…το βρίσκει στο αλάτι!
Ένας παλιός αυτοδιοικητικός, σχολίαζε σε ένα πηγαδάκι, στο κέντρο της πόλης, τη γνωστή παροιμία «όποιος κατουράει στη θάλασσα, τα βρίσκει στ’ αλάτι», και τότε όλοι τον ρώτησαν τι ακριβώς εννοεί. Εκείνος τότε θύμισε στην ομήγυρη την τελευταία πράξη του πρώην δημάρχου Γ. Κουράκη (πριν αποχωρήσει από τον Δήμο Ηρακλείου), με την υπογραφή του οποίου μετακινήθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου 70 μηχανικοί.
Η απόφαση αυτή λειτούργησε κυριολεκτικά σαν ακρωτηριασμός στη δύναμη του Δήμου και μάλιστα στις πιο νευραλγικές υπηρεσίες του. Και δυστυχώς σήμερα, τις παρενέργειες αυτής πολιτικής πράξης τις πληρώνουν οι δικοί του άνθρωποι (της ομάδας του πρώην δημάρχου), που στελεχώνουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Και ασφαλώς την πληρώνει και όλος ο Δήμος, που ζει οδυνηρά την απώλεια έμπειρου τεχνικού προσωπικού, που αν σήμερα το είχε στη δύναμή του, θα είχε απογειώσει το έργο του.
Να μη γίνει της Άνω Γλυφάδας…
Φαντάζεστε να κάνει τα νερά της Άνω Γλυφάδας στο Ηράκλειο και να κατεβάσει αντίστοιχα φερτά υλικά στις γειτονιές του; Θεός φυλάξοι! Αλλά όσο και να φυλάει ο θεός, άμα είναι να έρθουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε συνάρτηση και με την κλιματική κρίση, το κακό θα γίνει αν δεν έχουν φροντίσει οι άνθρωποι να προφυλαχτούν.
Εξάλλου η καταιγίδα της Αγίας Πελάγιας, με τους δύο ανθρώπους που χάθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο, είναι ακόμα νωπή. Νωπές και οι καταστροφές που κατά καιρούς έχουν σημειωθεί εντός και εκτός του Ηρακλείου. Το ζητούμενο είναι αν από τότε έχουμε θωρακιστεί με τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και με την παύση της παράνομης δόμησης, που επιτείνει το πρόβλημα. Έχουμε; Τι λέτε;
Όλοι δουλεύουν για τον Μητσοτάκη
Πώς τα καταφέρνει η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση να ρίχνει «νερό στον μύλο» του Μητσοτάκη, είναι ένα μυστήριο πράγμα… Και όχι μόνο η θεσμική αντιπολίτευση αλλά και η επίδοξη, με όραμα να γίνει Κυβέρνηση. Φυσικά και εννοούμε την κυρία Καρυστιανού και τον Αλέξη Τσίπρα, που έχουν δύο νέα κόμματα στα σκαριά.
Το «αυτογκόλ» της μέχρι πρότινος προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, για τις αμβλώσεις, θα της αφαιρέσει πόντους, και δημοσκοπικά και ουσιαστικά. Ο δε Τσίπρας έπεσε θύμα των ανακοινώσεων Καρυστιανού για το δικό της κόμμα, πάνω που ο ίδιος ξεκινούσε με όνειρα και φιλοδοξίες το ταξίδι της «Ιθάκης»… Οι αναλυτές πιστεύουν ότι και τα δύο εγχειρήματα θα ξεφουσκώσουν, αλλά αυτό μένει να φανεί στην πράξη. Πάντως αν κρίνουμε από τα φίλια μέσα, το Μαξίμου προσπάθησε κατά καιρούς να μπουστάρει με τον τρόπο του και την Καρυστιανού και τον πρώην πρωθυπουργό.
