Οι γιατροί και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Χάρακα μετά το ατύχημα στη Λιγόρτυνο

Ο μεγάλος αγώνας τους

Πραγματικά αξίζουν συγχαρητηρίων οι άνθρωποι που έδωσαν τη μάχη για να επαναφέρουν τον μικρό στη ζωή μετά το ατύχημα στη Λιγόρτυνο.

Οι γιατροί και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Χάρακα, τα στελέχη του ΕΚΑΒ, όλος ο κόσμος που βοήθησε ήταν εκεί για το πρώτο θαύμα…Όταν υπάρχει συνεργασία, θέληση και αυταπάρνηση όλα μπορούν να γίνουν. Και το λέμε πέρα από κάθε τελικό αποτέλεσμα, εάν είναι ευτυχές ή όχι…

 

Ο σύγχρονος αποστάτης

Τα μαχαίρια από τα θηκάρια έβγαλαν οι πρώην σύντροφοι Κεγκέρογλου και Ραγκούσης.

Αφορμή στάθηκε αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην… αποστασία. «Δεν υπήρξα αποστάτης», είπε, θέλοντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε όσα του καταλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών στη Βουλή. Ο Γιάννης Ραγκούσης που διατέλεσε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και υπουργός στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα κάθεται στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως δεν διέσπασε την παράταξή του.

«Ούτε διέσπασα την παράταξή μου, ούτε εκδιώχθηκα, ούτε έριξα την κυβέρνηση καθοδηγούμενος από ξένο παράγοντα, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» είπε λαμβάνοντας το λόγο επί προσωπικού για να απαντήσει στην επίθεση που του εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός προ 15ήμερου από το βήμα της Βουλής, με αφορμή παλαιότερα επιθετικά του σχόλια στα social media κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γιάννης Ραγκούσης επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, έχει κάνει πολιτική καριέρα χάρη στο επώνυμό του, ενώ αναρωτήθηκε αν αυτό είναι συνώνυμο της υποκρισίας ή της αποστασίας.

«53 χρόνια μετά ο σύγχρονος αποστάτης αντέγραψε τον παραδοσιακό» σχολίασε ο Βασίλης Κεγκέρογλου που εξοργίστηκε από την αναφορά του Γιάννη Ραγκούση ότι δεν άλλαξε πολιτική και ιδεολογική παράταξη και πως δεν κατάντησε διορισμένος υπουργός της Δεξιάς. «Ήσουν διορισμένος δύο φορές υπουργός των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, αλλά και δύο φορές διορισμένος βουλευτής» απάντησε οργισμένος ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

 

Τι έγινε με το Μουσείο;

Αλήθεια, τι γίνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και τον οργανισμό που θα φτιαχτεί; Βλέπω…πυρ ομαδόν από τους αρχαιολόγους, γεγονός που σημαίνει ότι… κάτι δεν πάει καλά με τον σχεδιασμό που αλλάζει τα πάντα στο Μουσείο, το οποίο θα λειτουργεί στα πρότυπα του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι δυνατόν από τον όποιον σχεδιασμό να μείνουν έξω οι αρχαιολογικές υπηρεσίες; Κάπως σόλοικο φαίνεται όλο αυτό. Ωστόσο, μαθαίνω ότι ο σχεδιασμός προχωρά κανονικά από το υπουργείο.

Από την άλλη υπάρχουν και οι… κακίες που λένε ορισμένοι: Για να αντιδρούν οι αρχαιολόγοι, κάτι καλό σχεδιάζεται από το Υπουργείο, το οποίο έχει τον πιο σκληρό συνδικαλιστή απέναντί του.

Μεγάλες απώλειες

Αναλυτικό πίνακα με τα στοιχεία για τις παραιτήσεις εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα κοινοποίησε η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι παραιτήσεις σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Η Δημοκρατική Συνεργασία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «η ύπαρξη όλων αυτών των οργανικών κενών καταδεικνύει την αδήριτη ανάγκη για την ικανοποίηση, όσο το δυνατόν, περισσότερων αιτήσεων μετάθεσης και στη συνέχεια μαζικών μόνιμων διορισμών» και ότι «η κατανομή ανάμεσα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να γίνει με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι τις ισορροπίες ανάμεσα στις δύο βαθμίδες».

