Χθες… σήμερα… αύριο 24/05/2024

Ένα βιβλίο για τον γέρο της Δημοκρατίας

Αύριο θα γίνει μια σημαντική εκδήλωση στο Ηράκλειο. Πρόκειται για την παρουσίαση του βιβλίου του δρ. Ιωάννη Παπαφλωράτου για τον Γεώργιο Παπανδρέου, που θα γίνει , στις 6:30 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο του Δήμου (οδός Ανδρόγεω 4) στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η εκδήλωση οργανώνεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών ´Ιωάννης Καποδίστριας με τη συνεργασία του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασός (παράρτημα Κρήτης) και τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Ο δρ. Παπαφλωράτος είναι νομικός, διεθνολόγος, καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών.

Το βιβλίο του ´Πολιτική βιογραφία του Γεωργίου Παπανδρέου (1915 – 1964) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ´Λειμών. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: δρ Μαίρη Ζηλεμένου, πανεπιστημιακός, πρόεδρος του κέντρου ´Καποδίστριας, δρ Ελπινίκη Νικολουδάκη, ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, φιλόλογος, Κυριάκος Τιλγκερίδης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Γλυφάδας.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Γιάννης Πυργιωτάκης, ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σάκους, ψηφοδέλτια, φακέλους… φύγαμε για εκλογές

eyroekloges-sakoi

Η αλήθεια είναι ότι βλέποντας τους σάκους, τους φακέλους, τα ψηφοδέλτια που ετοιμάζουν στην Περιφέρεια Κρήτης για τις ευρωεκλογές είναι σαν να είσαι σε άλλη εποχή! Αλλά είναι εκλογές, πώς αλλιώς να γίνει; Ήδη έχουν ξεκινήσει τη δουλειά στην Περιφέρεια ετοιμάζοντας τους σάκους που θα πάρουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι και φυσικά με βάση αυτό το υλικό θα γίνουν οι ευρωεκλογές.

Το μπάσκετ και το γκολφ

Στο στόχαστρο της κριτικής του Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά δεν μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο τον Κασσελάκη. Μιλώντας στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 98,4», ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλητής της ακρίβειας στα τρόφιμα, καθώς καταγράφηκε υπερτετραπλάσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στα τρόφιμα τον Μάρτιο και υπερτριπλάσιος τον Απρίλιο.

«Δεν θέλω σε αυτή τη μάχη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία να βρίσκομαι συνεχώς στη θέση να αντιπαρατίθεμαι με τον κ. Κασσελάκη». «Στον πάτο της Ευρωζώνης σε αγοραστική δύναμη ο ελληνικός λαός, προτελευταίος στην Ευρώπη των 27. Πληρώνουμε τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας, πίσω από τη Βουλγαρία στην Ευρώπη των 27. Και έχει το θράσος ο κ. Μητσοτάκης να έχει σύνθημα ìψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία για να είμαστε κοντά στην Ευρώπηî. Μα κατάφερε να μας πάει σε περαιτέρω απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στην αγοραστική δύναμη, στην ακρίβεια, στην υγεία.

Τι τον κρατάει όρθιο; Ότι είχε μία πολύ κακή αξιωματική αντιπολίτευση που κατέρρευσε, συνεχίζει να έχει μια χαμηλής ποιότητας αξιωματική αντιπολίτευση που, αντί να κάνει πολιτική, κάνει lifestyle» επισήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Ερωτηθείς για τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι δεν συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις συζητήσεις για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως «εάν είχα γράψει άρθρα υπέρ του κ. Μητσοτάκη, ήμουν έτοιμος να γίνω υπουργός του και χθες το βράδυ έλεγα ότι είμαι οπαδός του Ανδρέα Παπανδρέου, σήμερα θα με είχατε ξεσκίσει οι δημοσιογράφοι.

