Χθες… σήμερα αύριο 22/06/2024

Έρχεται ο προσωπικός αριθμός

Σε λίγες μέρες αναμένεται ο προσωπικός αριθμός των νέων ταυτοτήτων και άρα οι πολίτες θα μπορούν να μπούνε στην πλατφόρμα -και να δηλώσουν τα αριθμητικά ψηφία του προσωπικού τους αριθμού. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε ραδιοφωνική στον ΣΚΑΪ 100,3. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «το myinfo είναι η πλατφόρμα όπου θα μπαίνουμε για να διαλέγουμε τον προσωπικό αριθμό – θα είναι τρία αριθμητικά ψηφία συν το ΑΦΜ μας, εμείς επιλέγουμε από τα τρία ψηφία τα δύο.

Το σημαντικό είναι ότι παράλληλα με τη νέα ταυτότητα σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φτιάχνουμε έναν νέο τρόπο αυθεντικοποίησης πολύ πιο ισχυρό παρέχοντας νέους κωδικούς (για όσους επιθυμούν να τους έχουν, ενώ όσοι θέλουν θα κρατήσουν τους παλιούς τους), ώστε να πάμε σε έναν ψηφιακό κόσμο που θα είναι πολύ πιο ασφαλής». Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε ότι από βδομάδα στο gov wallet από την ερχόμενη Τρίτη θα προστεθεί εκτός των υπόλοιπων εγγράφων (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, κάρτα αναπηρίας, δακτύλιο κ.τ.λ.) και η ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ θα μπουν και τα στοιχεία και το βιβλιάριο υγείας του δεσποζόμενου ζώου.

Όσον αφορά την κατάθεση φακέλου με τα στοιχεία (πτυχία, εργασιακή εμπειρία κ.ά.) στο ΑΣΕΠ ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι η άντληση δεδομένων θα γίνεται αυτόματα μέσω ψηφιοποίησης. Για την ψηφιακή ταυτότητα επεσήμανε ότι δεν έχει ισχύ εκτός Ελλάδας επειδή «δεν υπάρχει ακόμη κοινό ευρωπαϊκό πρωτόκολλο», ενώ σημείωσε ότι γίνονται συζητήσεις με την Κύπρο να γίνεται μεταξύ των δύο χωρών η επιβεβαίωση των ψηφιακών ταυτοτήτων.

Καλοβλέπουν τον Χάρη, αλλά αυτός;

Κινητικότητα δείχνει τον τελευταίο καιρό ο Χάρης Μαμουλάκης που έχει πάρει πάνω του και το θέμα του αεροδρομίου Ηρακλείου- είδε χθες Αρναουτάκη και Καλοκαιρινό. Με το δεδομένο πάντως ότι έμεινε στον ΣΥΡΙΖΑ που… δεν έχει πια καμία τύχη όπως έχει και με τον Τσίπρα να μην δείχνει ότι έχει κι άλλο πολιτικό κεφάλαιο, μήπως πρέπει να το ξαναδεί; Λέγεται ότι κάποιοι ΠαΣΟκοι τον καλοβλέπουν τον Χάρη και χθες ένα πουλάκι έλεγε πως εάν υπήρχε και ο μακαρίτης ο πεθερός του που ήξερε πρόσωπα και πράγματα θα τον είχαν σίγουρο! Ποιος θα πρωτομπεί σε αυτό το ΠΑΣΟΚ δεν ξέρω…

Τι θα πουν στην εκδήλωση

Δεν μιλάνε δεν μιλάνε, αλλά τώρα; Η κοινή παρουσία του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή φαίνεται πως δημιουργεί πάλι μια αμηχανία στο Μαξίμου! Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα μιλήσουν σε εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 1 Ιουλίου με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη σε σταυροδρόμι». Η εκδήλωση θα γίνει για το βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Κοττάκη «οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή», που για την ιστορία έχει εκδοθεί… το 2020. Τι θα κάνουν και τι θα πουν; Σημασία προφανώς θα έχει η ένταση της παρέμβασης, οι χαρακτηρισμοί, οι αφορισμοί και η κριτική, τόσο εναντίον του ιδεολογικού στίγματος που έχει σήμερα η ΝΔ, όσο και εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση για τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Δηλαδή για την ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Σε κάθε περίπτωση ένα μεγάλο κομμάτι στελεχών της ΝΔ αλλά και ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος περιμένουν με ενδιαφέρον να ακούσουν τις τοποθετήσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή. Προφανώς ο χρόνος που επελέγη να γίνει η εκδήλωση αυτή δεν είναι τυχαίος, όπως επίσης και το γεγονός ότι στην εκδήλωση θα μιλήσουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταγράψει την προεκλογική τους αφωνία.

