Ξορκίζει τις πρόωρες!
Όλοι βλέπουν εκλογές σύντομα, ο Μητσοτάκης τις… ξορκίζει! Απευθυνόμενος προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα που ζητά εκλογές ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όσο και αν μαλλιάζει η γλώσσα σας. Έχουμε πόλεμο σήμερα κ. Τσίπρα και ζητάτε να γίνουν εκλογές γνωρίζοντας πως υπάρχει ενδεχόμενο να περάσει η χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση για 2- 3 μήνες. Αυτό συνιστά υπεύθυνη στάση; Είμαστε σε πόλεμο και εσείς ζητάτε εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και είμαι σίγουρος ότι ο λαός θα σας βάλει στα έδρανα που είστε και σήμερα».
Παράλληλα, απαντώντας στην νέα αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγή του εκλογικού νόμου υπογράμμισε: «Βλέπω ότι έχετε μεγάλη αναταραχή. Οι εκλογές, κ. Τσίπρα θα γίνουν στο τέλος τα τετραετίας με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο. Αλλά αφού εσείς θεωρείτε ότι θα είστε πρώτο κόμμα τι σας νοιάζει ο εκλογικός νόμος; Σας επαναλαμβάνω για να μην υπάρχουν παρανοήσεις: Οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο νόμο της απλής αναλογικής και οι επόμενες με τον νόμο που εμείς έχουμε ψηφίσει».
«Και κάτι τελευταίο κ. Τσίπρα, σε τέτοιες ώρες δεν μπορεί να ακούγονται φωνές για πρόωρες εκλογές. Είναι ώρες συσπείρωσης και όχι αντιπαράθεσης. Πολύ περισσότερο όταν οι φωνές αυτές προέρχονται από ένα κόμμα που έταξε πολλά στους πάντες για να πάρει τελικά τα πάντα από τους πάντες. Τα έχετε ξαναπεί αυτά κ. Τσίπρα και δοκιμαστήκατε στην πράξη. Αφήστε κατά μέρους αυτό το αίτημα απελπισίας. Εκλογές θα γίνουν -όπως σας το έχω πει πολλές φορές- όπως ορίζει το Σύνταγμα, στο τέλος τετραετίας. Μη ζητάτε λοιπόν εκλογές γιατί δεν θα γίνουν και γιατί όταν γίνουν θα τις χάσετε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του επαναλαμβάνοντας την πρόθεσή του να μην οδηγήσει την χώρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Στο τέλος της τετραετίας
….Κατά την δευτερολογία του και απαντώντας στην επιμονή του κ. Τσίπρα να οδηγηθεί η χώρα άμεσα στις κάλπες είπε: «Πρέπει να καταλάβετε κάτι κ. Τσίπρα. Η διπλή εκλογική αναμέτρηση -λέω διπλή γιατί είναι δύσκολο να σχηματιστεί κυβέρνηση με την απλή αναλογική- φέρει τη δική σας ευθύνη. Σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς και εφήμερες συμμαχίες. Την στρατηγική αυτή υπηρετεί ο εκλογικός νόμος που φέραμε. Η δική μας κυβέρνηση είναι κυβέρνηση ενός κόμματος αλλά έχει ενσωματώσει ευρύτερες δυνάμεις και πρόσωπα. Με αυτή την ευρύτερη συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε εφόσον μας δώσει την εμπιστοσύνη του ο λαός και μετά τις επόμενες εκλογές. Εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας όσο και αν μαλλιάζει η γλώσσα σας».
«Εσείς κάνετε τις διαρροές»
Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η εκλογολογία δεν προκαλείται από το δικό του αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά από σχετικές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα επανέλαβε την πρόκληση προς τον πρωθυπουργό περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.
