Ευρωπαϊκή πρωτιά για την Ελλάδα αποτελούν η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα μέσω του Gov.gr Wallet που παρουσιάστηκε χθες από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Πρόκειται για τη νέα επίσημη εφαρμογή για τη δημιουργία, την αποθήκευση και τον έλεγχο γνησιότητας των ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης στο κινητό μας τηλέφωνο.
Η παρουσίαση της εφαρμογής έγινε από τους συναρμόδιους Υπουργούς Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο.
Κατά την έναρξη της παρουσίασης ο Κυριάκος Πιερρακάκης είπε πως «θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και όλους. Ήταν μία μεγάλη και συλλογική προσπάθεια».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ψηφιακή εφαρμογή αποτελεί μεγάλη διευκόλυνση τόσο για τους πολίτες όσο και την Ελληνική Αστυνομία.
Από την πλευρά του ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δήλωσε ότι ένας από τους πρώτους στόχους της κυβέρνησης ήταν η μετάβαση του κράτους στην ψηφιακή εποχή έτσι ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία. Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή «τρία χρόνια μετά το στοίχημα της κυβέρνησης δικαιώνεται καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Αυτος ο μετασχηματισμός δεν ήταν εύκολος και αυτονόητος. Τίποτε δεν ήταν δεδομενο εάν δεν βγαίναμε από την ψηφιακό μεσαίωνα. Στο υπουργείο αλλάξαμε το πληροφοριακό του σύστημα μετά από 38 χρόνια».
«Η διαλειτουργικότητα των διοδίων αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα σε μία σειρά από εφαρμογές που χρησιμοποιούν καθημερινά οι συμπολίτες μας», τόνισε ακόμη ο κ. Καραμανλής.
«Η κυβέρνηση αποκαθιστά τον σεβασμό του κράτους προς τους πολίτες», υπογράμμισε ακόμη και συμπλήρωσε πως πλέον το έργο των ελεγκτικών αρχών θα είναι πιο εύκολο. Το κράτος πλέον δεν είναι ψηφιακά αναλφάβητο, είπε στη συνέχεια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Πιερρακάκης: Ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, θωράκιση των συναλλαγών
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι ο πολίτης κερδίζει ευκολία, ασφάλεια, ταχύτητα, καθώς έχει διασφαλιστεί η άμεση έκδοση και αποθήκευση, ενσωμάτωση στο ψηφιακό wallet του κινητού, θωράκιση των συναλλαγών με ψηφιακή συγκατάθεση, μείωση της απάτης, δυνατότητα άμεσης ανάκλησης της ισχύoς και γρήγορη επίδειξη και επαλήθευση μέσω κωδικού QR. Ο υπουργός επισήμανε ότι χρησιμοποιήθηκαν οι εσωτερικές υποδομές του gov.gr.
Στην παρουσίαση της εφαρμογής ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε βήμα βήμα το πώς μπορούν να «κατεβάζουν» οι πολίτες την εφαρμογή. «Κατεβάζω την εφαρμογή από το wallet.gov.gr, κάνω login μέσω TaxisNet ή κωδικών web banking και επιβεβαιωτικό SMS, εκδίδω κάθε έγγραφο με ένα επιβεβαιωτικό SMS».
Όπως τόνισε σε περίπτωση ελέγχου επιδεικνύεται το QR code του ψηφιακού εγγράφου, κατόπιν αφού ο ελεγκτής σκανάρει το QR, εγκρίνει ο πολίτης τον έλεγχο και αναφέρει ή δείχνει τον 6-ψήφιο κωδικό που εμφανίζεται στον ελεγκτή. Ο ελεγκτής εισάγει τον 6-ψήφιο στην εφαρμογή του και μόνο τότε εμφανίζεται το έγγραφο στη συσκευή του πολίτη.
Ο κ. Πιερρακάκης μίλησε για τα επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο για μεταβατική περίοδο, για επίδειξη και «ψηφιακά αντίγραφα» σε τραπεζικά ιδρύματα και παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας. «Δημιουργούμε ένα σύστημα το οποίο θα ισχύει από την 1η Οκτωβρίου για τις τράπεζες και τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αλλά και για όποιους φορείς χρειάζεται η επίδειξη της ταυτότητας. Θα δημιουργείται ψηφιακό ίχνος αντί για αντίγραφα ταυτότητας κι έτσι πλέον θα μπορεί να γίνει με ψηφιακό τρόπο κάτι που μας έχει ταλαιπωρήσει με το χαρτί σε φυσική μορφή».
