Ο Πάνος Καμμένος με τον Νίκο Φίλη

Έναν έναν τους τρώει  ο Πάνος

Το ότι έφυγε ο Νίκος Κοτζιάς από το Υπουργείο Εξωτερικών είναι… πλήγμα για την κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική που είχε χαράξει ο Τσίπρας. Γι’ αυτό και ο ίδιος ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών -δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς. Ποιος να χειριστεί τώρα τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Μόνο ο πρωθυπουργός θα μπορούσε και μόνο εκείνος θα έχει πλέον τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον Καμμένο, ο οποίος ήδη έχει… φάει μερικούς από την κυβέρνηση…

Ο Καμμένος ήδη, θυμίζω, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει στείλει στο σπίτι τους τον Νίκο Φίλη, τον Μουζάλα και τώρα τον Κοτζιά. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που δεν είναι καθόλου δημοφιλήςστο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και… βλέπουν ότι ένας έχει απομείνει για να φαγωθεί!

Φοβούνται τον σπόρο

…Τα ξέρει όλα αυτά ο Αλέξης και γι’ αυτό ζήτησε τη συνδρομή του Σκουρλέτη. Το πολιτικό πρόβλημα μεταφέρεται στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας και στη συνεργασία του με την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, στην οποία ανήκει ο κ. Κοτζιάς, αλλά και δύο ακόμα βουλευτές, ο Νίκος Τόσκας και η Γεωργία Γεννιά.

Η κίνηση μάλιστα,  όπως σας έχω ήδη ενημερώσει, ετοιμάζει εκδήλωση τη Δευτέρα στο Ηράκλειο με ομιλητή τον κ. Κοτζιά.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι ο τελευταίος έκανε ένα εξαιρετικά απειλητικό όσο και… ποιητικό τουίτ αποχωρώντας από το Υπουργείο Εξωτερικών («θέλησαν να με θάψουν, αλλά ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» -στίχος του Χριστιανόπουλου είναι), αναμένεται με ενδιαφέρον και ανησυχία ίσως στο Μαξίμου η στάση των βουλευτών αυτών, που αποτελούν κρίσιμο μέγεθος για την κυβερνητική ισορροπία.

Θα «πειράξουν»  και τον Δημήτρη;

…Πάντως το ότι έφυγε ο Κοτζιάς από το Υπουργείο ελπίζω να μην είναι και λόγος να φύγει από το Υπουργείο Εξωτερικών και ο «δικός» μας , ο Δημήτρης Πλευράκης.

Ο Λασιθιώτης συνεργάτης του Κοτζιά -με καλές σχέσεις και με τον Τέρενς Κουίκ- έχει κάνει πολύ καλή δουλειά στους απόδημους και είναι ο άνθρωπος που αναμόρφωσε αυτή την υπηρεσία. Για να δούμε τι θα γίνει…

 

Η πλάκα στα κοινωνικά δίκτυα

Έγινε πολλή πλάκα χθες στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα με την απομάκρυνση Κοτζιά από την κυβέρνηση. Επιστρατεύθηκε και το φώτοσοπ το οποίο… έσβησε τον Νίκο Κοτζιά από μια κλασική φωτογραφία που είχαν βγάλει στα χιόνια (στο Νταβός) όπου ο τέως υπουργός εμφανιζόταν δίπλα στον πρωθυπουργό.

Και οι δύο με παλτά, ο ένας με την κλασική καπελαδούρα… Στην επόμενη φωτογραφία ο Τσίπρας ήταν μόνος και στο βάθος χιόνια! Το φωτοσοπ είχε εξαφανίσει τον Κοτζιά!

 

Μια ιστορική αναφορά

…Βέβαια αυτή η πλάκα δεν έγινε τυχαία. Είχε μια αναφορά στο προπολεμικό παρελθόν! Αφορούσε μια ιστορική φωτογραφία, από τις κλασικότερες φωτογραφίες λογοκρισίας της σταλινικής εποχής.Ήταν τότε που ο Στάλιν επισκέπτεται το Κανάλι της Μόσχας και φιγουράρει στο στιγμιότυπο με τον Nικολάι Γιεζόφ, κομισάριο Υδάτων.

Κάποια στιγμή εκρίθη ύποπτος και ανεπιθύμητος, συνελήφθη και το καθεστώς τον δολοφόνησε. Το λάθος του Γιεζόφ; Το 1935 έγραψε ένα άρθρο στο οποίο επιχειρηματολογούσε υπέρ της βίαιης καταστολής όσων αντιτίθενται στο καθεστώς. Το κείμενό του έγινε το ιδεολογικό μανιφέστο όλων των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν.

