Μονομερώς
Η κίνηση της Λιβύης, με την υφαλοκρηπίδα της ως την (Κρήτη 9!) ακολουθεί τις κινήσεις που έκανε η Τουρκία το 2020, καταθέτοντας και αυτή μονομερώς και αυθαίρετα στον ΟΗΕ τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της, βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου, αγνοώντας εντελώς τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου.
Γεωγραφία
Η Λιβύη, μάλιστα, χαρακτηρίζει παράνομη την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία, την ανακήρυξη της Ελληνικής ΑΟΖ στο Ιόνιο, αλλά και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, σε μια προσπάθεια γενικευμένης αμφισβήτησης των ελληνικών θαλασσίων ζωνών, ακόμη και εκεί που δεν μπορεί να το πράξει λόγω γεωγραφίας η Τουρκία, δηλαδή στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης.
Λιγότερα…
Γκρίνια παντού για τον τουρισμό φέτος. Και κυρίως από τους καταστηματάρχες της εστίασης και της διασκέδασης. Και βλέπει κανείς τα νούμερα των αφίξεων και απορεί. Διότι, όντως, μέχρι τώρα οι τουριστικές αφίξεις είναι αυξημένες. Αλλά τι και αν έρχονται περισσότεροι; Ξοδεύουν λιγότερα! Και εκεί είναι η απάντηση για τους δυσαρεστημένους. Ούτως η άλλως η Κρήτη είναι ένας ακριβός προορισμός σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες. Συν τοις άλλοις, η οικονομική ύφεση είναι οριζόντια. Και ο κάθε τουρίστας «κόβει» απ’ όπου μπορεί, για να βρεθεί απλά σε ένα προορισμό…
Προϋπολογισμός
Συγχώνευση των Ταμείων Συνοχής και Αγροτικής Πολιτικής σε μια λογική «εθνικού φακέλου» για κάθε χώρα, τριπλασιασμός του προϋπολογισμού για τη μετανάστευση και τη διαχείριση συνόρων, ένα Ταμείο ύψους 410 δισ. ευρώ για την ανταγωνιστικότητα και ένα εργαλείο διαχείρισης κρίσεων έως και 400 δισ. ευρώ, «γιατί οι κρίσεις είναι νέα κανονικότητα». Αυτά είναι τα κυριότερα σημεία της πρότασης της Κομισιόν για τον επόμενο 7ετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα πρέπει να εγκριθεί από Ευρωκοινοβούλιο και κράτη-μέλη και να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2028.
Πενταπλασιασμός
Το σχέδιο συμπεριλαμβάνει, επίσης, τη διάθεση 131 δισ. ευρώ για την Άμυνα και το Διάστημα, ποσό πέντε φορές μεγαλύτερο σε σχέση με σήμερα, αλλά και 200 δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε. στον κόσμο, εκ των οποίων -για πρώτη φορά- 100 δισ. για την Ουκρανία.