Τα sites, τα περιοδικά και οι εφημερίδες κάπως πρέπει να γεμίσουν το καλοκαίρι με πιο χαλαρά θέματα και η κρητική γαστρονομία, αν μη τι άλλο προσφέρεται, λόγω γεύσεων και διατροφικών προτύπων.
Έτσι βλέπουμε κάθε τέτοια εποχή να έχουν την τιμητική τους, μεταξύ άλλων, τα ξεροτήγανα, τα καλιτσούνια, οι κολοκυθοκορφάδες και ο ταπεινός κρητικός ντάκος (με λάδι, ρίγανη, αλεσμένη ντομάτα και φέτα). Παρεμπιπτόντως στην Σητεία τον λένε… κουλοκόψωμο! Από το κουλούκι, το σκύλο δηλαδή, όπου οι παλαιότεροι τάιζαν με ό,τι περίσσευε από το τραπέζι τους: ντάκο, λάδια, σαλάτα, ξίγαλο…