ΔΟΜΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ

Πυκνώνουν τα βέλη…

Δεν θα νιώθει και τόσο άνετα η Αντιπεριφέρεια Χανιών με τα όσα περιγράφονται στην ογκοδέστατη δικογραφία της Ασφάλειας για το γηροκομείο της πόλης, που βρίσκεται στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, η οποία αποφάσισε πρόσφατα την προσωρινή κράτηση 4 εκ των δεκάδων κατηγορουμένων. Οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας διαβεβαίωναν την περίπου άψογη λειτουργία του γηροκομείου, την ώρα που η δικογραφία περιγράφει «τέρατα». Έρχονται συνέπειες που προφανώς δεν θα είναι μόνο ποινικές και διοικητικές… Στον χορό των στρεφόμενων κατά της Περιφέρειας και η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, που δήλωσε χθες από την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ 1:

«Είχαμε ενημερωθεί το καλοκαίρι και εμείς ως εποπτεύων φορέας, απευθυνθήκαμε στον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό. Οι γραπτές απαντήσεις που έχουμε πάρει από τον ελεγκτικό μηχανισμό, που είναι η Περιφέρεια, αναφέρουν πως “όλα είναι καλά”», συμπληρώνοντας πως όλες οι κοινωνικές δομές ελέγχονται από τους κοινωνικούς συμβούλους των Περιφερειών.

 

Μια ιστορική φωτογραφία από σχόλιο της εφημερίδας «Μεσόγειος» στο φύλλο της 28ης Απριλίου του 2006 μάς προσκόμισε ο δικηγόρος Απόλλων Καλογερόπουλος, με την ευκαιρία της χθεσινής εκλογής του νέου μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομου.
Πρόδρομος πριν 16 χρόνια

Μια ιστορική φωτογραφία από σχόλιο της εφημερίδας «Μεσόγειος» στο φύλλο της 28ης Απριλίου του 2006 μάς προσκόμισε ο δικηγόρος Απόλλων Καλογερόπουλος, με την ευκαιρία της χθεσινής εκλογής του νέου μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομου.

Μια ιστορική φωτογραφία από σχόλιο της εφημερίδας «Μεσόγειος» στο φύλλο της 28ης Απριλίου του 2006 μάς προσκόμισε ο δικηγόρος Απόλλων Καλογερόπουλος, με την ευκαιρία της χθεσινής εκλογής του νέου μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρόδρομου.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο 25χρονος τότε μοναχός στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου Πρόδρομος Ξενάκης,  σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, να μεριμνά και να μεταφέρει φαγητό στους κρατούμενους στα κρατητήρια κάτω από το Δικαστικό Μέγαρο.

Στην πάνω φωτογραφία, εκτός από τον κ. Καλογερόπουλο διακρίνονται ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βασίλης Λαμπρινός και ως μέλη της διοίκησης ο αείμνηστος Μανόλης Αμοναχάκης και η Μαρίνα Μιχελάκη.

 

Το πρόσωπο του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, έλαμπε εκπέμποντας ένα γαλήνιο χαμόγελο.
Το πρόσωπο του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, έλαμπε εκπέμποντας ένα γαλήνιο χαμόγελο.

Με πλατύ χαμόγελο

Οι προσεχτικοί παρατηρητές είχαν να το λένε χθες πριν το μεσημέρι, μετά την έξοδο των ιεραρχών της Κρήτης από τον Άγιο Μηνά, όπου με τις ψήφους τους εξελέγη πανηγυρικά μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου ο κ. Πρόδρομος. Το πρόσωπο του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιου, έλαμπε εκπέμποντας ένα γαλήνιο χαμόγελο. Για την ιστορία, ο κ. Αμφιλόχιος κατά την ψηφοφορία στο Φανάρι έχασε για μία ψήφο την ευκαιρία να διεκδικήσει τη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης. Δεν πείσμωσε, δεν στράβωσε και παραμένει ζωηρός και εύχαρις  στις επάλξεις της Κρητικής Εκκλησίας.

 

Διάκριση… Google Σημαντική διάκριση για δύο καθηγητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Διάκριση… Google

Σημαντική διάκριση για δύο καθηγητές του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η έρευνα του καθηγητή Εμμανουήλ Κυμάκη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών καθώς και του καθηγητή Μιχαήλ Ταταράκη του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών, ξεπέρασε τις 10.000 αναφορές σύμφωνα με τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Google Scholar. Είναι οι δύο πρώτοι καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ που επιτυγχάνουν αυτό το ορόσημο.

