Χθες… σήμερα αύριο 13/06/2024

Πρόεδρε πάρε πρωτοβουλίες τώρα!

Μετά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και τα ζητήματα που ετέθησαν- πριν καν στεγνώσει το μελάνι των αποτελεσμάτων!-  από πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος και ιδιαιτέρως από τον πρώτο σε ψήφους Νίκο Παπανδρέου, που έθεσε ευθέως ζήτημα ηγεσίας, το κόμμα κινδυνεύει να μπει σε νέα περίοδο εσωστρέφειας. Η αμφισβήτηση είχε ξεκινήσει από τη Νάντια Κωνσταντοπούλου, πέρασε από τον Γερουλάνο και τον Κωνσταντινόπουλο και παρά τις απαντήσεις κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη ο θόρυβος κόπασε!

Μάλιστα το άρθρο του Νίκου Παπανδρέου  έβαλε πλέον σε άλλη τροχιά τις εξελίξεις. Τι θα πράξει τώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης; Προφανώς δεν μπορεί να μην αντιδράσει. Και όχι μέσω κύκλων του πια… Ο ίδιος οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Εδώ και τώρα. Για να δείξει ότι έχει πυγμή. Ότι ασκεί ηγεσία. Μια πρώτη κίνηση είναι να ζητήσει την παραίτηση του Ανδρέα Σπυρόπουλου ο οποίος ως γραμματέας και προσωπική του επιλογή αποδοκιμάστηκε από τη βάση. Βγήκε έβδομος στη σειρά…

Ταυτόχρονα να προτείνει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για τη θέση του γραμματέα που να δείχνει ότι σπάει τις ομαδοποιήσεις, ότι έχει τη δυνατότητα να ενώσει- το όνομα του Παραστατίδη που έγραψε και η «Π» έχει νόημα. Ή κάτι ανάλογο. Παράλληλα πρέπει να… τελειώσει με το αποτυχημένο Πολιτικό Συμβούλιο καταργώντας το και να ορίσει ένα 7μελές ή 9μελές Εκτελεστικό Γραφείο με συνολική εκπροσώπηση τάσεων και φυσικά έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Κι έχει τέτοια στελέχη πρώτης γραμμής και με τεράστια εμπειρία το κόμμα.

Παράλληλα, οφείλει να οργανώσει ένα δυνατό «πρωινό καφέ» με εξέχοντες συνεργάτες. Πολιτικά και επιστημονικά στελέχη. Να δώσει νέα πνοή στο Κίνημα και στην Χαριλάου Τρικούπη, να πείσει ότι μπορεί να οδηγήσει μπροστά το κόμμα.

Και το επόμενο βήμα: Οργάνωση της Κεντρικής Επιτροπής και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης με ξεκάθαρες πολιτικές αποφάσεις και επόμενες κινήσεις με ό,τι προβλέπει το Καταστατικό. Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ απαιτεί λύσεις τώρα.

Αρίστευσε ο Νίκος Γρύλος

Ένας ξεχωριστός νέος, τώρα και τελειόφοιτος Ιατρικής! Ο Νίκος Γρύλος, γιος του γνωστού επιχειρηματία Γιάννη Γρύλου, πήρε με άριστα το πτυχίο Ιατρικής και τώρα ετοιμάζεται για μια λαμπρή καριέρα. Όλα συγκλίνουν στο ότι μπορεί να προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία και το σύστημα υγείας, που θέλει άξιους ανθρώπους και επιστήμονες. Ο Νίκος Γρύλος έδωσε μεγάλη χαρά με την επιτυχία του και στην οικογένειά του και από εδώ στην «Π» του ευχόμαστε από καρδιάς καλή σταδιοδρομία και να διαπρέψει ως γιατρός. Η επιστήμη που διάλεξε περιμένει πολλά από τον ίδιο, οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Ευχόμαστε τα καλύτερα σε ό,τι και αν επιλέξει από εδώ και στο εξής!

