Μαρία Καναβάκη

Δυστυχώς, τη… δικαίωσε η εγκύκλιος

Κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένη ως προς τη στάση που κράτησε τόσο η ίδια όσο και η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου έχει η αντιδήμαρχος των Οικονομικών Μαρία Καναβάκη σχετικά με το θέμα των ανταποδοτικών τελών της Λότζια.

Η ίδια στην εισήγησής της στο Δημοτικό Συμβούλιο είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια γιατί η πρόταση της αντιπολίτευσης (στο κοινό μέτωπο δεν συμμετείχε η Λαϊκή Συσπείρωση του Δ. Βρύσαλη) δεν έπρεπε να υπερψηφιστεί, αν και ήταν πιο συμφέρουσα για τους δημότες, καθώς προέβλεπε χαμηλότερες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.

Και αυτό διότι η πρόταση της αντιπολίτευσης δεν συνυπολόγιζε το διαφαινόμενο κόστος με το οποίο θα επιβαρυνόταν ο Δήμος για το τέλος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και το οποίο θα ανερχόταν στο ποσό του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ο άχαρος ρόλος

Και ενώ ο ΕΣΔΑΚ είχε ενημερώσει γραπτώς τη Λότζια για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, η αντιπολίτευση απέφυγε να τη λάβει υπόψη της, στον βωμό του κέρδους των εντυπώσεων, που μια ακόμα πρότασή της περνά έναντι της δημοτικής Αρχής.

Η πρόταση της αντιπολίτευσης έγινε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που τώρα καλείται να επικυρώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έχει όμως να λάβει σοβαρά υπόψη της μια σημαντική παράμετρο: την εσχάτως αποσταλείσα εγκύκλιο Σκρέκα, σύμφωνα με την οποία οι δήμοι θα επιβαρύνονται αμετακλήτως με το τέλος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Μπορεί λοιπόν ο ρόλος της κ. Καναβάκη με την εισήγηση των αυξήσεων να ήταν άχαρος, αλλά τουλάχιστον ήταν ειλικρινής και υπεύθυνη μη αποκρύβοντας τη σκληρή πραγματικότητα, που η αυτοδιοίκηση επιχείρησε ν’ ανατρέψει χωρίς να τα καταφέρει.

 

ρουβας

Η απάντηση για Ρουβά

Έχει ενδιαφέρον η απάντηση των συνεργατών του Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων για το κόστος της εμφάνισης Ρουβά στον Λυκαβηττό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σ’ ένα σόου 17 λεπτών, άνευ θεατών, που θα στοιχίσει 215.000 ευρώ.

Μετά τον σάλο, συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων Κωστή Μπακογιάννη απαντούσαν ότι τα 215.000 δεν θα είναι η αμοιβή του Σάκη Ρουβά, αλλά αφορούν στο συνολικό κόστος της παράστασης στην οποία θα απασχοληθούν περίπου 80 άνθρωποι και στα έξοδα για τη δημιουργία τηλεοπτικού στούντιο στον χώρο του πάρκινγκ έξω από το θέατρο Λυκαβηττού.

 

Νίκος Φίλης
Το… σηκώνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως έχει σηκώσει ψηλά το θέμα, με τον βουλευτή Νίκο Φίλη να σημειώνει:

«Η απόφαση του δημάρχου της Αθήνας να διαθέσει το ποσό των 215.000 € ως αμοιβή για μια 17λεπτη πρωτοχρονιάτικη παράσταση γνωστού καλλιτέχνη, με μοναδικό θεατή τον ίδιο τον κ. Μπακογιάννη (!) και με απευθείας ανάθεση, συνιστά αχρείαστη και προκλητική σπατάλη».

Ακόμα περισσότερο, υποστηρίζει, αποκαλύπτει μια νοοτροπία, δηλωτική των προτεραιοτήτων και του «γούστου» μιας τάξης που ζει πολύ μακριά από τα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας, αλλά που επίσης θέλει αυτή την απόσταση να την προβάλλει και να την δείχνει ως οικόσημο υπεροχής.