Πολλοί πάντως περίμεναν ότι ο Αντώνης Σαμαράς την προεκλογική περίοδο θα έκανε δήλωση στήριξης στην υποψηφιότητα του φίλου του Φρέντι Μπελέρη. Το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν μίλησε ούτε με αφορμή αυτό το θέμα, δείχνει ότι για κανένα λόγο δεν ήθελε να εμπλακεί με την ιστορία των ευρωεκλογών. Προφανώς ήθελε να διαμηνύσει με τον τρόπο του την δυσαρέσκειά του, ενώ παράλληλα δεν ήθελε να βοηθήσει το κόμμα του, διαφωνώντας με την πολιτική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλα τα θέματα. Πολλά στελέχη θεωρούν ότι οι ομιλίες των δύο πρώην πρωθυπουργών θα είναι γεμάτες συμβολισμούς τόσο για την φυσιογνωμία του κόμματος όσο και για τις θέσεις και τις απόψεις που έχει πάρει η κυβέρνηση στα εθνικά θέματα.

Πέθανε ο Σπύρος Φυτράκης

Έφυγε από τη ζωή ο ποινικολόγος Σπύρος Φυτράκης, μια σημαντική προσωπικότητα στα δικαστικά δρώμενα της χώρας. Στη διάρκεια της δικηγορικής του πορείας, η οποία ξεκίνησε από το 1965, υπερασπίστηκε κατηγορούμενους υψηλού προφίλ, μεταξύ άλλων και τον Νίκο Μαζιώτη. Το 2003 είχε υπερασπιστεί τον Γιάννη Σερίφη, κατηγορούμενο για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, το 2001, υπερασπίστηκε τον Τζίμη Πανούση, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για προσβολή της σημαίας. Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο νεκροταφείο της Καισαριανής, στις 11:00.

Θέλει πίσω τον Αλέξη

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα κόμμα το οποίο επί της ουσίας δεν λειτουργεί συλλογικά, δεν συνεδριάζουν τα όργανα, ακόμα και στις εκλογές δεν κλήθηκαν όλα τα στελέχη σε μια πανστρατιά προσπάθειας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Σπίρτζης. Τάσσεται υπέρ της επιστροφής Τσίπρα και είναι υπέρ ενός εγχειρήματος που θα ενώσει την Κεντραριστερά, ενώ την ίδια ώρα εμφανίζεται να κάνει κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. «Αν υπάρχουν διαγραφές για πολιτικές διαφωνίες, θεωρώ ότι αυτό δεν ταιριάζει στην κουλτούρα του χώρου μας και γενικά των προοδευτικών κομμάτων», είπε ακόμη ο Χρήστος Σπίρτζης για τις απομακρύνσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γιώργος Τσίπρας. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο Χρήστος Σπίρτζης τάσσεται υπέρ της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα «εφόσον το αποφασίσει η βάση», υπενθυμίζοντας ότι είχε διαφωνήσει με την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού από την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το τραπεζικό σκάνδαλο

Μπορεί ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος να μην τα καταφέρνει καλά στα ΠΑΣΟΚΙκά αλλά στην ερώτηση που κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών για τις τράπεζες έχει δίκιο. «Επί των ημερών σας, αναφέρει, η διαφορά μέσου επιτοκίου δανείων και καταθέσεων (το λεγόμενο περιθώριο επιτοκίου) έσπασε το ρεκόρ των τελευταίων τουλάχιστον 22 ετών! Σήμερα παραμένει κοντά στο 5,5%! To επιτόκιο των στεγαστικών στην Ελλάδα περνάει το 5% όταν το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι κάτω από 3,5%. Θυμίζω ότι κάτω από 3,5% οι Έλληνες πλήρωναν πριν από 2 έτη. – Οι Έλληνες καταθέτες έχουν επί 2,5 χρόνια ονομαστικό επιτόκιο 0.

