οικισμοί με προκάτ οικίσκους

Τι θα γίνει με τους οικισμούς

Αν και προειδοποιούσε επί 4 μήνες, ο Εγκέλαδος βρήκε απροετοίμαστο τον κρατικό μηχανισμό, την αυτοδιοίκηση κατ’ επέκταση και τους σεισμολόγους. Απόρροια όλων αυτών είναι οι σκηνές απείρου κάλλους που εκτυλίσσονται στις σεισμόπληκτες περιοχές και που δείχνουν τη μεγάλη ανοργανωσιά μας.

Το γεγονός ότι δόθηκαν στους σεισμοπαθείς κουβέρτες του 1957 για να κοιμηθούν μέσα στις σκηνές είναι ενδεικτικό. Καμία οργάνωση, καμία προετοιμασία και ας βρυχόταν το θεριό… Τώρα αποτέλεσε σημείο διαφωνίας πού και πόσοι οικισμοί με προκάτ οικίσκους θα στηθούν.

Η μια άποψη τούς θέλει διάσπαρτους σε διάφορα σημεία για να ικανοποιηθούν όσο το δυνατότερο περισσότερα χωριά και η άλλη ζητούσε  ανάπτυξή τους σε δυο σημεία, το ένα στο Αρκαλοχώρι και το άλλο βορειότερα στη Βόνη.

Η δεύτερη άποψη επικράτησε τελικά λόγω των στοιχειωδών υποδομών που πρέπει να γίνουν στα σημεία που θα στηθούν οι οικισμοί. Υποδομές που δεν υπάρχει χρόνος να γίνονται σε κάθε χωριό, με τον χειμώνα προ των πυλών. Πάντως υπάρχει προοπτική και για τρίτο οικισμό.

Έγινε η… διόρθωση

Όχι μόνο ο δήμος Αρχανών Αστερουσίων, που από λάθος δεν είχε μπει στην πρώτη απόφαση στις σεισμόπληκτες περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και άλλες δημοτικές κοινότητες εντάσσονται με νεότερη απόφαση στο ίδιο καθεστώς.

Λόγω σοβαρής παράλειψης στην αρχική απόφαση ήταν μόνο ο δήμος Μινώα Πεδιάδα, που μπορεί να ήταν στο επίκεντρο του σεισμού, αλλά σοβαρά προβλήματα αποκόμισαν και όμοροι δήμοι, οι κάτοικοι των οποίων μπορούν πλέον ν’ απολαύσουν τα ανακουφιστικά μέτρα για τους πληγέντες.

Έτσι, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από το βράδυ της Πέμπτης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διάφορες περιοχές του Δήμου Χερσονήσου.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά: τη Δημοτική Ενότητα Επισκοπής και τις Δημοτικές Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Γουβών: Γουβών, Κόξαρης, Επάνω Βάθειας, Κάτω Βάθειας, Ελιάς, Ανώπολης και Χαρασού.  Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει έως και 28 Μαρτίου 2022.

 

Τους… ζάλισαν οι φρεγάτες

Σε νευρική κρίση η Τουρκία λόγω της αγοράς φρεγατών στην οποία προχώρησε από τη Γαλλία η Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα το πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.  «Οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και για τον εναέριο χώρο είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες ουσιαστικά αυξάνουν την αποφασιστηκότητά μας για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.  Η Ελλάδα αντί να συνεργαστεί εξοπλίζεται, προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία και αυτό θα προκαλέσει ζημιές στην ΕΕ, στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα» καταλήγει ο Tanju Bilgiç.

 

 

Θέλουν… Φωτεινό Σηματοδότη με Σολτς

Την επιθυμία τους για κυβέρνηση… «Φωτεινού Σηματοδότη» εκφράζει η πλειοψηφία των Γερμανών, πέντε ημέρες μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές. Κι ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης βρίσκονται σε εξέλιξη,

δημοσκόπηση για λογαριασμό του γερμανικού δικτύου «ARD» δείχνει ότι το 51% των ερωτηθέντων θέλει κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Ελεύθερων Δημοκρατών και Πρασίνων, όπως επίσης και την παραίτηση του εκλεκτού της Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ, από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών.