«Εμείς ζητάμε εκλογές. Θα ήθελα, κ. Μητσοτάκη, αν πάρετε το λόγο μιας και παριστάνετε τον υπεύθυνο και είπατε ότι είναι ανεύθυνο να μιλάμε για εκλογές να μας πείτε ποιος διακινεί αυτά τα σενάρια. Εμείς ή το Μέγαρο Μαξίμου; Ποιος διακινεί την πληροφορία να αυτοεξευτελιστείτε και να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Εμείς ή εσείς; Αν είστε τόσο υπεύθυνος πάρτε θέση: προτίθεστε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο; Πείτε μας πόσο απεγνωσμένος είστε;» είπε για να προσθέσει: «Σας το ξαναλέω κ. Μητσοτάκη κάνετε ό,τι καταλαβαίνετε με τον εκλογικό νόμο. Αντισυνταγματικό νόμο που θα ενισχύει το δεύτερο κόμμα δεν θα καταφέρετε να φέρετε».
«Σε σχέση με θέματα εκλογών δεν έχει νόημα να κάνουμε τα κοκοράκια» είπε ο κ. Τσίπρας για να αναρωτηθεί σε άλλο σημείο «οι περισσότεροι υπουργοί σας έχουν κατεβάσει τα μολύβια και σχεδιάζουν την εκλογική τους στρατηγική. Έχετε επιλέξει εκλογικούς αντιπροσώπους. Παρουσιάσατε τον κ. Χρυσοχοΐδη ως υποψήφιο βουλευτή. Αν ο σχεδιασμός σας για εκλογές είναι στο τέλος της τετραετίας γιατί τα κάνετε όλα αυτά;». «Εμείς με ευθύνη ζητάμε την λαϊκή ετυμηγορία. Σταματήστε τα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» είπε.
Έρχονται και στην Κρήτη
…Ανεξάρτητα από το εάν γίνουν ή όχι εκλογές τους αρχηγούς θα τους έχουμε στην Κρήτη! Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα επισκεφτεί το Ηράκλειο αρχές Απριλίου και μάλιστα πιθανότατα θα πραγματοποιήσει και κεντρική ομιλία.
Τότε θα έρθει στην Κρήτη (εκτός βέβαια από την κάθοδο του για τις ημέρες του Πάσχα στα Χανιά, όπως συνηθίζει) και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 16 Απριλίου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της ΝΔ, καθώς θα γίνει μία εκ των δυο προσυνεδριακών συσκέψεων με αντικείμενο τον Τουρισμό, τη Ναυτιλία και τον πρωτογενή τομέα.
Εννοείται ότι μέχρι τότε θα έχει έρθει και μια και δυο φορές ο Νίκος Ανδρουλάκης για τα προσυνεδριακά του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο.
Και μια λεπτομέρεια μάλλον άσχετη με την κάθοδο Τσίπρα καθώς πριν τον πρόεδρο Αλέξη, θα βρεθεί στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου ο βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός Παύλος Πολάκης με επισκέψεις και περιοδείες στα χωριά.
Ούτε βλέπουν, ούτε μυρίζουν!
Μου το επισημαίνει ο φίλος αναγνώστης Μαρίνος Μ. :«Αν δεν πρόκειται για οθωμανική τουαλέτα προσφορά του Δήμου στους μετανάστες που έχουν στέκι στην εκκλησία πρέπει να το δουν!
Πέντε χρόνια πριν η πρώτη φωτογραφία.
Στη δεύτερη φωτογραφία όπως είναι τώρα.
Πέντε χρόνια ενημερώνω την ΔΕΥΑΗ.Στα τέσσερα αντικατέστησαν το διπλανό του, με παρέμβαση τρίτου προσώπου.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες τα κάλυβαν με πισόχαρτο!
Θέμα χρόνου να πέσει μέσα κάποιος και να σπάσει το πόδι του.
Το φρεάτιο είναι από τον κεντρικό αγωγό λυμάτων του Ηρακλείου στην Μπακογιάννη.
Η μπόχα που βγαίνει πέντε χρόνια δεν μπορεί να μεταφερθεί με την εικόνα».
Από κατάσκοπος… εχθρός!