Δεν θέλω σε αυτή τη μάχη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία να βρίσκομαι συνεχώς στη θέση να αντιπαρατίθεμαι με τον κ. Κασσελάκη, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης. Και τι θέλω να πω; Είμαστε διαφορετικά πράγματα. Εγώ παίζω μπάσκετ, εκείνος παίζει γκολφ. Είναι άλλη η προσπάθεια που γίνεται».

Οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν περιοδεία. Και χθες οι υποψήφιες ευρωβουλευτίνες πήγαν στο Εργατικό Κέντρο. Εκεί ο πρόεδρος Στ. Βοργιάς συνομίλησε με τις υποψήφιες Έλενα Κουντουρά, Μέλπω Λεκατσά και η Μαρία Καλουδιώτη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκαλεί ο Αντώναρος

Πήραν ανάποδες στη ΝΔ με τους χαρακτηρισμούς του Αντώναρου, που συνεχίζει να προκαλεί. «Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αντώναρος σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό τουρκολάγνοî. Δεν είχαμε σκοπό να ασχοληθούμε με τον κ. Αντώναρο, αλλά δεδομένου του γεγονότος ότι είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπάρχει σοβαρό θέμα.

Η διαγραφή και η απόσυρσή του από το ψηφοδέλτιο είναι αυτονόητη και επιβεβλημένη! Εκτός αν έχουν αποφασίσει στον ΣΥΡΙΖΑ να σπάσουν κάθε ρεκόρ χυδαιότητας και τοξικότητας, ξεπερνώντας ακόμα και τις εθνικές κόκκινες γραμμές» αναφέρουν στη ΝΔ.

Στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός

Την ενίσχυση της βασικής έρευνας, την ισορροπία του μεγέθους των έργων και της αναπτυξιακής τους διάστασης, υποστήριξε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (στο σκέλος της Έρευνας) που συμμετείχε στις Βρυξέλλες.

Κατά την αποτίμηση του τρέχοντος Προγράμματος Πλαισίου, ο κ. Σενετάκης υποστήριξε την αναβάθμιση των ερευνητικών υποδομών, τη διευκόλυνση των συνεργειών μεταξύ ενωσιακών και εθνικών προγραμμάτων ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού τους, την ενίσχυση των κινήτρων και τη δημιουργία ευνοϊκού χρηματοδοτικού πλαισίου για την ίδρυση και επιβίωση νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

´Το θέμα δεν είναι μόνο η ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά η ανάπτυξή τους (scale up), ώστε το επιστημονικό δυναμικό μας να παραμείνει στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να προσελκύσουμε νέα ταλέντα από όλον τον κόσμο. Για αυτό στο επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο είναι σημαντικό να έχουμε επαρκή και σταθερό προϋπολογισμόª. Παράλληλα, ο υφυπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντικό η έρευνα να προωθείται και στην παραγωγή προηγμένων υλικών.

Δείτε πόσο…. καθαρές είναι!

Δεν κρατιέται ο Μπέος! Κατάλληλες για κολύμβηση έχουν κριθεί οι θάλασσες στην περιφέρεια Βόλου και ο δήμαρχος της πόλης αποφάσισε σε επιθεώρηση που έκανε να βουτήξει στα νερά στις Αλυκές για τους… «δύσπιστους». Ο κ. Μπέος, απαντώντας σε ερώτηση, όπως αναφέρει το ethessalia.gr, άσκησε και έντονη κριτική στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρ. Βενέτη «για τη συνεχώς επαναλαμβανόμενη πρόθεσή του να προχωρήσει σε δειγματοληψίες, χωρίς, ωστόσο, να την υλοποιεί μέχρι τώρα επιτείνοντας ένα κλίμα άδικης αμφισβήτησης».

Οι μελέτες για τα νερά στον Βόλο και κατά πόσο είναι κατάλληλα για κολύμβηση έγιναν μετά και το σαρωτικό και φονικό πέρασμα του Daniel και του Elias το φθινόπωρο, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις παραλίες αλλά και στη θάλασσα λόγω των φερτών υλικών.