O κ. Θεοχάρης πρότεινε ως εναλλακτική τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, όταν το 85% των καταθετών έχουν υπόλοιπο έως 5.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους. – Οι Έλληνες πληρώνουν τις υψηλότερες προμήθειες στην Ευρωζώνη. Ο κ. Χατζηδάκης ακόμη να μου απαντήσει για τα υπερκέρδη από τις προμήθειες και το παρατηρητήριο των τιμών. Ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απαντήσει. Εγώ σας πρότεινα να δημιουργήσετε μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρητήριο τραπεζικών προμηθειών, βάσει ευρωπαϊκού πλαισίου που έχει ενσωματωθεί εδώ και 7 χρόνια (με τον ν.4465/2017); – Αν βάζατε 33% φορολογία στα υπερκέρδη των τραπεζών, όπως στα διυλιστήρια, θα είχαμε 1 δισ. ευρώ, να τα δώσουμε στο Ε.Σ.Υ. ή όπου αλλού θέλει η Κυβέρνηση.

«Είναι για να σας φτύνω…»

Οργισμένος εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Γιώργος Τσίπρας για όσα υποστήριξε σχετικά με την απόλυσή του η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, δηλώνοντας «όχι απλά τους τα επιστρέφω αλλά τους φτύνω στα μούτρα» Περιγράφοντας τι προηγήθηκε, ο κ. Τσίπρας είπε «με παίρνει ο οικονομικός υπεύθυνος και μου λέει “λύεται η σύμβασή σου”. Εγώ είπα να λυθεί η σύμβαση αλλά γιατί ειδικά εγώ, υπάρχει κάποια απόφαση οργάνου; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ότι δεν μπορώ να προσφέρω; Απάντηση δεν υπήρξε και έληξε εκεί το θέμα. Ούτε συμφωνία υπήρξε, ούτε αυτές οι αθλιότητες ότι ζήτησα παράταση για ασφαλιστική κάλυψη που δεν έχω τέτοια ζήτημα».

«Τα περί αργομισθιάς από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με την αριστερά ή η μόνη τους σχέση είναι έμμισθη σε μένα, όχι απλά τους το επιστρέφω αλλά τους φτύνω στα μούτρα για να τελειώνουμε. Όχι σε μένα αυτά τα πράγματα». Εξίσου έντονη ήταν και η επίθεση που εξαπέλυσε ο Γιώργος Τσίπρας κατά της κυρίας Κεχαγιά και με ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ της Πέμπτης στην οποία έκανε λόγο για «αθλιότητες νοσηρών εγκεφάλων οι οποίες, όπως τόνισε, προκαλούν αηδία. Οι ισχυρισμοί αυτοί θα ήταν απλώς για γέλια αν δεν σηματοδοτούσαν το ήθος του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» της Κουμουνδούρου ανέφερε στην ανάρτησή του. «Σχετικά με δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου κ. Βούλας Κεχαγιά. Όλα όσα της είπαν να δηλώνει και με αφορούν είναι απολύτως ψευδή.

Το γνωρίζει και η ίδια. Οι αθλιότητες για «αργομισθία», για δήθεν αίτημά μου για «κατ’ εξαίρεση μισθοδοσία», για δήθεν αίτημά μου για «ασφαλιστική κάλυψη» κ.λπ., είναι εκ των υστέρων κατασκευές νοσηρών εγκεφάλων. Θα ήταν απλώς για γέλια αν δεν σηματοδοτούσαν το ήθος του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» της Κουμουνδούρου που προκαλεί το λιγότερο αηδία.

Απολύθηκαν ακόμη 4 δικαστές

Τέσσερις ράθυμοι δικαστές απολύθηκαν από την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων που σε κάποια μάλιστα περίπτωση οι καθυστερήσεις σε 241 υποθέσεις έφτασαν τα 4 έτη και 5 μήνες. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, στο πλαίσιο πάταξης του φαινομένου των μεγάλων καθυστερήσεων, εντατικοποίησε τις παραπομπές συναδέλφων της, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έως σήμερα που συνέχισε την ίδια τακτική η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, έχουν απολυθεί συνολικά 32 δικαστές και εισαγγελείς, μέσα σε μια τριετία.

Τώρα, την Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρό της Ιωάννα Κλάπα και με τη συμμετοχή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, την απασχόλησε το ερώτημα της οριστικής παύσης δικαστών, για ανεπάρκεια άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, λόγω των πολλών και μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, κατά την τελευταία Πειθαρχική Ολομέλεια απολύθηκαν ένας Εφέτης Θεσσαλονίκης, δύο πρόεδροι Πρωτοδικών Αθηνών, μια Πρωτοδίκης Αθηνών, ενώ αναβλήθηκε η υπόθεση ενός αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Τι κάνετε κύριε Νότη;

Ο Νότης Μηταράκης, την επόμενη κιόλας του ανασχηματισμού έθεσε θέμα μη επανεκλογής της Κατερίνας Σακελαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας λέγοντας ότι: «υπάρχουν πάρα πολλά αξιόλογα στελέχη της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν ιστορική διαδρομή στην πολιτική, τα οποία θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Νομίζω είναι μία συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν αυτή ωριμάσει».