Στην Κρήτη οι παραιτήσεις είναι πάνω από 170, στο Ηράκλειο 90 συνολικά.

 

Οι διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ

Σας είχα ενημερώσει ότι τρέχουν οι διαδικασίες και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Η ανανέωση των οργάνων του στο Ηράκλειο κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο με την πραγματοποίηση της Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης.

Η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία θα ακολουθήσει της Συνδιάσκεψης και θα διεξαχθεί το διήμερο 26 – 27 Μαρτίου στα 11 εκλογικά τμήματα που έχουν οριστεί σε όλο τον νομό. Και βέβαια θα δοθεί μάχη με τους προεδρικούς και τις άλλες τάσεις, με την κυρίαρχη τάση (που στηρίζει Τσίπρα) να έχει το πάνω χέρι στο Ηράκλειο.

Σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες και παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, η ανασύνταξη των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όχι μόνο δεν θα μπορούσε να ματαιωθεί, αλλά κρίνεται περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά, αναφέρει η Οργάνωση, που τονίζει ότι η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη  θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, μέσω τηλεδιάσκεψης. Ήδη, εξάλλου, με τον ίδιο τρόπο και με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι συνελεύσεις σε όλες τις κατά τόπους οργανώσεις του κόμματος στον νομό Ηρακλείου και αναδείχθηκαν οι 366 αντιπρόσωποι της Συνδιάσκεψης.

Οι εργασίες της διήμερης Νομαρχιακής Συνδιάσκεψης θα αρχίσουν στις 10 το πρωί του Σαββάτου, 20 Μαρτίου. Η έναρξη των εργασιών, με τους χαιρετισμούς φορέων του Ηρακλείου και την πολιτική εισήγηση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Τζανακόπουλου, θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα αναμεταδοθεί ζωντανά (μέσω live streaming) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Youtube από το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Facebook από τη σελίδα του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

 

Τα κοινωνικά δίκτυα

Ζήτημα προστασίας της ελευθερίας της έκφρασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θέτουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση που κατέθεσαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ερώτηση τέθηκε με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη και σε αυτή εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις περιπτώσεις λογοκρισίας στα social media, αφού τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι περιπτώσεις παρέμβασης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο περιεχόμενο των αναρτήσεων, ενώ κάποια προχωρούν ακόμα και στην αναστολή λειτουργίας προφίλ χρηστών ή και τη διαγραφή αναρτήσεων που σχολιάζουν την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα.

 

Εξώφυλλο με τους οπλαρχηγούς!

Αντιδράσεις και σχόλια προκαλεί το εμπνευσμένο από την επανάσταση του 1821 εξώφυλλο του εβδομαδιαίου περιοδικού ΒΗΜΑgazino.

Το περιοδικό που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής» στην προσπάθειά του να μπει στο επετειακό κλίμα σκόπιμα ή ασυναίσθητα κατέφυγε σε μία υπερβολή που ξεπερνά τη φαντασία, για να μην πω και το…κιτς.

Πηγή έμπνευσης είναι οι ήρωες της Ελληνική Επανάστασης των οποίων αλλοιώθηκαν τα πρόσωπα, καθώς αντικαταστάθηκαν με αυτά προσωπικοτήτων από την Ευρώπη του σήμερα.

Στο εξώφυλλο πρωταγωνιστούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ρόλο Ιωάννη Μακρυγιάννη, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως Μαντώ Μαυρογένους, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε Νικηταράς, ο Εμμανουέλ Μακρόν Ιωάννης Καποδίστριας, ο Μπόρις Τζόνσον Λόρδος Μπάιρον, ο Μάριο Ντράγκι Ανδρέας Μιαούλης και ο Τζο Μπάιντεν Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Μάλιστα στο ρόλο της Μπουμπουλίνας είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΒΗΜΑgazino κατέβασε από τη σελίδα του τις αναρτήσεις.

 

@patris
Πού είναι βρε παιδιά ο Σύψας; Εάν δεν βγει, δεν πιστεύω τίποτα!
Giorgos

 

Η μεγάλη επιτυχία τους

Κινούμενη εδώ και χρόνια στη βαριά σκιά του βίαιου ρόλου που διαδραμάτισε στις φρικτές βαλκανικές συγκρούσεις της δεκαετίας του 1990, η Σερβία τώρα κερδίζει λάμψη επιτυχίας σε έναν «καλό» πόλεμο: τη μάχη για εμβολιασμό των πολιτών της για τον κοροναϊό.