 

ψηφιακη ταυτότητα πιστοποιητικό εμβολιασμού
… και ψηφιακή ταυτότητα

Τέρμα η ταλαιπωρία με την επίδειξη και της ταυτότητας για την επιβεβαίωση των στοιχείων στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, στους συνεχείς ελέγχους. Εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα είναι διαθέσιμη η αστυνομική ταυτότητα, σε ψηφιακή μορφή, για το covid free wallet των κινητών τηλεφώνων, σύμφωνα με ανακοίνωση στη Βουλή του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Όπως διευκρίνισε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, στην ταυτότητα ψηφιακής μορφής θα είναι αποθηκευμένα ορισμένα στοιχεία του κατόχου της, όπως φωτογραφία, όνομα και ημερομηνία γέννησης, ώστε να γίνεται ευκολότερος ο έλεγχος του πιστοποιητικού εμβολιασμού και της ταυτοποίησης ότι είναι το ίδιο πρόσωπο που θέλει να εισέλθει σε ένα κατάστημα.

 

Σινεμά μετά από 14 χρόνια!
Σινεμά μετά από 14 χρόνια!

Πότε πέρασαν 14 χρόνια ουδείς το κατάλαβε! Κι όμως, τόσα έχουν περάσει από τότε που προβλήθηκε για τελευταία φορά κινηματογραφική ταινία στην εμβληματική για το Ηράκλειο Αστόρια! Από απόψε, όμως, η αίθουσα επαναλειτουργεί ως κινηματογράφος, αφού για θέατρα και άλλες εκδηλώσεις ουδέποτε έπαψε. Η επαναλειτουργία του κινηματογράφου κάνει πρεμιέρα με την ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», στην οποία πρωταγωνιστεί η Μιμή Ντενίση, που έγραψε και το σενάριο.

 

ΕΚΗ Ε.Κ.Η. Μοίρασε χαμόγελα
Μοίρασε χαμόγελα

Χριστουγεννιάτικα χαμόγελα μοίρασε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου σε οικογένειες που τόσο η οικονομική κρίση, όσο και η πανδημία τις γονάτισε και έχουν την ανάγκη μας.

Το ΕΚΗ για μία ακόμα χρονιά μοίρασε τρόφιμα σε άπορες οικογένειες, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, δείχνοντας εμπράκτως τη συμπαράστασή του στις δύσκολες μέρες που περνούν.

Συμπαραστάτες στην σημαντική αυτή προσπάθεια του ΕΚΗ η οικογένεια Λεμπιδάκη και τα Πλαστικά Κρήτης, που προσέφεραν δωροεπιταγές για την αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης από γνωστό σούπερ μάρκετ του Ηρακλείου, συνολικής αξίας 5.000 ευρώ.

Το ΕΚΗ εύχεται σε όλους “Χρόνια πολλά, καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία, ειρήνη και δημιουργικότητα”.

 

@patris

Μάσκα, self test και εμβόλιο

τα φετινά δώρα των μάγων.

Iosif

 

Οι αργίες του 2022

Η νέα χρονιά χάρη στις αργίες δίνει την ευκαιρία για επιπλέον ξεκούραση, καθώς προσφέρει αρκετά τριήμερα και ένα τετραήμερο το Πάσχα, που πέφτει στις 24 Απριλίου 2022. Για όσους λοιπόν θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό τους, οι αργίες του 2022 πέφτουν στις ακόλουθες ημερομηνίες:

Πρωτοχρονιά 1 Ιανουαρίου 2022 Σάββατο,

Θεοφάνια 6 Ιανουαρίου Πέμπτη,

Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου Δευτέρα,

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου 25η Μαρτίου Παρασκευή,

Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου,

Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου,

Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου,

Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου,

Εργατική Πρωτομαγιά 1 Μαΐου Κυριακή,

Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου Δευτέρα,

Κοίμηση της Θεοτόκου 15 Αυγούστου Δευτέρα,

28η Οκτωβρίου 2022 Παρασκευή,

Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου Κυριακή και

Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου Δευτέρα.