Το ίδιο έχει κάνει και στο παρελθόν με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που για μεγάλο διάστημα οι δημοσκοπήσεις την εμφάνιζαν δεύτερο κόμμα, για να προκαλείται πανικός σε άλλα στρατόπεδα. Σε κάθε περίπτωση, αν συνωστιστούν τέσσερα κόμματα γύρω στο 10%, προφανώς και η πρωτιά της ΝΔ δεν απειλείται. Εξαντλούνται όμως τα περιθώρια για την αυτοδυναμία της και αυτό την κάνει να αναζητεί εταίρους. Αμφιβάλλετε ότι μπορεί να τους «επιλέξει» κιόλας;
Στόχος ο Ανδρουλάκης με τη βοήθεια της εσωστρέφειας…
Πάντως για την ώρα, το Μαξίμου και η Νέα Δημοκρατία έχουν βάλει σαν στόχο την πολιτική εξόντωση του Ανδρουλάκη, με απώτερο σκοπό την εσωστρέφεια και την απορρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, για την οποία παρεμπιπτόντως δουλεύει συστηματικά και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας! Τα φίλια μέσα της Κυβέρνησης επιτίθενται με μεγάλη συνέπεια στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προδίδοντας και την τάση που υπάρχει στα ενδότερα… Δυστυχώς για τον Νίκο Ανδρουλάκη, η κατάσταση συντηρείται και εσωκομματικά και μάλιστα λίγο πριν το συνέδριο που θα γίνει στα τέλη Μαρτίου.
Την ώρα που ο Ανδρουλάκης προσπαθεί για τη μεγάλη διεύρυνση, ο δήμαρχος Αθηναίων λέει ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέτυχε και ενώ νωρίτερα ο Γερουλάνος είχε μιλήσει για την «κολλημένη» βελόνα… Στο μεταξύ ο Δούκας δεν ενοχλεί μόνο τον Ανδρουλάκη. Δυσαρέσκεια εκφράζουν για το πρόσωπό του και η Διαμαντοπούλου και ο Γερουλάνος, που παρεμπιπτόντως κάλεσε τον Ανδρουλάκη στην πίτα του στο Κάραβελ, αμέσως μετά τα νέα καρφιά Δούκα. Άβυσσος η ψυχή των (και καλά) ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ…
Διάχυση ευθυνών για τον πρωτογενή τομέα…
Η Νέα Δημοκρατία, πασιφανώς και θέλει να μοιραστεί τις κυβερνητικές ευθύνες για τον καθηλωμένο πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και τον σκοπό αυτό εξυπηρετεί η σύσταση της Διακομματικής Επιτροπής, που κατά πλειοψηφία ψήφισε η Βουλή, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση 16 ωρών. Γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση (που καταψήφισε) προσχηματική η πρόταση Μητσοτάκη για τη σύσταση Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, με αντικείμενο «τη μελέτη των προβλημάτων και την επεξεργασία προτάσεων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, στη βάση των σύγχρονων προκλήσεων και των διεθνών εξελίξεων».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν καταγγείλει την πρωθυπουργική πρόταση για προσχηματικότητα, καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις.
Η επιτροπή θα αποτελείται από 26 μέλη (14 ΝΔ, 3 ΠΑΣΟΚ, 2 ΣΥΡΙΖΑ, 2 ΚΚΕ, 1 ΝεΑρ, 1 Ελληνική Λύση, 1 Νίκη, 1 Πλεύση Ελευθερίας και 1 ανεξάρτητος). Το προεδρείο θα είναι διακομματικό. Πρόεδρος της επιτροπής προτάθηκε να οριστεί ο βουλευτής Φθιώτιδας, Ιω. Οικονόμου. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής είναι τέσσερις μήνες από τη συγκρότησή της.
Η κατά Άδωνι… νίκη της Κωνσταντοπούλου
Ο πάντα πρόθυμος να στηρίξει τον πρωθυπουργό, Άδωνις Γεωργιάδης, άσκησε δριμεία κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης που -με πρώτη τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, όπως είπε- έκαναν «μπάχαλο» τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση Μητσοτάκη, περί διακομματικής επιτροπής για τον πρωτογενή τομέα.