«Θύματα» της γοητείας της έχουν πέσει από έμποροι ναρκωτικών μέχρι και διακινητές ανθρώπων, εδώ και χρόνια όμως έχει αλλάξει ζωή και εσχάτως κάνει προσπάθειες προκειμένου να πειστεί η Δύση και να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Η δράση της διακόπηκε απότομα όταν αποκαλύφθηκε σε μια αποστολή, κατά μια εκδοχή, ότι ερωτεύτηκε τον στόχο της. Ετσι αναγκάστηκε να αλλάξει ταυτότητα, επάγγλεμα και ζωή μετακομίζοντας με την κόρη της στις ΗΠΑ, καταφέρνοντας να σωθεί την τελευταία στιγμή.
Πλέον συντονίζει εράνους για τα παιδιά της Ουκρανίας ενώ μέσα από τα social media δείχνει τεχνικές αυτοάμυνας έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να αντιδράσει όταν δεχθεί επίθεση. Σχολιάζοντας τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και την απόφαση για εισβολή στην Ουκρανία είπε: «Εκπαιδεύτηκα στο ίδιο στρατιωτικό πρόγραμμα όπως ο Πούτιν και εκεί μάθαμε πώς να μένουμε χαλαροί και να είμαστε ψύχραιμοι σε πιεστικές καταστάσεις. Ο κ. Πούτιν πάντα κερδίζει, δεν μπορεί να χάσει αυτό τον πόλεμο και να κάνει πίσω, γιατί θα προκαλέσει ζημιά στην φήμη του. Θα το πάει μέχρι τέλους».«Η στρατηγική του Πούτιν είναι προφανής και έχει στόχο να μην επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να βάλει πυραύλους και όπλα στην Ουκρανία. Θα κάνει τα πάντα για να πετύχει τον στόχο του αυτό. Πίστευε όμως ότι θα ήταν εύκολο, όπως έγινε όταν έστειλε τον ρώσικο στρατό στο Καζακστάν, στην επανάσταση τον Ιανουάριο του 2021. Δεν περίμενε ότι οι Ουκρανοί θα παλέψουν και θα έχουν την στήριξη όλου του κόσμου», επεσήμανε ακόμη.
@patris
Το πιο ωραίο θα είναι τώρα να μας πουν το…Μάιο
ότι έχει πρόβλημα λειψυδρίας το Ηράκλειο!
Ydronomeas
Το μεγαλύτερο πρόβλημα
Το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας αναδεικνύεται στη δημοσκόπηση της Marc για τον ΑΝΤ1, καθώς ένα στα πέντε νοικοκυριά δηλωνει είτε ότι έχει κάνει διακανονισμό, είτε ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρικό ρεύμα, ένα στα τέσσερα ότι έχει υποχρεώσεις προς τις τράπεζες που δεν μπορεί να αποπληρώσει, ενώ για την πληρωμή των ενοικίων το ίδιο ισχύει για ένα στα τρία νοικοκυριά.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 15,5% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους, ενώ σχεδόν 4 στους 10 αναφέρουν ότι αναγκάζονται να περιορίσουν βασικές δαπάνες. Μόνο το 6,9% δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα, ενώ το 37,9% λέει ότι δυσκολεύεται, αλλά θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. Το 44,2% των ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενώ το 45% δηλώνει κατά της αλλαγής. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής δηλώνουν υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, στην κατεύθυνση της πιο εύκολης επίτευξης της αυτοδυναμίας.
Μόλις το 27,8% των πολιτών τρέφει θετικά συναισθήματα για τη Ρωσία μετά από την εισβολή στην Ουκρανία. Όπως είναι γνωστό, στη χώρα μας παραδοσιακά η Ρωσία και οι Πούτιν απολάμβαναν μεγάλη δημοσκοπική αναγνώριση – κάτι που αλλάζει λόγω του πολέμου. Δύο στους τρεις ψηφοφόρους μιλούν θετικά για την Ουκρανία, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Γαλλία γεννά θετικά συναισθήματα στο 71,9% των πολιτών, όπως και η Ενωμένη Ευρώπη στο 51,9%.
