Χθες… σήμερα αύριο 15/06/2024

Η «τιμωρία» του Ηρακλείου

Με μια αναπληρώτρια υπουργό (Ε. Αγαπηδάκη) και έναν υφυπουργό (Ι. Κεφαλογιάννη) ξέμεινε η Κρήτη ύστερα από τον χθεσινό ανασχηματισμό. Και αν σκεφτεί κανείς ότι η κυρία Αγαπηδάκη από το Παλαίκαστρο της Σητείας είναι εξωκοινοβουλευτική, η κατάσταση μοιάζει ακόμα χειρότερη για τους «γαλάζιους» κοινοβουλευτικούς της Κρήτης. Άμεσα θιγόμενο το Ηράκλειο, που είδε να μένουν εκτός του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ο Λευτέρης Αυγενάκης και ο Μάξιμος Σενετάκης. Και μακάρι ο πρωθυπουργός να εξηγούσε με τρόπο πιστευτό τα κριτήρια της απόφασής του, διότι όλοι πλέον μένουν με την εντύπωση της «τιμωρίας» των δύο, επειδή η ΝΔ απώλεσε την πρωτιά της στο Ηράκλειο. Λες και η ΝΔ έπαιζε μόνη της ή μήπως κάποιοι αγνοούν τους ισχυρούς θύλακες του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, που κάποτε τού χάριζαν πρωτιές για πλάκα; Και αν κάποιος πει ότι η απομάκρυνση Αυγενάκη έχει να κάνει αμιγώς με τα του υπουργείου του, τότε ο Σενετάκης λογίζεται ως παράπλευρη απώλεια; Σοβαροί να είμαστε… Πάντως ο αντίκτυπος του ανασχηματισμού έπεσε πολύ βαρύς στο Ηράκλειο, το οποίο ο πρωθυπουργός είχε φαγωθεί να διατηρήσει «μπλε»!

Τον γύρο του κόσμου το «θαύμα» του Νίκου

Μέχρι το αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «American Journal of Case Reports» έφτασε το περιστατικό με τον Νίκο Φανουράκη από τη Μεσσαρά, ο οποίος επιβίωσε έπειτα από σοβαρό τραυματισμό με σφαίρα στο κεφάλι! Το περιοδικό επικαλείται τον χαρακτηρισμό «θαύμα», τον οποίο είχαν χρησιμοποιήσει οι γιατροί στη ΜΕΘ του Βενιζελείου που νοσηλεύτηκε ο 29χρονος, σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ της «Π». Με αφορμή το θέμα του περιοδικού, για την περίπτωση του Νίκου έκανε ρεπορτάζ και η Daily Mail, αλλά με κάποιες ανακρίβειες ως προς τις συνθήκες του αιματηρού περιστατικού. Το βασικό ωστόσο είναι αυτό που τονίζεται στο περιοδικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, λιγότερο από το 3% των ανθρώπων επιβιώνουν από τραύμα στο κεφάλι από πυροβολισμό. Από αυτούς, ακόμη λιγότεροι αναρρώνουν πλήρως από τα τραύματά τους και καταφέρνουν να ζουν όπως ζούσαν πριν τον σχεδόν θανάσιμο τραυματισμό.

Η 7άδα που συνεχίζει

Βγήκαν τα αποτελέσματα των γραπτών εξετάσεων για τους διοικητές και τους υποδιοικητές των ΔΥΠΕ και τώρα έχουμε μια πρώτη εικόνα για το τι να περιμένουμε στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια που αφορά την Κρήτη. Στην επτάδα των υποψηφίων, που είναι και αυτοί που θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση (προσωπική συνέντευξη με μεγάλο εύρος βαθμολόγησης), μπαίνουν με την ακόλουθη σειρά οι: Ελένη Κανταράκη, Μαρία Σπινθούρη, Γιώργος Μοσχοβάκης, Χρήστος Μελάς, Νεκτάριος Παπαβασιλείου, Μαρίνα Καλογριδάκη και Στέλιος Κτενιαδάκης. Εκτός συνέχειας μένουν οι: Ιωάννης Βασιλείου, Εμμανουήλ Καλλιονάκης και Δημήτρης Αγαπίου. Υπενθυμίζεται ότι στην 7η ΔΥΠΕ Κρήτης ο διοικητής πλαισιώνεται από δύο υποδιοικητές.