Η Σερβία έχει προχωρήσει μπροστά από τις πολύ πλουσιότερες και συνήθως καλύτερα οργανωμένες χώρες στην Ευρώπη για να προσφέρει σε όλους τους ενήλικες πολίτες όχι μόνο δωρεάν εμβολιασμούς, αλλά και μία «παλέτα» πέντε διαφορετικών εμβολίων για να διαλέξουν!

Το ασυνήθιστο πλεόνασμα εμβολίων της Σερβίας υπήρξε θρίαμβος δημοσίων σχέσεων για την ολοένα και πιο αυταρχική, κατά τα άλλα, κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ανέτρεψε τη δική του εικόνα, αλλά και την εικόνα της χώρας του, εξασθένισε τους ήδη στριμωγμένους αντιπάλους του και πρόσθεσε μια νέα, ενδιαφέρουσα «νότα» στην περίπλοκη γεωπολιτική των εμβολίων.

 

Απέτυχε το μοντέλο

Τη διαπίστωση ότι το μοντέλο διαχείρισης της πανδημίας με το πολύμηνο λοκντάουν που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα απέτυχε, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV και τους δημοσιογράφους Α. Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εξήγησε γιατί αυτή την ώρα ζητάει πολιτικό μορατόριουμ και όχι εκλογές («δεν ζητάμε εκλογές γιατί είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του), ενώ αρνήθηκε ότι σε διαδηλώσεις καλεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Επέρριψε δε την ευθύνη για την κοινωνική ένταση στην κυβέρνηση, με την ένταση της καταστολής και την νομοθέτηση κρίσιμων νομοσχεδίων που εγείρουν αντιδράσεις μέσα σε συνθήκες περιορισμού. Έδειξε δε την κυβέρνηση ως έχουσα την ευθύνη να χαμηλώσει η κοινωνική ένταση, ώστε πολιτικές δυνάμεις και πολίτες να μπουν σε μια πορεία συνεννόησης για το επόμενο διάστημα.

Επίσης, από τη μία καταλόγισε στην κυβέρνηση απροθυμία να αναλάβει τις ευθύνες της, τις οποίες επιρρίπτει στους πολιτικούς της αντιπάλους και από την άλλη της καταλόγισε έλλειψη σοβαρότητας και ανευθυνότητα: «Ο κόσμος χάνεται και η κυβέρνηση κάνει γλέντια και βαφτίσια και αυτό δε συγχωρείται» είπε.

 

Εκπροσώπησε την ομάδα

Σε σημαντική παρέμβαση αναφορικά με τη μετανάστευση και το άσυλο καθώς και το σχέδιο δράσης για την ένταξη των μεταναστών προέβη ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Γιάννης Κουράκης, στην ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που διεξάγεται από 17 έως 19 Μαρτίου 2021, εκπροσωπώντας την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Όπως είπε ο κ. Κουράκης, «σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Συμφώνου, οι χώρες και οι περιφέρειες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ εξακολουθούν να έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την άφιξη και την καταγραφή των μεταναστών, γεγονός που, όπως είδαμε όλοι, δημιουργεί μεγάλες εντάσεις, υπονομεύει τις ευρωπαϊκές αξίες και προωθεί τον ρατσισμό και την ξενοφοβία».

 

Δίκαιη κατανομή ευθυνών

…Στο σημείο αυτό της ομιλίας του, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει επιτέλους να συμφωνήσει σε ένα κοινό σύστημα ασύλου και μετανάστευσης, βασισμένο στην αλληλεγγύη. Δίκαιη κατανομή ευθυνών», υπογράμμισε «σημαίνει όχι μόνο επιλογή να πληρώσουμε για τον επαναπατρισμό των μεταναστών, αλλά και βούληση να τους υποδεχτούμε και να τους βοηθήσουμε να ενταχθούν στις κοινωνίες μας». Και ο κ. Κουράκης συνέχισε:

«Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των παράτυπων αφίξεων. Τέλος, οφείλω να επισημάνω ότι πρέπει να πάψει πλέον το θέμα της μετανάστευσης να είναι μοχλός πίεσης στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μεσογείου, δημιουργώντας ασφυξία στο σύστημα και οδηγώντας σε εξαθλίωση δεκάδες  χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους.