Ο πρωθυπουργός
«Καθώς άκουγα την παρουσίαση των εφαρμογών από τους υπουργούς πόσα βήματα έχουμε διανύσει από τη μέρα που ήμουν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. ;Όταν πήγα στο υπουργείο έχοντας στο μυαλό μου ότι θα μπορούσα να κάνω πολλά στον τομέα αυτό, με τις δυνατότητες της τεχνολογίας. Διαπίστωσα, όμως, στην πορεία ότι όλα αυτά ήταν ανέφικτα, γιατί το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ήταν κατ’ όνομα μόνο υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Όταν ετοιμάσαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θέλαμε ακριβώς να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του ελληνικού δημοσίου. Και νομίζω ότι η μεγάλη επιτυχία της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται στη χώρα μας είναι ότι τρία υπουργεία έχουν σπάσει τα στεγανά και συνεργάζονται στενά, προκειμένου να επιταχύνουμε τη μετάβαση της χώρας μας στη νέα ψηφιακή εποχή», συνέχισε.
«Αυτό που γίνεται σήμερα δεν ήταν καθόλου δεδομένου πριν. Είναι μια κατάκτηση της χώρας. Είναι αυτονόητη η σημασία να έχουμε στο ψηφιακό μας πορτοφόλι την ταυτότητα και το δίπλωμά μας. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να σχεδιάζουμε από την αρχή: Ενδεικτικά, αναφέρω τον εμβολιασμό και άλλες δράσεις, που ενίσχυσαν την ψηφιακή μετάβαση στα μέτωπα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Θυμίζω την διάταξη που πέρασε στη Βουλή, με την οποία καθιερώθηκε η 10ετής διάρκεια στα διαβατήρια.
Επίσης, πετύχαμε την ψηφιακή μεταβίβαση οχήματος, λειτουργεί η άυλη συνταγογράφηση, το μητρώο εμβολιασμένων και άλλα ψηφιακά εργαλεία. Προχωράμε σε στοχευμένες δράσεις, καθώς έχουμε τη δυνατότητα πλέον λόγω της τεχνολογίας, κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλα κράτη. Η τεχνολογία στην υπηρεσία μιας δίκαιης κοινωνικής πολιτικής μπορεί σήμερα να υλοποιηθεί», είπε ο πρωθυπουργός.
«Σας διαβεβαιώνω ότι έχει γίνει πολλή δουλειά πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο διαλειτουργικότητας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Υπάρχουν πάρα πολλές πτυχές της κρατικής λειτουργίας που πρέπει να απλοποιηθούν. Γι’ αυτό και χτίσαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε αυτή τη λογική», είπε. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικοί σχολίασε στη συνέχεια.
Ίδια ισχύ
Σημειώνεται πως τα ψηφιακά αντίγραφα έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με τα έγχαρτα πιστοποιητικά εντός της χώρας, με μόνη εξαίρεση τα διεθνή ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το κινητό τους για οποιαδήποτε συναλλαγή τους εντός Ελλάδας, όπως ακριβώς χρησιμοποιούσαν ως τώρα την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησής τους. Περαιτέρω, μέσα από την εφαρμογή αποκτούν τη δυνατότητα να υπογράφουν ψηφιακά έγγραφα ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μέσω του docs.gov.gr.
Η εφαρμογή σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας – ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η άντληση όλων των απαραίτητων στοιχείων πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.
Πώς κατεβάζουν οι πολίτες την εφαρμογή
Το Gov.gr Wallet είναι ήδη διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android και η χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη αρχής γενομένης σήμερα από τον αριθμό 1, την Πέμπτη το 2 κ.ο.κ.. Εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr. Για την ασφαλή πρόσβαση στην εφαρμογή, η ταυτοποίηση του πολίτη γίνεται σε πρώτο επίπεδο με τους κωδικούς στο Taxisnet και κατόπιν με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα στον πολίτη. Για τον σκοπό αυτό ο πολίτης θα πρέπει πριν εισέλθει στην εφαρμογή:
– είτε να έχει καταχωρίσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,
– είτε να έχει βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή του μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).
Αφού αυθεντικοποιηθεί, ο πολίτης καλείται να δώσει άδεια για να λαμβάνει ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.