 

Δόμνα Μιχαηλίδη
Φρικιαστικές καταγγελίες

Φρίκη από την αποκάλυψη της Δόμνας Μιχαηλίδη για την επιστολή που παρέλαβε και στην οποία γίνεται εκτενής αναφορά για ιδιωτικό ορφανοτροφείο, όπου ανήλικα αγόρια εξαναγκάζονται σε ερωτικές πράξεις, με το προσωπικό της δομής να περιορίζεται(;) στον ρόλο του απαθούς θεατή! Όπως η ίδια ενημέρωσε χθες, για την υπόθεση έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε.

«Μου ήρθε μία καταγγελία στα χέρια, επώνυμη, από τρία άτομα συσχετισμένα με τη δομή που μου έλεγαν ότι υπήρχε και σωματική βία προς τα παιδιά, αλλά και σεξουαλικές δράσεις-σχέσεις μεταξύ παιδιών, συγκεκριμένα για παιδιά 7 μέχρι 11 ετών, αγόρια, και το προσωπικό καθόταν και έβλεπε…

Τέσσερα από αυτά βρίσκονται από τη δομή στο “Παίδων”, ώστε να καταθέσουν σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από αυτό της δομής», είπε η κυρία Μιχαηλίδου. Όπως εξήγησε, πρόκειται για παιδιά που με εισαγγελική παραγγελία έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους. Σε άλλο σημείο ενημέρωσε ότι η καταγγελία αφορά σε γυναίκες εργαζόμενες.

 

Πάρις Κουρτζίδης
Αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος

Λίγες μόλις ώρες χρειάστηκε να περάσουν από την εσωκομματική αναταραχή στο κίνημα του αποθανόντος Γιώργου Τράγκα προκειμένου το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, ο μέχρι πρότινος εκπρόσωπος Τύπου, Πάρις Κουρτζίδης, να «αυτοανακηρυχθεί» μεταβατικός πρόεδρος.

Ο Πάρις Κουρτζίδης με αναρτήσεις του στο Facebook ενημέρωσε πως με ποσοστό 93,4% εξελέγη μεταβατικός πρόεδρος του κινήματος από τα 4.419 ενεργά μέλη, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για το πώς διεξήχθη αυτή η διαδικασία. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μία μέρα μετά την κόντρα μεταξύ του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Τράγκα και της οικογένειάς του με τον κ. Κουρτζίδη για τη διαδοχή στο κόμμα.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ
Πού ζορίστηκαν

Μαθηματικά και Ιστορία ήταν τα δύο μαθήματα που οδήγησαν στις τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις (2021) τους περισσότερους από τους μισούς υποψήφιους σε βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Συγκεκριμένα, στα Μαθηματικά κάτω από τη βάση έγραψε ποσοστό 57,31% των υποψηφίων (συνολικά 22.266 υποψήφιοι). Αντίστοιχα στην Ιστορία,  κάτω από τη βάση έγραψε το 51,18% (11.407 υποψήφιοι).

Αντίστοιχης δυσκολίας, γεγονός που οδήγησε αρκετούς μαθητές να γράψουν κάτω από τη βάση, ήταν και τα θέματα σε Φυσική και Αρχαία και συγκεκριμένα, 45,59% έγραψε κάτω από τη βάση στη Φυσική και 45,26% στα Αρχαία Ελληνικά. Αντίθετα στο μάθημα της Έκθεσης μόνο το 20,37% των υποψηφίων έγραψε κάτω από τη βάση.

 

Στάθης Παναγιωτόπουλος
…κρύα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα στα κρατητήρια θα κάνει ο παρουσιαστής Στάθης Παναγιωτόπουλος, που απασχολεί την επικαιρότητα για την ανάρτηση “ροζ” βίντεο, καθώς η δίωξη που του ασκήθηκε είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και πρέπει να περάσει την πόρτα του ανακριτή για ν’ απολογηθεί. Πράγμα που θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την προθεσμία που ζήτησε και έλαβε ο ίδιος και μέχρι τότε θα παραμείνει κρατούμενος. Η δίωξη που του άσκησε ο εισαγγελέας είναι για:

ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικών προσώπων, κατ’ εξακολούθηση, με σκοπό βλάβης άλλου.

