μηχανικός Νίκος Καρδούλας, από τα οποία προκύπτει ότι ανάμεσα στους ογδόντα πέντε Δήμους, επτά είναι στην Κρήτη και πρόκειται για τους Δήμους Αποκορώνου, Καντάνου-Σελίνου, Κισσάμου, Μυλοπόταμου, Πλατανιά, Σφακίων και Φαιστού.