Ο ίδιος έγινε κομισάριος του λαού για τις εσωτερικές υποθέσεις και επί εποχής του οι εκκαθαρίσεις έφτασαν στο απόγειό τους. Οι μισοί αξιωματούχοι των Σοβιέτ φυλακίστηκαν ή πυροβολήθηκαν, καθώς και εκατοντάδες άλλοι που θεωρήθηκαν ύποπτοι ή αντίπαλοι του καθεστώτος.

Ο ίδιος ο Γιεζόφ έχασε την εμπιστοσύνη του Στάλιν και τον Απρίλιο του 1939 συνελήφθη και εκτελέστηκε. Οι λογοκριτές της σταλινικής περιόδου αφαίρεσαν αμέσως την εικόνα του από τη φωτογραφία που τον δείχνει με τον Στάλιν!

 

@patris
Τσίπρας: Αποφάσισα να αναλάβω το ΥΠΕΞ – Αυτή η επιλογή δείχνει την αποφασιστικότητά μου να ολοκληρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας. (Για αυτό και διώχνω αυτόν που την υπέγραψε και κρατάω αυτόν που την καταψηφίζει).
Via Tempora O Mores

 

«Έφυγε» μια φίλη της Κρήτης

«Έφυγε» μια μεγάλη φίλη της Ελλάδας και της Κρήτης. Η Λίσμπετ Πάλμε, η χήρα του πρωθυπουργού της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε, που δολοφονήθηκε το 1986, απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.

Η ίδια και ο σύζυγός της αγάπησαν πολύ την Κρήτη, τη  Σταλίδα, τον Μοχό, όπου είχαν ανακηρυχθεί και επιτιμοι δημότες από τον αείμνηστο κοινοτάρχη Θεόφιλο Σουρανάκη. Είχαν πάρει και σπίτι στον Μοχό – τον Μάιο του 2017 τούς τίμησαν κιόλας, παρουσία του γιους του.

Χαρισματικός σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, ο Ούλωφ Πάλμε δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 28 Φεβρουαρίου 1986, σε ηλικία 59 ετών, σ’ ένα παγωμένο πεζοδρόμιο στο κέντρο της Στοκχόλμης, ενώ επέστρεφε πεζή με τη γυναίκα του, χωρίς σωματοφύλακες, από τον κινηματογράφο.

Ο δολοφόνος του είχε καταφέρει να διαφύγει παίρνοντας μαζί του το όπλο του εγκλήματος, το οποίο ουδέποτε βρέθηκε.

Τον Ιούλιο του 1989 ένας τοξικομανής αλκοολικός, που είχε ήδη καταδικασθεί για φόνο, κρίθηκε ένοχος, προτού αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό μερικούς μήνες αργότερα ελλείψει αποδείξεων.

 

Είχε αναγνωρίσει τον δολοφόνο

…Η Λίσμπετ Πάλμε είχε αναγνωρίσει ως δολοφόνο του συζύγου της τον Κρίστερ Πέτερσον, όμως η μαρτυρία της αποδυναμώθηκε εξαιτίας παρατυπιών.

Αφού είχε αρχικά ομολογήσει τον φόνο, ο Πέτερσον στη συνέχεια πήρε πίσω την ομολογία του. Πέθανε το 2004.

Η δολοφονία του Ούλωφ Πάλμε παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστη και η έρευνα συνεχίζεται: χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταθέσει, δεκάδες άλλοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για τον φόνο και ο σχετικός φάκελος καταλαμβάνει ράφια συνολικού μήκους 250 μέτρων.

Υπέρμαχος του δικαιώματος των λαών στην αυτοδιάθεση, κήνσορας του αμερικανικού επεμβατισμού στη Νότια Αμερική και του νοτιοαφρικανικού απαρτχάιντ, ο Ούλωφ Πάλμε είχε δημιουργήσει πολλούς εχθρούς στο εξωτερικό, αλλά και στη Σουηδία, όπου κύκλοι του στρατού τον θεωρούσαν πιόνι της Σοβιετικής Ένωσης.

Γιατί ήρθε μέσω Ηρακλείου

Πολλοί απόρησαν που ξαφνικά ο Μητσοτάκης έφτασε στην Κρήτη από το αεροδρόμιο Ηρακλείου και όχι από τα Χανιά, όπου ήταν και ο χθεσινός προορισμός του. Μάλιστα οι πονηροί έκαναν και εικασίες ότι… τάχα θα κάνει και καμία συνάντηση.

Τίποτα από αυτά, απλώς ήταν στην Ευρώπη ο πρόεδρος της ΝΔ και βόλεψε η πτήση απευθείας προς Ηράκλειο και μετά μέσω…του «θρυλικού» ΒΟΑΚ στα Χανιά.