Η υπέρτατη Ευρωπαϊκή Αρχή της Αλληλεγγύης και του Ανθρωπισμού πρέπει να εφαρμοστεί με συνέπεια και στην περίπτωση αυτή.

Ελπίζω ειλικρινά ότι το νέο Σύμφωνο μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο πλαίσιο για τον σκοπό αυτό», κατέληξε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης.

 

Το λάθος και ο Άδωνις

Μετά την πολιτική «θύελλα» που ξεσήκωσε το θέμα, ο Α. Γεωργιάδης, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά FM, παραδέχθηκε ότι «μπορεί να έχω κάνει και λάθος στο θέμα της βάπτισης, αλλά δεν είναι δυνατόν να με κατηγορούν για πλαστογράφηση του συγκεκριμένου εγγράφου».

Σημείωσε, δε, ότι «το να μου ασκήσει κάποιος κριτική για το αν έπρεπε να δεχθώ να είμαι νονός στη συγκεκριμένη βάπτιση, είναι μια θεμιτή κριτική και πιθανόν και να μην έπρεπε». «Δεν λέω ότι τα κάνουμε όλα τέλεια, μπορεί να έχω κάνει και λάθος. Βλέποντας εκ των υστέρων το μέγεθος της αντίδρασης θα μπορούσα να το είχα αποφύγει» δήλωσε, μοιάζοντας σαν να θέλει να λήξει το όλο ζήτημα.

«Αν από μόνος μου είχα δώσει στη δημοσιότητα ένα τέτοιο πλαστό έγγραφο, τότε θα έπρεπε να παραιτηθώ όχι λόγω πλαστογραφίας, αλλά λόγω ανοησίας» υποστήριξε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα όσα του καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη, όταν άφησε αιχμές για πιθανή πλαστογράφηση της άδειας για τέλεση βάπτισης που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Γεωργιάδης, που καλύφθηκε και από τη ΝΔ.

 

«Υγεία να έχετε!»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας  χθες στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προχθες, Τετάρτη, στη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC τον χαρακτήρισε «φονιά», του ευχήθηκε υγεία.

«Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του Αμερικανού συναδέλφου μου, τι θα του απαντούσα; Θα του έλεγα: να είστε υγιής!» «Του εύχομαι υγεία», δήλωσε ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας ότι το λέει αυτό «χωρίς ειρωνεία, χωρίς αστεϊσμούς».

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Μπάιντεν απάντησε «ναι», όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως ο Πούτιν είναι φονιάς. Επίσης πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχει ψυχή  και δεσμεύθηκε ότι θα πληρώσει το τίμημα για τη φερόμενη εμπλοκή της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2020 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

…Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν μετανιώνει που χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο».

Το σχόλιο έρχεται μετά την τοποθέτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εμφανίστηκε έτοιμος για συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του.

 

Μενέντεζ ο τουρκοφάγος

Στα σχοινιά ρίχνει για ακόμη μια φορά την Τουρκία ο  ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος άρχισε να συλλέγει υπογραφές στο Κογκρέσο προτρέποντας τον Τζο Μπάιντεν να αναγνωρίσει πλήρως και επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Με χρονικό ορίζοντα την 24η Απριλίου (Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Αρμενίων) o φιλέλληνας γερουσιαστής επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να κλείσει οριστικά μια εκκρεμότητα με την Ιστορία. Μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις υπογραφές 27 συναδέλφων του, μεταξύ των οποίων βρίσκονται βαριά ονόματα (Ντικ Ντάρμπιν, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Μπέρνι Σάντερς, Kόρι Μπούκερ, Τζακ Ριντ) της Γερουσίας, αποδεικνύοντας την επιρροή του και τον ρόλο που θα διαδραματίσει επί θητείας Μπάιντεν.