Αντιθέτως, η εναλλακτική λύση ενός συνασπισμού «Τζαμάικα» με τα κόμματα Χριστιανική Ένωση, Πράσινοι και Ελεύθεροι Δημοκράτες  υποστηρίζεται μόνο από το 18% των ερωτηθέντων.  Για το 24% καμία από τις δύο επιλογές συνασπισμού δεν αντιπροσωπεύει μια νέα αρχή στη Γερμανία. Επιπλέον, ένας στους δύο Γερμανούς ψηφοφόρους πιστεύει ότι ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θα ήταν καλός για Καγκελάριος.

 

Καλή ανάρρωση

Στο Βενιζέλειο, ως ασθενής αυτή τη φορά, βρέθηκε ο Γρηγόρης Πασπάτης, ο οποίος υπεβλήθη χθες σε προγραμματισμένο χειρουργείο για να αντιμετωπίσει ένα μικρό πρόβλημα υγείας.

Όλα πήγαν καλά και μέσα στην επόμενη εβδομάδα επιστρέφει ως μάχιμος γιατρός όπως είναι πάντα, στα καθήκοντά του.

Καλή ανάρρωση και γρήγορα.

 

 

Κοντά στους ασθενείς

Στο επιστημονικό δυναμικό του διαγνωστικού κέντρου «Κνωσός Διάγνωσις» εντάχθηκε πρόσφατα ο καθηγητής Καρδιολογίας και τέως διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κ. Φραγκίσκος Παρθενάκης.

Ένας εξαιρετικός επιστήμονας ο οποίος και μετά τη συνταξιοδότηση συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στους ασθενείς.

 

 

@patris
Η ενεργειακή κρίση βάζει φωτιά στις τιμές των καυσίμων.
Αμφιβάλλετε ότι θα είμαστε οι πυρόπληκτοι μες στο καταχείμωνο;
Neronas

 

Ένας αναγκαίος δρόμος

Μπορεί ο σεισμός να τους πηγαίνει λίγο πιο πίσω, αλλά δεν ανατρέπει τα σχέδιά τους. Ο λόγος για τους κατοίκους των οικισμών Γαλύφας, Σμαρίου, Καινούριου Χωριού, που επαναδιεκδικούν τη διάνοιξη και κατασκευή του δρόμου Συνοικισμός- Διασταύρωση Αποστόλων, για τον οποίο μάλιστα οι απαλλοτριώσεις έχουν πληρωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτή τη στιγμή ο δρόμος από τη διασταύρωση των Αποστόλων μέχρι και τον οικισμό της Γαλύφας είναι αξιοπρεπής, το επόμενο όμως τμήμα μέχρι και το Συνοικισμό, όπου συναντά τον άξονα Καρτερός-Επισκοπή, είναι αυτό που θέλει τις διανοίξεις και τα έργα

. Οι κάτοικοι έχουν συγκροτήσει επιτροπή, που στην πορεία θα ενισχυθεί και με εκπροσώπους άλλων χωριών που ωφελούνται από το δρόμο. Ο συγκεκριμένος δρόμος μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα και ανακουφιστικά στον δρόμο Καστελλίου-Χερσονήσου, που θα ενώνει το νέο αεροδρόμιο με τον ΒΟΑΚ και μάλιστα θα είναι πιο σύντομος για το Ηράκλειο.

 

Φεύγουν ανενόχλητοι…

Είναι απορίας άξιο τι γίνεται με τους τουρίστες που διαγιγνώσκονται θετικοί στην covid  ενόσω βρίσκονται για διακοπές στην Κρήτη! Δεν θέλω να το πιστέψω αλλά μάλλον το σύστημα έχει τρύπα…

Όπως πληροφορήθηκε η στήλη, τις προάλλες μια τουρίστρια από χώρα του πρώην ανατολικού μπλοκ εξαφανίστηκε αιφνιδιαστικά από το ξενοδοχείο covid όπου είχε μεταφερθεί για  καραντίνα. Και όταν λέμε εξαφανίστηκε, εννοούμε ότι έγινε καπνός πριν τη λήξη της καραντίνας και χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν. Οι Αρχές την έψαξαν και όταν τη βρήκαν στο τηλέφωνο τους είπε ότι βρισκόταν στη χώρα της, βεβαιώνοντας ότι ουδείς την ενόχλησε κατά την αναχώρηση της από την Κρήτη ή και την Αθηνά αργότερα.