Το Google Scholar είναι μία ελεύθερα προσβάσιμη μηχανή αναζήτησης ιστού που αναπαράγει και μεταδίδει το πλήρες κείμενο της επιστημονικής βιβλιογραφίας σε μια σειρά από μορφές εκδόσεων και επιστημονικών κλάδων. Ο δείκτης Google Scholar περιλαμβάνει τα πιο έγκριτα σε απευθείας σύνδεση επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, πρακτικά συνεδρίων, διατριβές, προδημοσιεύσεις, περιλήψεις, τεχνικές εκθέσεις και άλλες επιστημονικές βιβλιογραφικές έρευνες.

Η αντιπεριφερειάρχης Έφη Κουτεντάκη αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για τη συνεργασία και στήριξη του κλάδου του Επισιτισμού-Εστίασης στην Κρήτη, παράλληλα με τα καθήκοντα της στον τομέα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς. • Ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Πιτσούλης αναλαμβάνει τον τομέα του Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης, παράλληλα με τα καθήκοντα του στη λειτουργία των Κινητών Μονάδων Πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
Αρμοδιότητες και με τη «βούλα»

Ήταν γνωστές οι νέες αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Κρήτης και τα πρόσωπα που τις αναλαμβάνουν, αλλά τώρα έχουμε και την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του κ. Αρναουτάκη.

Συγκεκριμένα:

  • Η αντιπεριφερειάρχης Έφη Κουτεντάκη αναλαμβάνει την αρμοδιότητα για τη συνεργασία και στήριξη του κλάδου του Επισιτισμού-Εστίασης στην Κρήτη, παράλληλα με τα καθήκοντα της στον τομέα Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς.
  • Ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Πιτσούλης αναλαμβάνει τον τομέα του Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης, παράλληλα με τα καθήκοντα του στη λειτουργία των Κινητών Μονάδων Πρόληψης και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας.
  • Ο περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Ζάχαρης ορίζεται νέος εντεταλμένος σύμβουλος στον τομέα της Τέχνης – Σύγχρονου Πολιτισμού με αρμοδιότητα στο Φεστιβάλ Κρήτης.

 

Ο περιφερειακός σύμβουλος Βαγγέλης Ζάχαρης ορίζεται νέος εντεταλμένος σύμβουλος στον τομέα της Τέχνης – Σύγχρονου Πολιτισμού με αρμοδιότητα στο Φεστιβάλ Κρήτης.
Προσφορές ανάπλασης

Έντεκα είναι οι προσφορές που κατατέθηκαν συνολικά στο πλαίσιο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πόλης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις πλατείες Ελευθερίας, Δασκαλογιάννη και την πλατεία του Μουσείου, καθώς επίσης και τις οδούς Δουκός Μποφόρ, τμήματος της λεωφόρου Δημοκρατίας και τμήματος της λεωφόρου Ικάρου. Η δημοτική Αρχή αφενός δηλώνει απολύτως ικανοποιημένη από τη συμμετοχή και αφετέρου αισιοδοξεί ότι η διαγωνιστική αυτή διαδικασία θα είναι το εφαλτήριο για να αλλάξει η πραγματικότητα του ιστορικού ιστού του κέντρου, που είναι κρίσιμο ζητούμενο μετά τη μακροχρόνια εγκατάλειψή του.

 

@patris

Του Κύ(ρ)τσου η μάνα κλαίει ή

η μάνα του φευγάτου δεν

έκλαψε ποτέ;

Marinakis

 

Τους εξέθεσε, τον διέγραψαν

Μάλλον ηρωοποιείται με τη διαγραφή του από τη ΝΔ ο Γιώργος Κύρτσος. Και αν κάποιος τσαλακώνεται από αυτή την ιστορία σίγουρα δεν είναι ο ευρωβουλευτής… Ο Γ. Κύρτσος με τις καταγγελίες του από το Twitter γίνεται πιο συμπαθής, επειδή ακριβώς τυγχάνουν μεγάλης απήχησης σε μη δεξιά ακροατήρια.

«Ο κ. Κύρτσος ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, με εντολή από τους ψηφοφόρους να προωθεί τις ελληνικές θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, με τις αναρτήσεις του κάνει εντελώς το αντίθετο. Δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου. Με τη στάση του προσβάλλει όλους εκείνους που τον εμπιστεύθηκαν να τους εκπροσωπεί» αναφέρει σε ανακοίνωση η ΝΔ, η οποία προσθέτει ότι η όποια κριτική του δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή.