Πρόσφατα, η έγκυρη ιστοσελίδα Politico σε άρθρο της έγραψε:  «Ο δρόμος προς την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν περνά από τον Μπομπ Μενέντεζ. Ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων  της Γερουσίας δεν πρόκειται να αφήσει τον Μπάιντεν να επαναλάβει τα λάθη του Ομπάμα». Η θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας είναι ισχυρή και ο εκάστοτε πρόεδρός της μπορεί, εάν επιθυμεί, να ανατρέψει και αποφάσεις της κυβέρνησης μέσα από τις διαδικασίες του Κογκρέσου.

 

Ποιος;

Αλήθεια, ποιος ελέγχει τους πολίτες που θα έπρεπε να βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό γιατί ήλθαν σε επαφή με κρούσμα covid-19, αλλά εκείνοι σουλατσάρουν στη γειτονιά σαν να μην τρέχει τίποτα;

Ερωτήματα κατοίκων σε περιοχή κοντά στο κέντρο της πόλης, που φοβούνται, ανησυχούν και δεν ξέρουν πώς να προστατευθούν και σε ποιους να απευθυνθούν.

 

Έρχονται

Ευτυχώς είναι οριστικό. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν θα έρθει στην Ελλάδα στις 24 Μαρτίου για τους πανηγυρικούς εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Ανταποκρινόμενος στη σχετική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Ρώσος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ελληνα ομόλογό του και θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα. Στην Αθήνα θα έρθουν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρίγκιπας Κάρολος, οι οποίοι θα ξεναγηθούν και στην Εθνική Πινακοθήκη.

 

Υγειονομικοί

Να τα λέμε κι αυτά. Κάποιοι υγειονομικοί  διαδήλωναν στο Σύνταγμα. Χθες στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Μεταξάς» βρέθηκαν πάνω από 20 υγειονομικοί με τον ιό. Τον οποίο και μετέδιδαν. Η πτέρυγα έκλεισε. Και προφανώς δεν είχαν εμβολιαστεί.

 

Παντόφλα

Σε εποχές καραντίνας… τέτοιες συνευρέσεις δεν είναι και ό,τι καλύτερο! Και δεν είναι ο ιός ο πιο επικίνδυνος ως συνέπεια, αλλά η… παντόφλα που έπεσε!

 

Τα ελληνικά

Καθώς αυξάνονται οι τροπικοί κυκλώνες, που εμφανίζονται ολοένα συχνότερα και πιο πρόωρα μέσα στο έτος πάνω από τα θερμότερα νερά των θαλασσών και ιδίως του Ατλαντικού, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ) αποφάσισε να σταματήσει φέτος τη χρήση του ελληνικού αλφαβήτου για την ονοματοδοσία αυτών των κυκλώνων.

Η αρμόδια επιτροπή του ΠΜΟ έκρινε ότι η περυσινή χρήση ονομάτων από τα ελληνικά γράμματα προκάλεσε σύγχυση και εστίασε την προσοχή περισσότερο στην «εξωτικότητα» των ελληνικών γραμμάτων παρά στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι κυκλώνες. Επιπλέον, θεώρησε ότι το 2020 το «βάφτισμα» κυκλώνων με τα ονόματα «Ζήτα», «Ήτα» και «Θήτα», που ακούγονται παρόμοια (τουλάχιστον στα αυτιά των αγγλόφωνων), προκάλεσε προβλήματα, ιδίως όταν συνέπεσαν να συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο καταιγίδες με τέτοια ονόματα από ελληνικά γράμματα.

Το ελληνικό αλφάβητο έχει χρησιμοποιηθεί μόνο δύο φορές το 2005 και εννέα φορές το 2020 για την ονοματοδοσία τροπικών κυκλώνων του Ατλαντικού. Ειδικά πέρυσι κρίθηκε αναγκαία η χρήση του, επειδή υπήρχαν πολλοί κυκλώνες και είχαν εξαντληθεί τα προβλεπόμενα λατινικά ονόματα. Μετά τη νέα απόφαση του ΠΜΟ, φέτος ακόμη κι αν υπάρξουν περισσότεροι ατλαντικοί κυκλώνες και καταιγίδες από τους 21 για τους οποίους έχουν προβλεφθεί αγγλικά ονόματα, οι μετεωρολόγοι δεν θα καταφύγουν ξανά στο ελληνικό αλφάβητο, αλλά θα χρησιμοποιήσουν άλλα ονόματα.