Σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου έγινε μια σημαντική σύσκεψη με την παρουσία βουλευτών, αγροτικών στελεχών, του περιφερειάρχη, της αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ.
Ακούστηκαν πολλά παράπονα για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους παραγωγούς του νομού, μιας και όλες οι τοποθετήσεις των αγροτικών στελεχών αφορούσαν στο ότι πάντα η Κρήτη είναι ριγμένη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ δηλαδή πληρώνει ένα μεγάλο μέρος από τις εισφορές εισπράττει πολύ λιγότερα, κάτι που παραδέχτηκε και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ.
Ο μόνος που διαφοροποιήθηκε από τις τοποθετήσεις των αγροτών ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς βάζοντας στο τραπέζι μια άλλη διάσταση όσον αφορά τα προϊόντα και πώς μπορούμε μέσα από τα μέσα που παρέχει ο ΕΛΓΑ να τα προφυλάξουμε και όχι να παρακαλούμε – που λέει ο λόγος – να βρέξει για να καταστραφεί η παραγωγή και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
«Έντονο είναι πια το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής χρόνο με το χρόνο, οπότε να βρούμε τρόπους να αποφύγουμε τα χειρότερα» είπε ο πρόεδρος, μιας και υπάρχουν τα μέσα να προστατεύσουμε τις καλλιέργειες είτε από το χαλάζι, τη βροχή, τον αέρα, ακόμα και από τον καύσωνα.
Η αγωνία του προέδρου ήταν γιατί αν χάνεται κάθε χρόνο η παραγωγή, θα χάνονται και οι αγορές οπότε το κακό θα είναι διπλό για τους αγρότες μας.
Ακούστηκε και μια ειρωνική τοποθέτηση αγροτικού στελέχους: Ήντα θες να κάνουμε, πρόεδρε, να τος εφυσούμε των αμπελιών στον καύσωνα;».
Και η απάντηση: «Όχι βέβαια, υπάρχουν και άλλοι τρόποι όπως τα δίκτυα σκίασης ή ο ψεκασμός με καολίνη που βοηθάνε και σίγουρα όχι το φύσημα»!