Ποιος πάει στην Ευρωβουλή;

Καλά δεν υπάρχει αυτό που αποκάλυψε το patris.gr. Θυμίζω ότι τελικά εντοπίστηκε η αόρατη νέα ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, η κτηνοτρόφος από τον Έβρο, η 76χρονη κ. Γαλάτω Αλεξανδράκη. Η οποία έδωσε και την πρώτη συνέντευξη εμφανώς σοκαρισμένη για τους +50.000 σταυρούς που πήρε και την στέλνουν στις Βρυξέλλες από το… πουθενά. Ούτε ήξερε ούτε είχε ακούσει κάτι.

Η ίδια απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για το εάν θα πάει και τι σκοπεύει να κάνει, αν και πολλοί λένε ότι μπορεί να προτιμήσει, καθώς και μεγάλη είναι και δεν έχει σχέση με το αντικείμενο- υπό όρους και προϋποθέσεις -να αφήσει τη θέση. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει τυχαία και χωρίς συζητήσεις. Προφανώς θα της προταθεί με τρόπο να μην πάει.

Σε αυτή την περίπτωση, ποιος θα διαδεχθεί την κυρία Γαλάτω Αλεξανδράκη; Μα ο επόμενος! Ποιος είναι ο πρώτος επιλαχών στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης; Μα, η γνωστή Ηρακλειώτισσα γιατρός κ. Ευσεβία (Εύη) Κιαγιά του Ζαχαρία που πήρε σχεδόν 35.000 σταυρούς! Η κ. Κιαγιά, θυμίζουμε, ήταν υποψήφια με την Λύση και στις βουλευτικές εκλογές του 2023!

Η «Αυγή», ο Μπελογιάννης και ο Στέφανος

Τι λεπτομέρειες ψάχνετε κι εσείς… Δεν είναι η πρώτη φορά που μια αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη προκαλεί απορίες και πολλές αντιδράσεις. «Όταν πήγα στο σπίτι του Μπελογιάννη είχα πραγματικά συγκινηθεί όταν είχα δει να κρατάει την ΑΥΓΗ σε μία φωτογραφία του», ανέφερε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1., θέλοντας να δείξει ότι έχει ιστορική επίγνωση του τι εστί «Αυγή». Τι τα θέλει τώρα αυτά; Η «Αυγή» πρωτοκυκλοφόρησε ως όργανο της ΕΔΑ στις 24 Αυγούστου 1952. Πέντε μήνες μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη, που πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου του ίδιου έτους. Ο Νίκος Μπελογιάννης, λοιπόν, το στέλεχος του ΚΚΕ, δεν κράτησε ποτέ την «Αυγή» στα χέρια του. Επομένως, δεν μπορεί να υπάρχει φωτογραφία του στο Μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και την πολιτική του δράση, στην Αμαλιάδα. Ίσως κάτι άλλο θα είδε ο Στέφανος Κασσελάκης στο μουσείο «Μπελογιάννη». Ίσως να θυμάται την εικόνα του «Μπάρμπα», του Νίκου Πλουμπίδη, που εμφανίζονταν στο στρατοδικείο με την «Αυγή» στα χέρια.

 Έτοιμος ο Γ. Μυλωνάκης

Ακούγεται, διαρρέεται, γράφεται ότι σκέφτεται να πάει προς το Μέγαρο Μαξίμου ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Γιώργος Μυλωνάκης. Του προτείνεται η κορυφαία θέση εκεί με καθήκοντα μάλιστα «γενικού επιτελάρχη» για να καλυφθεί το κενό που άφησε -αλλά ποτέ το άφησε – ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Οι εκτιμήσεις για τις… εκλογές

Διαφορετικές εκτιμήσεις κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, ο οποίος μιλώντας στο ΕΡΤΝews είπε ότι ο Κασσελάκης έχει… μέλλον. «Ο κ. Κασσελάκης μπορεί να χαίρεται διότι βλέπει ότι το προσωπικό του κόμμα είναι στο 15%», είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μαύρος, συμπληρώνοντας: «Είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δεν είναι ένας πόλος που μπορεί να επιβάλει απόψεις σε όλη την Κεντροαριστερά κι εξάλλου δηλώνει ότι δεν το θέλει κιόλας. Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ακόμα πρωθυπουργικά προσόντα, έχει όμως ενδείξεις ηγετικών προσόντων, τα οποία τα βγάζει προς τα έξω, μερικές φορές άγαρμπα και ίσως με υπερβολές, οι οποίες τρομάζουν ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους».