Πού είναι ο υπουργός;
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης παρατήρησαν ότι έχει εξαφανισθεί από τον δημόσιο χώρο ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Για τελευταία φορά εθεάθη στις 11 Μαρτίου κατά την απονομή κρατικών βραβείων σε στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Ρώσος υπουργός Άμυνας έχει να εμφανισθεί δημόσια 12 μέρες, όταν άρχισε ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας. Η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Agenstvo, αναφέρει ότι έως τις 11 Μαρτίου ο Σοϊγκού εμφανιζόταν στις ειδήσεις καθημερινά.
Την εξαφάνιση του Σοϊγκού παρατήρησε για πρώτη φορά ο δημοσιογράφος του ιστότοπου Mediazona, Ντμίτρι Τρεσάνιν. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι – ερευνητές επικαλούμενοι άτομα από το περιβάλλον του Σοϊγκού γράφουν ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του.
Εκτός των άλλων, τα εν λόγω μέσα μεταδίδουν ότι από τις ειδήσεις έχει εξαφανιστεί και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Βαλέρι Γκεράσιμοφ. Για εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχε ο ίδιος δεν έχει μεταδοθεί τίποτα από τις 11 Μαρτίου, όταν μεταδόθηκε η είδηση για τις συνομιλίες που είχε με τον Τούρκο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ, γράφει ο ιστότοπος Agenstvo.
«Παγώνουν» οι πρυτανικές
Οι αλλαγές στον νέο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας «παγώνουν» τις πρυτανικές εκλογές σε δέκα Πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Κανονικά, οι κάλπες θα στήνονταν μέσα στον Μάιο καθώς η αλλαγή σκυτάλης θα γινόταν την 1η Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε σχετική τροπολογία σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, όπου αναφέρει πως η προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των πρυτανικών Αρχών και των κοσμητόρων σχολών στα ΑΕΙ, η θητεία των οποίων λήγει την 31η Αυγούστου δεν μπορεί να γίνει πριν την 30η Ιουνίου. «Εάν για οποιονδήποτε λόγο εκδοθεί προκήρυξη για την ανάδειξη οργάνων της παρούσας πριν την 30η/6/2022, οι εκλογές θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες», τονίζει.
Προβλέπεται, ακόμα, παράταση της θητείας των πρυτανικών Αρχών αλλά και των κοσμητόρων το αργότερο ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Πού είναι ο δρόμος;
Ρωτάει -και με το δίκιο του ο κόσμος- αφού τα έργα στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έχουν ολοκληρωθεί, ποιος είναι ο λόγος που ο δρόμος δεν παραδίδεται στην κυκλοφορία; Μια τόσο κεντρική οδική αρτηρία, η ανάπλαση της οποίας ολοκληρώθηκε, ποιος είναι ο λόγος που δεν απελευθερώνεται από την εργοταξιακή σήμανση που ανακόπτει την ελεύθερη κίνηση των οχημάτων; Τόσο καιρό περίμενε ο κόσμος το έργο να παραδοθεί… Τι νόημα έχει και άλλη καθυστέρηση;
Έπεσε η δημοτικότητα
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έπεσε εκ νέου αυτήν την εβδομάδα, στο 40%, μια σαφής προειδοποίηση για το Δημοκρατικό κόμμα που θα προσπαθήσει στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos, που διενεργήθηκε στο διάστημα 21-22 Μαρτίου, το 54% των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τις επιδόσεις του προέδρου, σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πληθωριστικές πιέσεις ενώ ταυτόχρονα η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εντείνει τις γεωπολιτικές ανησυχίες.
Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, το ποσοστό εκείνων που επιδοκιμάζουν τον Μπάιντεν έχει μειωθεί κατά τρεις εβδομάδες. Ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, είχε το ίδιο ποσοστό δημοτικότητας, στο 40%, στα μέσα Μαρτίου του δευτέρου έτους της θητείας του. Τον Δεκέμβριο του 2017 η δημοτικότητά του είχε πέσει στο 33%.
Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση ανέφεραν ως βασική ανησυχία τους την οικονομία και ως δεύτερη τον πόλεμο.
Οι πρόωρες
Εντάξει, να πιστέψουμε τον κ.Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Αλλά εάν προκύψει…εθνικό θέμα; Ζήτημα μείζονος σημασίας; Δεν θα ζητήσει ο ίδιος…επιβεβαίωση από τον λαό;
Τα σχέδια
…Και από την άλλη εάν δεν κάνουν σχεδιασμό για πρόωρες όλα αυτά που βλέπουμε (τα είπε και ο Τσίπρας πολύ σωστά) τι είναι; Διότι όλα κινούνται στον αστερισμό των εκλογών ακόμη και τα…πρόστιμα για τους ανεμβολίαστους, για να μην πώ και κάτι σχολικές εξετάσεις…
Χειμώνας!
H αντίθεση των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Ελλάδας χθες Τετάρτη 23 Μαρτίου, έφεραν θερμοκρασιακά τα πάνω κάτω.Οι καλές καιρικές συνθήκες στη βόρεια χώρα επέτρεψαν στις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάσουν στου 20 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, όπως είπε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, η κακοκαιρία που επικράτησε στα νότια τμήματα της χώρας, και ιδιαίτερα στην Κρήτη, συγκράτησε τις μέγιστες θερμοκρασίες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.
Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία στη Σίνδο Θεσσαλονίκης ανήλθε στους 20,1 C, ενώ στα Ανώγεια δεν ξεπέρασε τους 4,4 C! Το πιο εντυπωσιακό: Εδώ κι ένα μήνα στην Κρήτη έχουμε θερμοκρασίες κάτω από τους 10 βαθμούς και μόνο μία μέρα στις 17 Μαρτίου, έφτασε να είναι πάνω από 15-16!
Τούμπες
Τι ήταν αυτό τώρα του Τσίπρα; Να λέει ότι θα ψηφίσει την μείωση του ΕΝΦΙΑ και μετά να βάζει την Αχτσιόγλου να δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσουν; Κλασική κυβίστηση.
Μαξιλάρια
Άντε πάλι τα…37 δις που άφησε μαξιλάρι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη τα έχουμε αυτά; Αλλά τι είναι αυτό το παραμυθάκι; Τα 15,7 δισ.€ είναι η τελευταία δόση του δανείου των 86 δισ. από το δάνειο του ESM. Είναι…δάνειο! Και αποτελεί ασφάλεια σε περίπτωση που η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί επειδή δεν έχει ακόμη επενδυτική βαθμίδα.
Περί τα 10 δισ.€, είναι τα διαθέσιμα των δημοσίων οργανισμών (δήμοι, περιφέρειες, ταμεία κλπ) απ’ τα οποία, το κράτος μπορεί να δανειστεί υπο μορφή repos με επιτόκιο περί το 2%. Περί τα 15 δις €, είναι τα ταμειακά διαθέσιμα που άντλησε απο τις αγορές,τις επιστροφές ομολόγων, καθώς και τις προκαταβολές απ’το Ταμείο Ανάκαμψης Χονδρικά η χώρα, έχει ταμειακά διαθέσιμα περί τα 40-41 δισ. € συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω. Όταν καταφέρει η χώρα να κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα, τότε δεν έχει λόγο διατήρησης των 15,7 δισ. € η διατήρηση των οποίων κοστίζει 336 εκ € τόκους.
Οι σχέσεις
Καταγγελίες που προκαλούν αίσθηση κι άναψαν καβγά έκανε ένας πρώην εργαζόμενος της ιστοσελίδας The Press Project, την οποία η ρωσική πρεσβεία «πρότεινε» στους χρήστες του διαδικτύου να επισκέπτονται προκειμένου να ενημερώνονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι καταγγελίες αφορούσαν στενές σχέσεις με τη Ρωσία και όχι μόνο.
Το Πρώτο Θέμα αναδημοσιεύσε, η ιστοσελίδα απάντησε και απειλεί με μηνύσεις.