Στις 160 χώρες που βρίσκονται στη «λίστα της δυστυχίας», τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα και η Συρία

Στις 160 χώρες που βρίσκονται στη «λίστα της δυστυχίας», τις τρεις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν η Ζιμπάμπουε, η Βενεζουέλα και η Συρία. Διαβάζοντας κανείς τον κατάλογο που δημοσίευσε για ακόμη μια χρονιά ο καθηγητής του πανεπιστημίου Johns Hopkins, Στιβ Χάνκε, γίνεται αντιληπτό ότι τόσο η ανέχεια και ο πληθωρισμός όσο και οι εμπόλεμες συνθήκες κρίνονται καθοριστικές για την τοποθέτηση των κρατών στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, βρίσκεται πιο κάτω από το μέσον της λίστας, στην 84η θέση, ενώ όσον αφορά στα κράτη-μέλη της ΕΕ που βρίσκονται πριν από αυτήν στην κατάταξη συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η Λετονία και η Ουγγαρία.  Λίγο πιο κάτω η Ισπανία, στην 90ή, και η Ιταλία στην 92η θέση, ενώ στις τελευταίες θέσεις του δείκτη, 135η είναι η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίζεται στο νούμερο 117 της λίστας. Ξεκινώντας από τη λίστα, η Ζιμπάμπουε είναι η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Βενεζουέλα, την Κούβα και την εμπόλεμη Συρία.