Σφοδρή κριτική υφίσταται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στο φόντο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων αλλά και της αήθους επίθεσης που έχουν εξαπολύσει οι κυβερνώντες σε εκπροσώπους του εγχώριου και διεθνούς Τύπου, με το Politico να περιγράφει με τα πλέον μελανά χρώματα τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται στην τρίτη κατηγορία πολιτικών: αυτή των προσώπων που προκαλούν «διαταραχές», με τον ίδιο να κατατάσσεται πλάι στον Βίκτορ Όρμπαν και τον Σεργκέι Λαβρόφ.
«Καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστολή του Τύπου, σκάνδαλα κατασκοπείας» αναφέρει το δημοσίευμα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που όπως σημειώνει φαίνεται να είναι μέρος της κληρονομιάς του, «του κεντροδεξιού γιου ενός πρώην πρωθυπουργού με σπουδές στο Χάρβαρντ, ο οποίος διαφήμισε τον εαυτό του ως μετριοπαθή και αουτσάιντερ παρά την καταγωγή του».
Προχωρώντας, η συντακτική ομάδα του Politico επισημαίνει ότι «όσον αφορά τα δικαιώματα, οι Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να πείσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει αυτό που ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι είναι η παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών πίσω στα διεθνή ύδατα. Αντ’ αυτού, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επαίνεσε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να επιβάλει τα σύνορά της, αποκαλώντας την «ασπίδα της Ευρώπης».
To Politico αναφέρει επίσης ότι η Ουάσιγκτον αγαπάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξηγεί τον λόγο: «Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα για την άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ από ό,τι ακόμη και οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες- ο Μητσοτάκης, 54 ετών, έχει ασκήσει κριτική στη Μόσχα και έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία για να βοηθήσει την πολεμική της προσπάθεια. Έγινε ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε σε κοινή συνεδρίαση του αμερικανικού Κογκρέσου».