«Μόνο γκαντέμης που δεν είμαι»

Καθαρά αθλητικός! Για τον Νίκο Γκάλη, τον Νίκο Αναστόπουλο, τον Δημήτρη Σαραβάκο, τον Γιάννη Ιωαννίδη, τον Παναγιώτη Γιαννάκη, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τον Μάικλ Τζόρνταν, τις δύο ομάδες της Ελλάδας στο Final 4, τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conference League, τα σχέδια για το ΣΕΦ, την ελληνική διαιτησία και τον στόχο για ηρεμία στα γήπεδα, μίλησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θα είμαι γουρλής.

Τους διαψεύσαμε. Δεν κατάλαβα πώς ξεκίνησε η φιλολογία περί γκαντεμιάς. Από τον πατέρα μου ξεκίνησε. Δεν κατάλαβα γιατί επαναλαμβανόταν αυτός ο αστικός μύθος. Κάποια στιγμή συμπαρέσυρε και μένα λίγο» είπε χιουμοριστικά στην αρχή της συνέντευξής του στο Sport24.gr. Σε ερώτηση ποια αφίσα είχε στο δωμάτιό του ως παιδί είπε πως πάντα του άρεσε ο αθλητισμός, όπως και τώρα. «Ως παιδί, αγαπώντας πολύ τότε το ποδόσφαιρο και κάποια στιγμή αποκτήσαμε επαφή με το NBA, το δωμάτιό μου ήταν ένα τυπικό εφηβικό δωμάτιο» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι ο πατέρας του έπαιζε βόλεϊ στο Χανιά και είχε ύψος 1,92 και εκείνος έχει 1,86-1,87. «Με τους γονείς μου είχαμε μεγάλη ηλικιακή διαφορά. Δεν τους ενδιέφερε τόσο πολύ ο αθλητισμός. Εγώ μεγάλωσα με μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό. Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μου, και το να αθλούμαι και το να βλέπω.

Τώρα το τένις έσπασε τον μύθο ότι αφορά μόνο την ελίτ και τους πλούσιους. Με δυο παίκτες στο τοπ 10, το τένις έχει πολλά να δώσει. Ο στίβος, η κολύμβηση, το πόλο» ανέφερε.

Μια κοπάνα για τον Γκάλη

…Σχολιάζοντας φωτογραφίες παιδικών ηρώων από τον αθλητισμό, η πρώτη ήταν του Νίκου Αναστόπουλου. «Ήταν ο ορισμός του γκολτζή, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» ανέφερε, ενώ είπε ότι «αυτά δεν κρύβονται» για την ομάδα που υποστηρίζει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι αν χάσει η ομάδα κάποιου δεν αναγνωρίζει ότι η άλλη ήταν καλύτερη.

Να ξέρεις να κερδίζεις και να ξέρεις να χάνεις. Και βέβαια να στηρίζεις πάντα ελληνικές ομάδες όταν αγωνίζονται εκτός Ελλάδος» ανέφερε. Η επόμενη φωτογραφία ήταν του Δημήτρη Σαραβάκου. «Αυτός κι αν ήταν παικταράς. Εμείς μεγαλώσαμε με αυτούς τους παίκτες. Και ο Ζάετς που του έδινε τις πάσες ήταν πολύ μεγάλος παίκτης για την εποχή του» σχολίασε.

Μετά η φωτογραφία ήταν από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ το 1987 από την Εθνική Ελλάδος. «Εκεί ήμουν μέσα και καθόμουν κοντά στο παρκέ, εκεί που βάρεσε ο Καμπούρης τις βολές. Αυτή για μένα παραμένει η κορυφαία στιγμή του συλλογικού ελληνικού αθλητισμού γιατί μας άλλαξε πίστα. Ήταν ονειρεμένο καλοκαίρι.