Πράγμα που σημαίνει ότι στις πύλες εισόδου και εξόδου δεν δίνονται τα ονόματα που βρίσκονται θετικά στον κοροναϊό.

 

Απαράδεκτη εικόνα…

Αγανακτισμένος  αναγνώστης της εφημερίδας επικοινώνησε με τη στήλη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εικόνα που παρατηρείται δεξιά και αριστερά του ΒΟΑΚ, όπου διερχόμενοι οδηγοί πετούν τα απορρίμματα που δημιουργούνται μέσα στα αυτοκίνητα και τα περισσότερα είναι πλαστικά.

Η αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια πρέπει να πυκνώσει τις εργολαβίες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, χωρίς αυτό ν’ απαλλάσσει τους ασυνείδητους οδηγούς.

 

Μπράβο σε όλους

Τα αντανακλαστικά της 7ης ΥΠΕ Κρήτης είναι πραγματικά γρήγορα, όχι μόνο στην πανδημία, αλλά και στον σεισμό.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες της καταστροφής άρχισε να οργανώνεται, εξυπηρετώντας κάθε μέρα πάνω από 100 πολίτες, ηλικιωμένους, χρόνιους ασθενείς και άλλους που χρειάζονται φάρμακα, χορήγηση ενέσεων, οξυγονοθεραπείες κ.ά., όταν ξαφνικά βρέθηκαν από το σπίτι τους σε αντίσκηνα.

«Η δουλειά μας είναι να αναζητούμε εμείς τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη και να βρισκόμαστε δίπλα τους τώρα που μας χρειάζονται ,ίσως περισσότερο απο κάθε άλλη φορά», λέει η διοικήτρια Λένα Μπορμπουδάκη που βρίσκεται καθημερινά στο Αρκαλοχώρι , για να εντοπίζει τις ελλείψεις  και να συντονίζει τις ομάδες των υγειονομικών  που προσφέρουν ,έως τώρα ,υποδειγματικά τις υπηρεσίες τους στους σεισμόπληκτους.

 

Μπήκαν μετά την τραγωδία

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα σπανίως λειτουργούμε ως Προμηθείς και πολύ συχνά ως Επιμηθείς. Το αυτό συνέβη και στην περίπτωση του φονικού δρόμου στο Πολύδροσο του Γαζίου.

Έπρεπε να θρηνήσουμε δύο νέα παιδιά, τον Μαθιό και τον Έρντι, στον δρόμο που είχε μετατραπεί σε πίστα για κόντρες, προκειμένου να εκδοθεί το ΦΕΚ για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή, που το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου είχε ψηφίσει πριν περίπου δύο μήνες, κατόπιν αιτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολύδροσου, που είχε υποβληθεί νωρίτερα.

Έτσι, τοποθετήθηκαν ήδη τα «σαμαράκια» στο οδόστρωμα και μπήκαν πινακίδες για το ανώτατο όριο ταχύτητας των οχημάτων, που είναι τα 30 χιλιόμετρα για τον δρόμο-καρμανιόλα, στον οποίο κινούνται πολλοί πεζοί.

 

Να μη γίνουμε Σάμος…

Να μη γίνει το Αρκαλοχώρι… Σάμος. Έναν χρόνο μετά τον φονικό σεισμό στην πατρίδα του Πυθαγόρα, το νησί όχι μόνο δεν έχει επουλώσει τις πληγές του αλλά αυτές παραμένουν ανοιχτές και επικίνδυνες για τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών.

Οι πληγέντες του σεισμού το μόνο που έχουν εισπράξει είναι… αδυναμία επίλυσης ακόμα και βασικών ζητημάτων, όπως της καταβολής του επιδόματος ενοικίου, ενώ πολλοί ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να κατοικούν σε κτήρια που έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινα” ή και “κόκκινα”, ρισκάροντας τη ζωή τους σε περίπτωση επανάληψης μιας ισχυρής σεισμικής δόνησης.