Η… νοθεία στον Άρειο Πάγο

Έστειλε μια επιστολή ως αναπληρωτής υπουργός και θα λάβει απάντηση ως πρώτος τη τάξει υπουργός. Ο λόγος για τον Θεόδωρο Λιβάνιο, που αναλαμβάνει πλήρως τα ηνία του Υπουργείου Εσωτερικών μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό και ο οποίος μια μέρα πριν ζήτησε την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διερευνηθούν άμεσα οι ισχυρισμοί περί «νοθείας» στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής. Σε επιστολή του προς την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη, ο κ. Λιβάνιος επισημαίνει σχετικές αναφορές που έκανε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπολουλος, καθώς και σε σχετικές αναρτήσεις του ιδίου στο διαδίκτυο στις οποίες διατυπώνονται ισχυρισμοί για «μεγάλη νοθεία», με επίκληση του χαμηλού ποσοστού που έλαβε το κόμμα του από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Επισημαίνονται ακόμη σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο από τον απερχόμενο ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο. «Επειδή η εκλογική διαδικασία είναι η ύψιστη μορφή λειτουργίας της Δημοκρατίας, σας παρακαλώ πολύ, όπως εξετάσετε το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές καταγγελίες των κ.κ. Βελόπουλου και Κύρτσου, προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά για τη διενέργεια των εκλογών» καταλήγει ο υπουργός.

Οι αιχμές και η μετακίνηση

Υπενθυμίζεται ότι ο ανασχηματισμός έθεσε εκτός Υπουργείου Εσωτερικών την κυρία Κεραμέως, η οποία και χειρίστηκε το θέμα της επιστολικής ψήφου, εντός και εκτός Βουλής. Για την επιστολική ψήφο, η αντιπολίτευση άφηνε σαφή υπονοούμενα από τότε που ήταν ακόμα νομοσχέδιο. Ωστόσο η κυρία Κεραμέως είχε δεχτεί τα περισσότερα πυρά, λόγω της διαρροής προσωπικών δεδομένων των αποδήμων για τα… μάτια της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Ενέργεια για την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή επέβαλε στο ΥΠΕΣ πρόστιμο 400.000 ευρώ και 40.000 για την ίδια τη ευρωβουλευτή. Η Ν. Κεραμέως, πάντως, διατηρεί μια θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετακομίζοντας στο Εργασίας, από το οποίο καρατομήθηκε η Δόμνα Μιχαηλίδου.

Γεωτρήσεις… αέρος

Δεν αντέχεται η κατάσταση στη Μεσσαρά με το θέμα του νερού, καθώς, όπως μας περιγράφουν αναγνώστες, η στάθμη στις γεωτρήσεις έχει πέσει 30 μέτρα και πλέον βγάζουν αέρα. Την ίδια ώρα ακούγονται πολλές γκρίνιες και σχόλια για κάποιους υδρονομείς και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται το νερό. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι όσο προσαυξάνεται η πίεση από την έλλειψη νερού, τόσο τα προβλήματα θα μεγαλώνουν και αυτό είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο ζήτημα, που απαιτεί πολύ προσεκτική διαχείριση…

Η πιο μεγάλη αγκαλιά

Αυλαία χθες για τα δημοτικά σχολεία που αποχαιρέτησαν τη φετινή σχολική χρονιά για να δώσουν ραντεβού σε νέες τάξεις από τον Σεπτέμβρη και οι σχολικές γιορτές είχαν την τιμητική τους. Ανάμεσα στις πολλές αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις, ξεχώρισε αυτή του 4ου Δημοτικού Σχολείου της Ν. Αλικαρνασσού, όπου όλα τα παιδιά μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σχημάτισαν μια μεγάλη αγκαλιά που απλώθηκε σε όλη την αυλή του σχολείου, υπό τους ήχους του τραγουδιού του Παντελή Θαλασσινού «Ν’ αγαπάς». Το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν η οικουμενικότητα των αξιών της ισότητας, της δικαιοσύνης, της ανιδιοτελούς αγάπης και της ειλικρίνειας. Από τη στήλη μεγάλο μπράβο σε όλους!