Και πρόσθεσε: «Μη νομίζετε ότι θα είμαστε χωρίς εκλογές τα επόμενα τρία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συναισθήματα που «εκπέμπει ο κάθε αρχηγός». Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η δυσαρέσκεια, για τον Στέφανο Κασσελάκη ήταν το ρίσκο και για τον Νίκο Ανδρουλάκη ήταν η αδιαφορία, είπε, επισημαίνοντας ότι «τα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας κόμματα τον Ιούνιο ήταν 13,5% και σήμερα έφτασαν στο 18,5%». «Όλοι λέγαμε ότι πιθανά θα κάνει τον ανασχηματισμό ακόμη σήμερα, αλλά τελικά ο πρωθυπουργός δείχνει ότι σκέφτεται πιο έξυπνα, γιατί αν πήγαινε στη διαδικασία να κάνει ανασχηματισμό, γρήγορα θα σήμαινε ότι θα ίσχυε η στρατηγική του φύγε εσύ, έλα εσύ, πράγμα το οποίο θα έδειχνε μια αλλαγή στο αμπαλάζ, ενώ τώρα παίρνει φόρα με στόχο αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των Υπουργείων, των πολιτικών και των ροών των χρημάτων, κυρίως για την καταπολέμηση της ακρίβειας», ανέφερε.

Μεγάλη επιτυχία του Γ. Παπαδάκη

Το βραβείο καλύτερης διεθνούς ανακοίνωσης (International Best Abstract Award) απέσπασε ο πυρηνικός ιατρός και κύριος ερευνητής του ΙΤΕ κ. Γεώργιος Ζ. Παπαδάκης, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Τορόντο του Καναδά. Η εργασία στην οποία αποδόθηκε το βραβείο αναφέρεται σε καινοτόμο ραδιοφάρμακο για την ανίχνευση του λεμφαδένα φρουρού και αποτελεί προϊόν ερευνητικής εργασίας που υλοποιήθηκε στη Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης του ΙΤΕ, της οποίας ο κος Γ.Ζ. Παπαδάκης είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος. Η διάκριση είναι πραγματικά μια κορυφαία αναγνώριση επιστημονικής αριστείας, καθώς προέρχεται από τη σημαντικότερη επιστημονική εταιρεία στο πεδίο της πυρηνικής ιατρικής παγκοσμίως.

 Οι 3 δικαστίνες ελέγχονται

Αυτή ιστορία με τον δολοφόνο στην Ηλεία είναι απίστευτη. Το 2020 ο 37χρονος δικάστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος παρόλο που κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για βιασμό ανήλικης. Οι περιοριστικοί όροι που του είχαν επιβληθεί από το δικαστήριο της Ζακύνθου ήταν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του – ζούσε στον νομό Ηλείας – και απαγόρευση να πλησιάζει την παθούσα. Σημειώνεται, ότι ο 37χρονος δεν είχε καν λευκό ποινικό μητρώο, καθώς είχε αμετάκλητες καταδίκες για κλοπή, σωματικές βλάβες και παράβαση του νόμου περί όπλων. Ωστόσο, οι τρεις γυναίκες δικαστές αποφάσισαν να του δώσουν αναστολή στην ποινή του μέχρι το Εφετείο, αφήνοντάς τον ελεύθερο.
Το Εφετείο ορίστηκε για το 2022, πήρε αναβολές γιατί ο βιαστής δεν είχε δικηγόρο και η τελευταία ημερομηνία που δόθηκε είναι το 2025, οκτώ χρόνια μετά τον βιασμό.