Παρόλο που εκτάκτως έφτασε στο Ηράκλειο, βρέθηκαν εκεί ορισμένα στελέχη να τον υποδεχθούν, όπως ο Μάξιμος Σενετάκης, ο Γιώργος Επιτροπάκης, ο Γιώργος Βαρδαβάς, ο Κώστας Κεφαλογιάννης κ.α

 

Θέλει τηλεοπτικό κανάλι

Αίτηση για άδεια σταθμού πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου κατέθεσε χθες στο ΕΣΡ η εταιρεία Alter Ego, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη βάζει και πάλι “φωτιά” στο τηλεοπτικό τοπίο λίγες μόλις ημέρες μετά το κλείσιμο του πρώτου κύκλου αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών.  Μετά και τη συγκεκριμένη εξέλιξη, στο προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν οι δύο άδειες οι οποίες παραμένουν αδιάθετες.

 

Αυτά τα μυστικά  κονδύλια

Διάφορα… ωραία κυκλοφορούν από χθες- με διαρροές από την κυβέρνηση αρχικά και μετά από τη ΝΔ- για τα μυστικά κονδύλια του Υπουργείου Εξωτερικών. Τώρα λέει «όχι» η κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα για Κοτζιά.

Αλλά θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2012, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τη – βουλευτή τότε- Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Νίκο Παππά, που ήταν  διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, επισκέφθηκαν  τους  οικονομικούς  εισαγγελείς  κ.κ Πεπόνη και Μουζακίτη  για το θέμα των  απόρρητων  δαπανών του Υπουργείου Εξωτερικών, ως κατάληξη  μιας σειράς ενεργειών του Αλέξη Τσίπρα που είχαν ξεκινήσει  από το 2011. Τότε δεν μάθαμε, μήπως να μάθουμε τώρα;

 

Η επαφή

Μια ανειλημμένη υποχρέωση κράτησε χθες το απόγευμα τον Αρναουτάκη στο Ηράκλειο και δεν ήταν στην τελετή ονοματοδοσίας του δρόμου για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Δεν έγινε λοιπόν για να αποφύγει τη συνάντηση με τον Κυριάκο, τον οποίο αργότερα τον συνάντησε στον χώρο που έγινε η κεντρική εκδήλωση στη μνήμη του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού.

 

Αντιδράσεις

Τι θα κάνουν τώρα στην Περιφέρεια Κρήτης που ο Ευρ. Κουκιαδάκης δηλώνει και επισήμως υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου; Ο μεν Κουκιαδάκης δεν έχει κώλυμα ή δεοντολογικό ζήτημα- όλοι κρατούν τις καρέκλες τους ακόμη κι όταν είναι αλλού υποψήφιοι- αλλά στην Ππεριφέρεια πώς το σκέφτονται; Ειδικά όταν  στην πλατεία Ελευθερίας θέλουν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις από τους υποψηφίους;

Πάντως, τώρα που το λέω, τι ήταν αυτό με την «κρεατομηχανή της αξιολόγησης» που είπε ο Ευριπίδης; Κρεατομηχανή αυτό που έχει στήσει η Φώφη;

 

Τα αυτοκίνητα

Είμαι σίγουρος ότι δεν θα προχωρήσει μια τέτοια σκέψη, αλλά επειδή συζητιέται εντόνως στους κόλπους της τοπικής Αστυνομίας το σημειώνω: δύο λένε από τα νέα αυτοκίνητα της δωρεάς που έγινε πρόσφατα από την οικογένεια Λεμπιδάκη δεν θα δοθούν τελικά για τμήματα και υπηρεσίες της ενδοχώρας ή μάχιμες μονάδες, αλλά θα δοθούν στον στρατηγό και τον ταξίαρχο. Δεν χρειάζονται αυτά, νομίζω…

 

Συνάντηση

Κοινή συνάντηση είχαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο υποψήφιος από χθες πλέον δήμαρχος Παύλος Γερουλάνος και ο προτεινόμενος από τη ΔΗΜΑΡ για το αξίωμα, νυν αντιδήμαρχος Λευτέρης Παπαγιαννάκης. Την πρωτοβουλία πήρε ο κ. Καμίνης με τις δυο ιδιότητες του δημάρχου Αθηναίων και του επικεφαλής της επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής για τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση  έγινε σε πολύ καλό κλίμα και στόχος του κ. Καμίνη είναι ο προοδευτικός χώρος να συνεχίσει ενιαίος και ισχυρός την πορεία που έχει χαραχθεί στην Αθήνα.

 

Η θέση

Έτσι είναι τα σύγχρονα golden boys της Αριστεράς; Συμπολίτες μας που ήταν χθες στο αεροπλάνο για Λονδίνο είπαν ότι στην πρώτη θέση βρισκόταν δευτεροκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάτης αριστερού υπουργού. Στην οικονομική θέση με τους υπολοίπους ο κ. Κουμουτσάκος. Ναι, βρε ο δεξιός, ο συντηρητικός, ο νεοφιλελεύθερος, από τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ. Αλλά είπαμε οι…άλλοι ήταν καλύτεροι;