Τους πήραν όλοι χαμπάρι και το… απέσυραν. Ελλείψει αποδείξεων και στοιχείων για τον φερόμενο θάνατο της μικρής Μαρίας στον Έβρο, η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» καταλήγει ότι το περίφημο ρεπορτάζ του «Spiegel» μπάζει από παντού.
Το «Der Spiegel» ήταν το πρώτο κορυφαίο μέσο που στις 10 Αυγούστου, στο άρθρο «Η Μαρία, πέντε ετών, πέθανε στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», που μίλησε για το φερόμενο συμβάν.
Παρουσίασε ως γεγονός ότι η μικρή Μαρία από τη Συρία πέθανε ξαφνικά, όταν διέφυγε μέσω της Τουρκίας, και ενώ βρισκόταν σε ένα μικρό νησί στον συνοριακό ποταμό Έβρο, όπου είχαν εγκλωβιστεί δεκάδες πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων οι γονείς και τα τέσσερα αδέρφια της. Και το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε χωρίς να είναι δυνατή μια επιτόπια αυτοψία και έρευνα για να επαληθευτούν οι ισχυρισμοί, σε ένα σημείο σημαντικής στρατιωτικής παρουσίας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
«Το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά».
Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) υπογραμμίζει πως πλέον «είναι αδιαμφισβήτητο ότι το μικρό παιδί με το όνομα Μαρία δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά». Παρατίθεται μάλιστα ρεπορτάζ από τον Έβρο, σύμφωνα με το οποίο ακόμα και οι γονείς του φερόμενου νεκρού παιδιού δεν είχαν κρατήσει υπάρχοντά του, δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν πού ήταν θαμμένο στη νησίδα, ούτε επιθυμούσαν την εκταφή του.
«Αν υπήρχε πέμπτο παιδί και είχε πεθάνει, όπως ισχυρίζεται το Spiegel, θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία στα οποία βασίζεται αυτός ο ισχυρισμός, προκειμένου να διερευνηθεί το περιστατικό. Όταν ένα παιδί χάνει τη ζωή του, θα πρέπει να αποδίδονται ευθύνες. Είναι σημαντικό το ότι στο τέλος νίκησε η αλήθεια» αναφέρεται στην εφημερίδα FAZ.