Η ειρωνεία της Μάρως Δούκα

Με ειρωνεία αντιμετώπισε χθες η γνωστή συγγραφέας Μάρω Δούκα τον κ. Κασσελάκη. Η γνωστή για τις αριστερές τοποθετήσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Άραγε ο τοποθετημένος στην κορυφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα από σκοτεινές, ή έστω ανερμήνευτες, διαδικασίες, με κάτι εκλογές του τύπου περνούσα, είδα φως και μπήκα, νομιμοποιείται και χειροκροτείται για το αξίωμά του; Κι έπειτα ως χιονοστιβάδα το ένα μετά το άλλο τα αδιανόητα και τα απρόβλεπτα, στη σφαίρα του παραλόγου. Κι έρχονται τώρα να ζητούν πίσω τις έδρες που κερδήθηκαν με το σθένος και το ήθος και τον μόχθο ανθρώπων που υπηρέτησαν με συνέπεια το κόμμα τους προτού αυτό γίνει κουρελού;” Και λίγο αργότερα απέσυρε το σχόλιό της. Τι συνέβη;

Αποχαιρετώντας τον «Ζορμπά» της ζωής

Μετακόμισε χθες στην τελευταία του κατοικία ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ταλαντούχος και χαρισματικός, γι’ αυτό τον αποκαλούσαν «Ζορμπά» της ζωής. Όλη του η ζωή μια περιπέτεια με ιστορίες και εκατοντάδες γεγονότα. Πάντα είχε να πει πράγματα για την κοινωνία, για τα προβλήματα και πάντα αγωνιζόταν για να προσφέρει στην Κρήτη και τους Κρητικούς. Γι’ αυτό και αγαπήθηκε από όλους, γιατί κοίταζε πάντα τους άλλους και όχι τον εαυτό του. Αυτό τον διέκρινε, γι’ αυτό είχε την εκτίμηση και είχε αποκτήσει πολλούς φίλους και στην Αθήνα αλλά και στην Κρήτη. Συμμετείχε στα Κρητικά σωματεία των Αθηνών γιατί είχε πάθος με την παράδοση, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας.

Πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Είχε διατελέσει πρόεδρος σε σωματεία αλλά και στην τοπική αυτοδιοίκηση και προσφέροντας με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες του. Ήταν ασυμβίβαστος γιατί πίστευε σε ιδέες και ιδανικά. Ένας γνήσιος και ατόφιος Κρητικός, μερακλής και γλεντζές. Και γλένταγε με πολλούς γνωστούς κορυφαίους καλλιτέχνες, όπως τον Νίκο Ξυλούρη ή Ψαρονίκο, τον Γιώργο Κουμιώτη και βέβαια και τον δημοσιογράφο Νίκο Κακαουνάκη, τον επιχειρηματία Στέλιο Παπαδογιάννη και Μανώλη Βουργάκη. Αχώριστοι φίλοι με πολλές παρέες και γλέντια. Είχε φύγει από την Κρήτη τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’70 και ανέβηκε στην Αθήνα, κατάφερε να ανοίξει ένα κατάστημα συνεργείο επισκευών δίκυκλων μηχανών στο Αιγάλεω, όπου διατηρεί ακόμα το κατάστημα ο γιος του Νίκος. Τα τελευταία χρόνια είχε κατέβει στην Κρήτη με προβλήματα υγείας και έμενε στο Τεφέλι, στο χωριό που ήταν και η γενέτειρά του, αλλά η καταγωγή του ήταν από τα Σφακιά.

Σήμερα τον αποχαιρέτησαν πλήθος κόσμου, χωριανοί και φίλοι και βέβαια παρών ήταν ο Βασίλης Σκουλάς ή Καλαθάς που είχαν μια αδελφική φιλία και τόσοι άλλοι φίλοι του και συγγενείς. Με μουσική, αποχαιρετώντας όπως αυτός θα ήθελε, λαούτα και λύρες και τραγούδια στον αποχαιρετισμό του.

Αγαπητέ μου και αξέχαστε φίλε Γιάννη.

Καλό σου ταξίδι.