Τον ξέρω τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Είναι σπουδαίος άνθρωπος, με συγκρότηση, με πειθαρχία. Για την εποχή του άλλαξε τους κανόνες για τη θέση για την οποία έπαιζε. Ο Νίκος ο Γκάλης ήταν το κάτι άλλο. Έχω κάνει κοπάνα για να πάω να δω ματς στη Θεσσαλονίκη. Ήξερες λίγο πολύ αυτό που θα έκανε και παρ’ όλα αυτά δεν μπορούσες να τον σταματήσεις. Άλλαξε τη ροή του ελληνικού αθλητισμού» ανέφερε

Φέρτε Ειδικές Δυνάμεις!

konstantopoyloy-gevrgiadis

Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου στη Βουλή, με τον υπουργό Υγείας να την αποκαλεί «ορισμό του bullying» και «θαλαμοφύλακα της αίθουσας» και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας να απαντά ότι και Ειδικές Δυνάμεις να φέρει ο κ. Μητσοτάκης, από εκείνη δεν γλιτώνουν εκείνη!

Αφορμή στάθηκε η αναφορά του κ. Γεωργιάδη ότι κάνει τις καρδούλες ως ένα διαφημιστικό τρικ και ότι αυτά είναι υποκρισίες που δεν ταιριάζουν στη Βουλή, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε: ´Πρέπει να φέρουμε τις Ειδικές Δυνάμεις για να γλιτώσουμε από τη Ζωή Κωνσταντοπούλουª είπε. «Βία είναι και το bullying, όχι μόνο η μπουνιά. Και εσείς σίγουρα έχετε ασκήσει.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση για το πώς συμπεριφέρθηκε, την κατηγορεί ότι δυσχεραίνει την απόδοση της δικαιοσύνης, δεν έλεγαν για τα ΜΑΤ, για εσάς έλεγαν… Κι ως Πρόεδρος της Βουλής προσπαθήσατε να οδηγήσετε τη χώρα στη χρεοκοπία και η ΝΔ πήρε στους ώμους της το θέμα για να γλιτώσουμε την Ελλάδα από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου…

Αν σήμερα έχετε στις τσέπες σας ευρώ, είναι γιατί άνθρωποι σαν εμάς εμποδίσαμε εσάς… Η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην εφ΄ όλης της ύλης κριτική της στην κυβέρνηση αναφέρθηκε και στο έγκλημα των Τεμπών, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναφέρεται σε δυστύχημα.

Επιστολή με καταγγελίες

maria-karistianoy

H πρόεδρος του Συλλόγου ´Τέμπη 2023 Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της 19χρονης Μάρθης που βρήκε τον θάνατο στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, μέσω ανοικτής επιστολής στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέτει μια σειρά ερωτήματα για το αποκαλούμενο ´μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος.

Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση πως ´διά του Υφυπουργού σας κ. Τριαντόπουλου αλλοιώσατε πλήρως το πεδίο του εγκλήματος και επισημαίνει πως το γεγονός ´είναι ομολογημένο από την ίδια την κυβέρνησή σας». Και διατυπώνει την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ήθελε κάποιους να συγκαλύψει και να προστατεύσει.

Στη Βουλή η δικογραφία

…Πάντως η δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από μήνυση των συγγενών των θυμάτων και αφορά στον πρώην υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντοπούλο, τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και των πρώην υφυπουργών Ζωής Ράπτη και Μιχάλη Παπαδόπουλου στάλθηκε χθες στη Βουλή. Πρόκειται για τη δικογραφία η οποία είχε τεθεί στο αρχείο από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας και ανασύρθηκε με παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Διαβιβάστηκε στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εφόσον συγκεντρωθούν 30 υπογραφές μπορεί να υποβληθεί αίτημα για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Η πρόταση θα αφορά συγκεκριμένα πρόσωπα και αδικήματα.

@patris

Τύλι Τύλι Τύλι που έφεγγε και κένταγε η κόρη το μαντίλι. Δεν κάνει ρίμα η Χαλκίδα.

Eforiakos