Αριστεροί και κεντροαριστεροί δηλώνουν οι περισσότεροι Ελληνες, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Eteron

Αριστεροί και κεντροαριστεροί δηλώνουν οι περισσότεροι Ελληνες, σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Eteron σε συνεργασία με την εταιρεία aboutpeople. Με βάση την έρευνα σε περισσότερους από 4.100 πολίτες, αναφορικά με τη γενική ιδεολογική τοποθέτηση ή ταυτότητα των πολιτών, ο Φιλελευθερισμός-Δημοκρατικό κέντρο (19,7%), η Σοσιαλδημοκρατία (18,2%) και ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός (16%) συγκεντρώνουν τις περισσότερες προτιμήσεις.

Ακολουθούν ο Νέο-Φιλελευθερισμός (7,3%), ο Εθνικισμός (6,1%), η Οικολογία (5,4%), ο Κομμουνισμός (5,1%) και ο Συντηρητισμός (3,5%). Η εικόνα συνόλου δεν δημιουργεί αμφιβολία: το ιδεολογικό κέντρο βάρους της ελληνικής κοινωνίας τοποθετείται στην ευρύτερη Κεντροαριστερά/Αριστερά.

Έτσι, όχι τυχαία, η Κεντροαριστερά/Αριστερά συνιστά για το 36% των πολιτών το ιδεολογικό ρεύμα/παράταξη που «θα μπορούσε να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και τους πολίτες της», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Κεντροδεξιά/Δεξιά περιορίζεται στο 31%. Για τον λόγο αυτό το Κέντρο είναι η «πολύφερνη νύφη» όλα τα χρόνια για τα κόμματα του διπόλου, αυτή τη στιγμή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Και γι’ αυτό δίνεται μάχη για τον προσεταιρισμό των κεντρώων ψηφοφόρων, τόσο από τον Κ. Μητσοτάκη όσο και από τον Αλέξη Τσίπρα. Για τον δε Νίκο Ανδρουλάκη, η δεξαμενή των κεντρώων ψηφοφόρων είναι «προνομιακό» πεδίο και για τον λόγο αυτό δικαιολογείται ο διμέτωπος που έχει ανοίξει και κατά της ΝΔ και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.