 

Ερώτημα

Να κάνω ένα αφελές ερώτημα; Αν οι μελέτες για την ανακαίνιση-αναδιαρρύθμιση του κεντρικού κτηρίου του Βενιζελείου Νοσοκομείου, που εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Κρήτης, έχουν προϋπολογισμό 3,2 εκατομμύρια ευρώ, το έργο αυτό καθεαυτό πόσο θα στοιχίσει;

 

Δάκρυα

«Μαμά, σήμερα βάλαμε τα κλάματα στο σχολείο. Ο δάσκαλος μάς είπε ότι δεν ξέρει πότε θα μας ξαναδεί…».

Η χθεσινή μέρα ήταν γιορτινή για τα σχολεία, με δώρα, τραγούδια και ευχές. Όμως, υπήρχε μια σκιά: η αβεβαιότητα για το πότε θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία.

Οι ψίθυροι, τα σενάρια διαρκώς φουντώνουν και οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές.

Το γράφαμε και σε αυτή τη στήλη, από την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς ήταν ξεκάθαρο ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα άφηναν πολλά παράθυρα για τον κοροναϊό να εισβάλει στις σχολικές τάξεις.

Χώρια τις εκδρομές και τις χοροεσπερίδες…

Κανείς δε θέλει να επιστρέψει στην τηλεκπαίδευση, όλοι, όμως, ζητούν να ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα για να αισθάνονται επιτέλους όσο γίνεται ασφαλείς στα σχολεία.

 

Ουρές

Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ έχω μια σταθερά για το πότε έρχονται Χριστούγεννα. Πότε αντιλαμβάνομαι δηλαδή ότι είμαστε πολύ κοντά στη γέννηση του Θείου Βρέφους. Είναι όταν βλέπω ουρές στα κρεοπωλεία της πόλης.

Και μιλάμε για ουρές μεγάλες που κάνουν μέχρι και γωνίες! Τέτοιες είδα και χθες μέσα στη βροχή με μασκοφόρους καταναλωτές να περιμένουν καρτερικά για την είσοδό τους στο κατάστημα, ώστε να έρθουν φάτσα με φάτσα με το σφάγιο που θα εμπλουτίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους. Περιττό να πούμε ότι το χοιρινό έχει την τιμητική του, ενώ η παραδοσιακή γαλοπούλα δεν φαίνεται να δικαιολογεί τη φήμη της…

 

Κυκλοφοριακό

Είναι που είναι προβληματικό το Ηράκλειο αναφορικά με το κυκλοφοριακό, πόσο μάλλον όταν βρέχει και είναι παραμονές Χριστουγέννων! Μιλάμε για εκρηκτικό συνδυασμό, που θέλει μεγάλη υπομονή και γερό στομάχι για να κάτσεις στο τιμόνι…

Διπλοπαρκαρίσματα, παραβιάσεις stop, είσοδοι σε μονόδρομους, παραβίαση προτεραιότητας, κίνηση σημειωτόν είναι στην ημερήσια διάταξη. Και όλοι με τα νεύρα τους, όλοι με λυμένο το ζωνάρι για φασαρία… Ε, δεν το λες και πνεύμα των Χριστουγέννων!

 

Νύχτες

Οι εφιαλτικές νύκτες που βιώσαμε το φετινό καλοκαίρι και στην Κρήτη με τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, δυστυχώς θα πυκνώσουν! Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σχετικά με τους μεταβαλλόμενους κλιματικούς κινδύνους, o αριθμός των τροπικών νυχτών, στις οποίες η ελάχιστη νυχτερινή θερμοκρασία είναι τουλάχιστον 20 °C, έχει αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Η νότια Ευρώπη μπορεί να βιώσει έως και 100 τροπικές νύχτες ετησίως μέχρι το τέλος του αιώνα σε σενάριο υψηλών εκπομπών. Όσον αφορά στην Κρήτη, ο προβλεπόμενος αριθμός τροπικών νυχτών αναμένεται να φτάσει προς το τέλος του αιώνα τις 50 ανά έτος.