 

ΚΥΡΤΣΟΣ
Τα tweets έσταζαν χολή…

Στο tweet που ξεχείλισε το ποτήρι της «γαλάζιας» υπομονής ο Γ. Κύρτσος έγραφε: «Παγίδα για κυβέρνηση, Ελλάδα η δίωξη δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. Η κόντρα Βρυξελλών-Ουγγαρίας, Πολωνίας για κράτος Δικαίου στο ζενίθ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό δικαιωμάτων. Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ, όπως ARTE, σκληραίνει. Το Μαξίμου θεατής των εξελίξεων».

Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κ. Μαρινάκης, έπραξε τα δέοντα και το tweet του Κύρτσου πήρε φωτιά…

«-Έθεσα ζητήματα στην ηγεσία ΝΔ: Λάθη & παραλείψεις στο θέμα της πανδημίας που κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Λάθη οικονομικής πολιτικής που φτωχοποίησαν κόσμο, οδηγούν σε νέες περιπέτειες. Κουκούλωμα σκανδάλου Novartis, διώξεις δημοσιογράφων, Τουλουπάκη. «Απάντησαν» με διαγραφή μου.

-Ο Μαρινάκης μού ανακοίνωσε τη διαγραφή μου. ο Μητσοτάκης δεν βρήκε το κουράγιο. Είναι άλλωστε στον «Όλυμπο» του Μαξίμου με καλή παρέα. Με τον κρυπτόμενο-δοξαζόμενο συγγενή του, τον συγγενή της ΓΕΚ-Τέρνα και άλλους κορυφαίους. Τον ευχαριστώ πάντως για την πολιτική μου λύτρωση.

– Δύο διαγραφές στη ζωή μου. Το 1977 από ΚΚΕ. Το 2022 από ΝΔ. Το ΚΚΕ έψαξε το θέμα, έστειλε τον Αμπατιέλο στο Λονδίνο να συζητήσουμε, παρουσίασε σκεπτικό. Στη ΝΔ αποφάσισε ο Μητσοτάκης, δεν υπήρξε συζήτηση, ούτε σκεπτικό. Η φιλελεύθερη ΝΔ πιο αυταρχική από το ΚΚΕ της δεκαετίας του 70».

 

ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΡΤΙΡΩΝ
Προσωπικό ενδιαφέρον…

Η ζημιά στο φράγμα των Παρτίρων, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στην ευρύτερη τοπική κοινωνία, που περιμένει με αγωνία τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Όμως κάποιοι ψιθύριζαν με νόημα στη στήλη ότι ορισμένοι έχουν ειδικούς λόγους να μη θέλουν να το αφήσουν το πρόβλημα στην τύχη του και δεν αναφέρομαι σε τοπικά πολιτικά πρόσωπα. Ο λόγος για τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλο, η σύζυγος του οποίου έχει καταγωγή από τα Πάρτιρα, τα οποία μάλιστα ο ίδιος φροντίζει να επισκέπτεται ανελλιπώς σε κάθε κάθοδό του στο νησί.

 

Επήλθε συμφωνία

Σε μια σημαντική αγορά με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον προχωρά ο Δήμος Χερσονήσου. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του αντιδημάρχου Μανόλη Καλαϊτζάκη για την αγορά του Πύργου των Φόσκολο, ο οποίος δεσπόζει στο Καινούριο Χωριό. Ο ίδιος ήρθε σε συμφωνία με τους τελευταίους ιδιοκτήτες και μια υπόθεση που εκκρεμούσε από την εποχή του καποδιστριακού Δήμου Επισκοπής έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο.

 

Πύργου των Φόσκολο

Στον Δήμο Χερσονήσου ο ιστορικός πύργος

Υπενθυμίζεται ότι στα τελευταία χρόνια της ενετοκρατίας το καινούριο Χωριό περιήλθε στην ενετοκρητική οικογένεια Φόσκολο, εκ της οποίας εικάζεται ότι ήταν και ο συγγραφέας της κωμωδίας Φορτουνάτος, Αντώνιος, Μάρκος Φόσκολο (1597-1662). Η οχυρωματική κατοικία – πύργος που ανήκε στον Ανδρέα Φόσκολο, παρά τις φθορές του, σώζεται μέχρι σήμερα, έστω και ερειπωμένος. Ο πύργος υπέστη μετασκευές κατά την εποχή της Τουρκοκρατίας, οπότε και πιθανόν να είχε μετατραπεί σε λουτρό. Το επάνω τμήμα του σωζόταν μέχρι το 1926, οπότε και καταστράφηκε από σεισμό.

