Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastΜed που θα περάσει από την Κρήτη θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025, δήλωσε χθες υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής εταιρείας ενέργειας ΕΝΙ, μεταδίδει το ΚΥΠΕ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της ΕΝΙ, Γκουίντο Μπρούσκο, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μιλάνο ότι ο αγωγός EastMed θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως το 2025. Ο αγωγός θα έχει συνολική μεταφορική ικανότητα 21 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων τον χρόνο.
Αποτελείται από:
-Το θαλάσσιο τμήμα Κύπρος – Κρήτη που περιλαμβάνει δύο αγωγούς, μήκους 690 και 740 χιλιομέτρων αντίστοιχα από τα οποία 400 χλμ. βρίσκονται εντός ελληνικής επικράτειας, δυναμικότητας 11 και 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αντίστοιχα.
-Σταθμούς μέτρησης και συμπίεσης στην Κρήτη
-Υποθαλάσσια όδευση από την Κρήτη έως την Πελοπόννησο.
-Το χερσαίο τμήμα του αγωγού 48″ που διασχίζει την Πελοπόννησο από το σημείο προσαιγιάλωσης νοτιοανατολικά της Π.Ε. Λακωνίας έως το σημείο προσαιγιάλωσης βορειοδυτικά της Π.Ε. Αχαΐας, στη νότια ακτή του Πατραϊκού Κόλπου.
Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η Κύπρος υπέγραψε μαζί με την Ελλάδα και το Ισραήλ συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed για την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την ανατολική Μεσόγειο μέσω των τριών χωρών.