Με ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Υγείας αρχικά εξηγεί ότι όλο το σόου που στήθηκε δεν αφορούσε κάποια πρόταση της αντιπολίτευσης, αλλά διαδικαστικά ζητήματα, επαινώντας παράλληλα τον προεδρεύοντα Βασίλη Βιλιάρδο, που εφάρμοσε τον κανονισμό της Βουλής «αν και αντιπολιτευόμενος».
Κάνοντας, δε, λόγο για «γελοία αντιπολίτευση», ο Άδωνις Γεωργιάδης καταλήγει στην ανάρτησή του με την επισήμανση ότι «το θλιβερό είναι ότι και η υπόλοιπη αντιπολίτευση παρασύρθηκε σε αυτόν τον ανούσιο καυγά από την κυρία, δείχνοντας την αδυναμία τους να καταλάβουν ότι σε αυτό το πεδίο της γελοιότητας, θα τους κερδίζει πάντα. Κρίμα».
Και αν του ανοίξει η όρεξη;
Και μετά τη Γροιλανδία τι; Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Τραμπ θα προσαρτήσει το παγωμένο νησί της Αρκτικής. Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την «εισβολή» του σε μια χώρα που μαστίζεται από ένα αυταρχικό, έως φασιστικό καθεστώς. Ούτε και μπορεί να επικαλεστεί ότι θέλει να «απελευθερώσει» μια χώρα από το καθεστώς των Μουλάδων… Συν του ότι δημιουργείται ένα δεδικασμένο και μάλιστα επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Και αν ανοίξει η όρεξη στον Τραμπ μετά τι Γροιλανδία, ποια περιοχή θα έχει σειρά, αν ικανοποιεί τα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ; Η Ευρώπη ξεκάθαρα είναι σε δυσμενή θέση. Ο φόβος της διάλυσης του ΝΑΤΟ, της αμυντικής της ομπρέλας δηλαδή, την καθιστά έρμαιο στα χέρια του Τραμπ, που θα ντύνει με την αστερόεσσα όποια περιοχή επιθυμεί…
Θέλει να «καπελώσει» τον ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ είναι πλέον γεγονός και ας ελπίσουμε να μην «καπελώσει» τον ΟΗΕ, όπως το έχει στο μυαλό του ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Το όργανο, που αποτελεί προσωπική του πρωτοβουλία και στο οποίο θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ο ίδιος, αναμένεται να «διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση των 20 σημείων του σχεδίου του προέδρου για τη Γάζα, παρέχοντας στρατηγική εποπτεία, κινητοποιώντας διεθνείς πόρους και διασφαλίζοντας τη λογοδοσία».
Ήδη φόβοι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να στήσει έναν νέο ΟΗΕ υπό την εποπτεία του, αντικαθιστώντας τον ρόλο που παραδοσιακά κατέχουν τα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ το είπε καθαρά: Ο ΟΗΕ είναι «άχρηστος» και θα μπορούσε να αντικατασταθεί ως θεσμός από το «Συμβούλιο»…
Αποχώρηση από τον ΠΟΥ
Οι ΗΠΑ αποχώρησαν χθες και επισήμως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παρά τις προειδοποιήσεις ότι η κίνηση αυτή θα πλήξει την υγεία τόσο στη χώρα όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και αψηφώντας αμερικανικό νόμο που προβλέπει ότι η Ουάσινγκτον είναι υποχρεωμένη να καταβάλει στην υπηρεσία του ΟΗΕ τα 260 εκατ. δολάρια σε συνεισφορές που της οφείλει.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση της χώρας του από τον ΠΟΥ, την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του στην προεδρία, τον Ιανουάριο του 2025, μέσω εκτελεστικού διατάγματος. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, η Ουάσινγκτον οφείλει να ενημερώσει την υπηρεσία του ΟΗΕ έναν χρόνο πριν την αποχώρησή της και να αποπληρώσει τυχόν οφειλές.