Στον πύργο βρισκόταν ενεπίγραφη πλάκα η οποία έγραφε ANDREAS FOSC(OLO) RESTAURARE FECIT M… Η επιγραφή πλέον βρίσκεται στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και πιθανόν προέρχεται από παρακείμενη εκκλησία, του μικρού ναού των Αγία Σαράντα, ο οποίος κατεδαφίστηκε τον 20ό  αιώνα. Σκοπός της δημοτικής Αρχής είναι η σύνδεσή του με το όμορο λαογραφικό μουσείο και τα ενετικά πατητήρια του χωριού. Πλέον ξεκινά ένας άλλος αγώνας για την αξιοποίηση και ανάδειξη του πύργου, μέσα από κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

Ο διάλογος

Είναι γνωστό πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις ελλείψεις ξενοδοχοϋπαλλήλων και στην Κρήτη, καθώς χιλιάδες από αυτούς την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας άλλαξαν επαγγελματικό χώρο. Για να επιστρέψουν, ζητούν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας και όχι συνθήκες γαλέρας, οι οποίες μην κοροϊδευόμαστε- επικρατούν σε αρκετά συγκροτήματα. Ενδεικτικό είναι το σχόλιο που έγραψε στο διαδίκτυο διευθυντής σε άλλον διευθυντή ξενοδοχείου με αφορμή τη συζήτηση για τις ελλείψεις προσωπικού: «…Φίλε μου, ξέρεις ποιο είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου διευθυντή; Να “κλείνει” πιτσιρικάδες με 7 κατοστάρικα χωρίς ρεπό και μετά να γυρίζει γύρω-γύρω και να ζητάει ευθύνες και υψηλή παροχή service από τους προϊσταμένους»…. Ναι, αλλά έτσι τουρισμό ποιότητας δεν πρόκειται να έχουμε.

 

Αποφασίστε

Σχόλιο Ηρακλειώτισσας που πήγε την Πέμπτη στο Βενιζέλειο για εξετάσεις του παιδιού της. «Σήμερα χρειάστηκε να επισκεφτώ το Βενιζέλειο νοσοκομείο. Κι ενώ πήγα χτες κι όλα καλά, σήμερα με σταματάει ο σεκιούριτι και μου λέει αν έχεις κάνει το εμβόλιο χρειάζεται και ράπιντ τεστ, αν είσαι ανεμβολίαστη μοριακό.

Του λέω χτες εδώ ήμουν, δεν μου ζήτησαν κάτι τέτοιο. Μου λέει από σήμερα αλλάζει. Μαζεύτηκε κόσμος που είχε ραντεβού με γιατρούς,  δεν άφηνε κανέναν να μπει. Εγώ με το αίμα τις κόρης μου στα χέρια να μην ξέρω τι να κάνω. Γύρω μου ηλικιωμένοι που είχαν έρθει από χωριά ένας χαμός. Πολύ λυπηρό όλο αυτό… που θα πάει αυτό το χάλι… Για την ιστορία, εγώ κατάφερα και έκανα δουλειά! Οι καημένοι οι παππούδες;».  Υπεύθυνοι και διοικούντες αποφασίστε τι θα ζητάτε στην είσοδο! Γιατί δεν σας φταίει σε τίποτα ο κόσμος να ταλαιπωρείται.

 

Ιδιωτικά…

Εξοργισμένος κάτοικος του Μασταμπά επικοινώνησε με την εφημερίδα για να πει το παράπονό του. Άνθρωπος που φώναξε για να του περιποιηθεί μια τριανταφυλλιά στον κήπο του, διαπίστωσε πρόβλημα με το έδαφος και τον προέτρεψε να κάνει μια εδαφολογική ανάλυση. Ο αναγνώστης μας διαπίστωσε γρήγορα ότι δημόσια υπηρεσία-εργαστήριο που να μπορεί να κάνει την ανάλυση δεν υπάρχει στο Ηράκλειο. Ο ίδιος απευθύνθηκε όπου ήταν δυνατό και όλοι τον παρέπεμπαν σε ιδιωτικά χημεία- εργαστήρια με κόστος τουλάχιστον 80 ευρώ…

 

Αναβολή

Αναβάλλεται λόγω πένθους η προγραμματισμένη για σήμερα ημερίδα στο Αστρίτσι του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων. Αντικείμενο της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των κατοίκων για τις διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών από τις σεισμικές δονήσεις που είχαν επίκεντρο το Αρκαλοχώρι.