Η δήλωση σε συνδυασμό με την κίνηση του Χιώτη βουλευτή να διοργανώσει τις επόμενες μέρες δείπνο στην ταβέρνα του Καραβίτη με δυσαρεστημένους βουλευτές της ΝΔ, ήταν η αφορμή για να κληθεί στο Μαξίμου για από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Γιώργο Μυλωνάκη. Ωστόσο- όπως διαβάζω- καθώς ο Νότης Μηταράκης έβγαινε από το γραφείο Μυλωνάκη έπεσε… τυχαία πάνω στον Κυριάκο Μητσοτάκη που έκανε περιπολία με τον Πίνατ. – «Τι κάνετε κύριε Νότη;», ρωτάει με πονηρό ύφος ο πρωθυπουργός. – «Καλά είμαι κύριε Πρόεδρε, ετοιμαζόμαστε για διακοπές» αποκρίνεται ο Μηταράκης.

Και ο Μητσοτάκης με δολοφονική ματιά του ρίχνει το καρφί: «Μαθαίνω ότι διοργανώνεις τραπεζώματα». Ο Μηταράκης προς στιγμή τα χάνει και καθώς βρίσκει τη δύναμη του λέει: «Είστε ευπρόσδεκτος κύριε Πρόεδρε» και ο Μητσοτάκης καθώς βρίσκεται ήδη σε τροχιά απομάκρυνσης με τον Πίνατ, γυρίζει το κεφάλι και του λέει: «Οκ. Στείλε μου τα στοιχεία πού και πότε»… Ο Μηταράκης ήδη πριν βγει, έχει αποστείλει σχετικό sms στο κινητό του πρωθυπουργού…

Δεν θέλουν Airbnb!

Προχωρημένοι! Η Βαρκελώνη σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις κατοικιών από το 2029, καθώς ο δήμαρχος της πόλης προσπαθεί να ελέγξει το αυξανόμενο στεγαστικό κόστος με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι ντόπιοι. Ο δήμαρχος της πόλης Jaume Collboni πρότεινε την κατάργηση και των 10.101 τουριστικών καταλυμάτων στην πόλη μέχρι τον Νοέμβριο του 2028. Οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην ανανεώσουν τις άδειες τουριστικών καταλυμάτων στους σημερινούς κατόχους, προκειμένου όλα αυτά τα διαμερίσματα να μετατραπούν σε κατοικίες, ώστε να καταπολεμηθεί η στεγαστική κρίση στην πόλη.

Οι αρχές θα εξετάσουν τη νομοθεσία της καταλανικής κυβέρνησης από τις 7 Νοεμβρίου 2023, η οποία περιορίζει τη χρήση τουριστικών διαμερισμάτων σε δήμους με μεγάλη στεγαστική κρίση, όπως η καταλανική πρωτεύουσα. Επομένως, πέντε χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, τον Νοέμβριο του 2028, το δημοτικό συμβούλιο δεν θα ανανεώσει τις άδειες στους σημερινούς κατόχους.

Βρε τον πονηρό τον Τραμπ…

Αλλαγή πλεύσης στο μεταναστατευτικό ή προεκλογικός ελιγμός του Ντόναλντ Τραμπ; Ιδού το ερώτημα στα χείλη των Αμερικανών μετά τις νέες δηλώσεις του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών. Συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξη ότι θέλει να δώσει πράσινες κάρτες σε ξένους φοιτητές που αποφοιτούν από κολέγια των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ ρωτήθηκε σχετικά με τις προθέσεις τεχνολογικών εταιρειών να προσελκύσουν τους «καλύτερους και τους πιο έξυπνους» στη διάρκεια ενός podcast με επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων και επενδυτές τεχνολογίας. «Αυτό που θέλω να κάνω και αυτό που θα κάνω είναι όταν κάποιος αποφοιτά από ένα κολέγιο, θα παίρνει αυτόματα μαζί με το δίπλωμά του μια πράσινη κάρτα για να μπορεί να μείνει σε αυτή τη χώρα. Και αυτό περιλαμβάνει και τα junior κολέγια, οποιονδήποτε αποφοιτήσει από ένα κολέγιοª, είπε ο Τραμπ.