 

Λιμενοβραχίονας

Προσοχή για όσους κινούνται στην περιοχή του λιμενοβραχίονα,  καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ λόγω των καιρικών συνθηκών, οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στον βόρειο λιμενοβραχίονα, από το ύψος του  Φρουρίου Κούλε  έως τον φάρο θα συνεχιστούν έως και την Τετάρτη 6  Οκτωβρίου 2021, και θα  απαγορεύεται η  πρόσβαση πεζών και οχημάτων.

 

Τρανταλλίδειο

Ενδεχομένως και σήμερα να φτάσουν από το Ρέθυμνο κλιμάκια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, προκειμένου να προχωρήσουν τις πρώτες παρεμβάσεις αποκατάστασης του Τρανταλλίδειου στο κέντρο της πόλης, μετά και τον έλεγχο που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, που χτύπησε το “καμπανάκι” του κινδύνου για την εξαιρετικά υψηλή επικινδυνότητα κατάρρευσης του ιστορικού μνημείου.

 

Εμβολιασμένοι

Πολύ κοντά στο να λειτουργήσει ως σημείο φιλοξενίας είναι το κλειστό γυμναστήριο του Αρκαλοχωρίου, όπου τοποθετήθηκαν 82 κρεβάτια με κλινοσκεπάσματα. Ο χώρος, τουλάχιστον σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό θα αφορά μόνο εμβολιασμένους ή νοσήσαντες με κοροναϊό και αυτό είναι ένα κριτήριο που θα δούμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί.

 

«Εστία»

Να δούμε και πώς μπορεί να έχει επιτυχή εφαρμογή η προσπάθεια που γίνεται μέσω του προγράμματος «Εστία» (που έτρεχε η Αναπτυξιακή για τους πρόσφυγες), προκειμένου να φιλοξενηθούν σε μισθωμένα διαμερίσματα του Ηρακλείου 400 σεισμόπληκτοι, με κριτήριο να είναι οικογένειες. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι περισσότεροι των σεισμόπληκτων και ειδικότερα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας δεν θέλουν να αποχωριστούν τις εστίες τους, προτιμώντας να μένουν απ’ έξω σε σκηνές ή στα αυτοκίνητά τους…

 

Διαχείριση

Σε άλλο σημείο της στήλης γράφουμε για την ανοργανωσιά στις σεισμόπληκτες περιοχές, αν και όλοι βλέπαμε το κακό να έρχεται… Αυτή η ανοργανωσιά φαίνεται στη διαχείριση της βοήθειας και της αλληλεγγύης που φτάνει κατά κύματα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου. Και είναι πραγματικά κρίμα να υπάρχουν τόσες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας και να μη φτάνουν εκεί που πρέπει, όπως πρέπει και όσο πρέπει.

 

Καρτελάκια

Περιττό φυσικά να επαναλάβουμε την αλγεινή εντύπωση που προκαλούν οι ενέργειες κάποιων που προσφέρουν βοήθεια στους σεισμοπαθείς συνοδεύοντας την προσφορά τους με τα καρτελάκια τους. Για να εισπράξουν άραγε τι; Η ανθρωπιά δεν χρειάζεται ταμπέλες και καρτελάκια.

 

Μπάνιο

Το ένα μετά το άλλο σκάνε τα προβλήματα με τη μορφή ντόμινο στη σεισμόπληκτη περιοχή του Αρκαλοχωρίου που συνέπεσε μέσα σε αυτό το τρομακτικό σκηνικό της πανδημίας. Κάτοικοι της περιοχής μετέφεραν στη στήλη την απόγνωσή τους για την τήρηση των κανόνων υγιεινής αφού όπως περιέγραφαν δεν υπάρχει η δυνατότητα γι’ αυτούς να κάνουν ένα μπάνιο… Όπως τονίζουν, αυτό είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί λύση με ευθύνη των αρμοδίων και μάλιστα άμεσα.