Τα ’χουν με τον Οδυσσέα

«Κόκκινο πανί» για πολλά στελέχη αλλά και απλούς υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ τείνει να γίνει ο βουλευτής του Κινήματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στη Χαριλάου Τρικούπη για την αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Προφανώς και η κριτική είναι αναγκαία, φτάνει να γίνεται καλόπιστα και εποικοδομητικά και να μην έχει… επισπεύδοντα χαρακτηριστικά, που στο παρελθόν έχουν πληγώσει ανεπανόρθωτα το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μιλούν για ένα ευνοημένο από τον πρόεδρο βουλευτή, με δραστηριότητες που σηκώνουν συζήτηση…

Η Μελόνι τον έβαλε στο κάδρο

Ο 81χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φάνηκε να απομακρύνεται από τους υπόλοιπους ηγέτες, κατά τη διάρκεια επίδειξης αλεξίπτωτου στη Σύνοδο Κορυφής της G7. Καθώς οι άλλοι ηγέτες στέκονταν στη θέση τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ άρχισε να απομακρύνεται αργά από αυτούς και στη συνέχεια στάθηκε κοιτάζοντας προς τα αριστερά, καθώς φάνηκε πως παρατηρούσε έναν αλεξιπτωτιστή που μάζευε τον εξοπλισμό του, όπως αναφέρει η Daily Mail. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι παρατήρησε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν ήταν εκεί για τη φωτογραφία που επρόκειτο να τραβηχτεί, οπότε πήγε προς το μέρος του και πιάνοντάς τον ελαφρά τον οδήγησε πίσω στους άλλους ηγέτες.

Τελευταίες σφραγίδες

Ιστορική μέρα η χθεσινή για το Υποθηκοφυλακείο Ηρακλείου. Κλείνει μετά από δεκαετίες για να δώσει κι επισήμως τη θέση του στο Κτηματολόγιο! Το σχετικό σημείωμα κάνει η γνωστή συμβολαιογράφος Μαρίνα Ανδρονά, που δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της. «Η τελευταία μέρα… Η τελευταία μέρα λειτουργίας του Υποθηκοφυλακείου Ηρακλείου. Με συγκίνηση περιμένω τις τελευταίες σφραγίδες της υπηρεσίας αυτής. Με συγκίνηση επίσης θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη πριν από 45 χρόνια ως ασκούμενη δικηγόρος όταν ο αείμνηστος Στέλιος Φιοράκης με δίδαξε πώς γίνονται οι έρευνες… Σήμερα κατεβάζουμε ρολά». Θα ακολουθήσουν τα Υποθηκοφυλακεία Χερσονήσου και Μοιρών.

Αυτοί τα βρήκαν

Και εγένετο «Λαϊκό Μέτωπο». Οι προοδευτικές δυνάμεις της Γαλλίας έφτασαν σε οριστική συμφωνία για την κάθοδο με κοινό πρόγραμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές απέναντι στην ακροδεξιά Λεπέν. Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Κομμουνιστικό Κόμμα και Ανυπότακτη Γαλλία αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους ότι συμφωνήθηκε μια λίστα με κοινούς υποψήφιους, αλλά και ένα πολιτικό πρόγραμμα για τις πρώτες εκατό ημέρες στην κυβέρνηση. «Η άνοδος της Εθνικής Συσπείρωσης στην εξουσία δεν είναι πλέον κάτι δεδομένο» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ επιβεβαίωσε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν τον είχε συμβουλευτεί πριν αποφασίσει να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση το βράδυ της Κυριακής. «Δεν ζήτησε τη γνώμη μου, μου είπε την απόφασή του. Και είναι δικό του προνόμιο ως Προέδρου της Δημοκρατίας» υπογράμμισε.

Μόνο με εταίρο

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, λαμβάνοντας το 31% των ψήφων στις ευρωεκλογές, εμφανίζεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Elabe, να έρχεται πρώτο από πλευράς ψήφων στον πρώτο γύρο των επερχόμενων γαλλικών βουλευτικών εκλογών, χωρίς ωστόσο να κατορθώνει να έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού στον δεύτερο γύρο θα λάβει από 220 ως 270 από τις 577 έδρες της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, αν συνεργαζόταν μαζί του το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, το οποίο, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση αυτή, λαμβάνοντας το 6,5% των ψήφων στον πρώτο γύρο θα μπορούσε στον δεύτερο να κερδίσει από 30 ως 40 έδρες.