ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

 Στο Ηράκλειο για τους πρόσφυγες ο Λεκλέρ

Στο Ηράκλειο για τους πρόσφυγες ο Λεκλέρ1

Μια σημαντική παρουσία αναμένεται την Τετάρτη στο Ηράκλειο. Ο λόγος για τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Φιλίπ Λεκλέρ, ο οποίος θα επιθεωρήσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που φιλοξενούνται στο Ηράκλειο μέσω του σημαντικού προγράμματος του Οργανισμού. Το πρόγραμμα το οποίο έχει παρουσιάσει η «Π» πηγαίνοντας στα σπίτια που ζουν οι πρόσφυγες κυλά ήδη πάρα πολύ καλά με τη συνδρομή της Αναπτυξιακής. Όπως μαθαίνω, η επίσκεψη του Λεκλέρ θα συνοδευτεί από μία ιδιαίτερη εκδήλωση, με προσκεκλημένους πρόσφυγες από το πρόγραμμα φιλοξενίας. Αν μάλιστα όλα κυλήσουν όπως σχεδιάζονται, στην εκδήλωση αυτή ο Ρος Ντέιλι και οι συνεργάτες του θα παίξουν μουσική από τις χώρες των προσφύγων.

Μεγάλη συναυλία στη μνήμη της Βιργινίας Μανασάκη

Δεν την ξεχνούν

Δεν ξεχνούν τη Βιργινία Μανασάκη. Την άλλη Τρίτη, το Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας με τα μουσικά του σύνολα «Κεντρώας Κρήτης Μελωδοί», «Κρήτες Ριζίτες», «Ντελίνες αοιδοί» και «Κεντρώας Κρήτης Μελωδοί, εν Αθήναις» και με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη βοήθεια της Ενορίας Γαλιάς Μεσσαράς, διοργανώνει μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη της αείμνηστης Βιργινίας Μανασάκη. Η συναυλία αυτή θα δοθεί στη Γαλιά Μεσσαράς, χωριό καταγωγής της αγαπημένης Βιργινίας την Τρίτη 22 Αυγούστου στις 8.45 μ.μ, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου. Τα τραγούδια της συναυλίας θα ερμηνεύσει 75μελής μικτή χορωδία καί 15μελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του καθηγητή ευρωπαϊκής και βυζαντινής μουσικής, κ. Κων/νου Χ. Σταυρουλάκη, ο οποίος είναι και ο διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως. Η συναυλία αυτή αποτελεί ένα ελάχιστο δείγμα αγάπης και σεβασμού στη μνήμη της αγαπητής Βιργινίας Μανασάκη.

Έγινε το deal

Μπορεί η Hellenic Seeways να ήταν ο διακαής πόθος του Εμμανουήλ Γκρινάλντι των Μινωικών Γραμμών, ωστόσο το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας πέρασε οριστικά στα χέρια του Ομίλου Attica Group, δημιουργώντας ένα νέο τοπίο στην ελληνική ακτοπλοΐα. Η συμφωνία για την εξαγορά του 50,3%, κλείστηκε με την Τράπεζα Πειραιώς και μικρομετόχους της HSW. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Attica έχει τις εταιρείες Superfast Ferries και Blue Star Ferries.

Επιλεκτικές εμμονές

Συνεχίζεται το κυνήγι του Καμμένου από ΝΔ και Άδωνι για την περιβόητη υπόθεση του «Noor 1». «Αναμένω το άνοιγμα των τηλεφωνικών αρχείων των εμπλεκομένων προσώπων ώστε να αποδειχθεί εάν ο κ. Καμμένος, εκτός του κ. Γιαννουσάκη, μιλούσε ταυτόχρονα και με τον κ. Χριστοφορίδη και την κ. Τζίβα. Εάν αποδειχθεί ότι μιλούσε ταυτόχρονα με τους διενεργούντες την ανάκριση, τότε όλη η θεωρία ότι ανακατεύτηκε μόνο και μόνο για να ενθαρρύνει τον κ. Γιαννουσάκη να πει την αλήθεια, καταρρέει» υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η Δικαιοσύνη ολιγωρήσει, με τη συμπλήρωση ενός έτους, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2018, σβήνονται τα τηλεφωνικά αρχεία. Αλλά πιστεύω, προσθέτει, ότι θα πράξει στο ακέραιο το αυτονόητο καθήκον της. Αν η ΝΔ, που επιμένει στο θέμα Καμμένου, ήταν το ίδιο επίμονη και στη διαλεύκανση της υπόθεσης του ναρκοπλοίου «Noor1”, δεν θα μιλούσαμε ακόμα για «ορφανό» φορτίο.

Η ηχηρή απουσία

Μια ηχηρή απουσία από τα Ανώγεια είχε ο χθεσινός εορτασμός για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος. Ο λόγος για τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γιώργο Μαρινάκη. Οι λόγοι που τον έκαναν να απουσιάζει δεν είναι γνωστοί. Πάντως είναι γεγονός ότι ο δήμαρχος Ρεθύμνου είχε αντιδράσει σφόδρα όταν τον περασμένο Νοέμβριο στο Αρκάδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του για τη θυσία του Αρκαδίου, εκτός από τον Γιαμπουδάκη, είχε αναφερθεί και στον Σκουλά. Ο δήμαρχος ήταν από τους πρώτους που ζήτησαν εξηγήσεις από τον κ. Παυλόπουλο και η Προεδρία της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να προβεί σε διευκρινιστική ανακοίνωση για ν’ απο- φευχθεί ο… εμφύλιος. Ο «εμφύλιος» αποφεύχθηκε, αλλά κάποιοι ίσως το κρατούν μανιάτικο…

Αντάμωσαν και τα είπαν

Ιδιαίτερη σχέση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη έχει αναπτύξει ο αντιδήμαρχος Ανωγείων Βασίλης Σμπώκος. Το πόσο ισχυρή είναι αυτή η σχέση φάνηκε χθες στα Ανώγεια κατά την παράθεση του γεύματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο κέντρο «Ντελίνα». Οι δυο τους βρήκαν την ευκαιρία να τα πουν από κοντά. Μάλιστα ο κ. Πολάκης που αρχικά καθόταν στο τραπέζι απέναντι από τον επίσης Χανιώτη υπουργό Γιώργο Σταθάκη, έφυγε από την καρέκλα του για να βρεθεί κοντά στον Σμπώκο. Ωστόσο η καρέκλα του Πολάκη δεν έμεινε κενή, καθώς κατά τη διάρκεια της απουσίας του πέρασαν πολλοί, συμμετέχοντας σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα πολιτικά δρώμενα και την Κρήτη.

Χιούμορ για τη μετακίνηση Τσακαλώτου

Ο Αύγουστος, που -για να θυμηθούμε και τον Έκο- δεν έχει ειδήσεις, είναι πάντα μια καλή περίοδος για σενάρια ανασχηματισμού, όπως αποδεικνύεται διαχρονικά. Το έργο παίζεται και φέτος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου. Κυβερνητικές πηγές πάντως διαψεύδουν με… χιούμορ τα δημοσιεύματα που μιλούν για επικείμενη μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Υπουργείο Οικονομικών. «Δημοσιεύματα επαναλαμβάνουν μονότονα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετακινείται από την οδό Νίκης, όπου και το υπουργείο Οικονομικών. Τα ρεπορτάζ είναι ακριβή μόνο ως προς τη… μετακίνηση! Είναι γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να μετακινηθεί από την Πρέβεζα, όπου κάνει ολιγοήμερες διακοπές, προς την οδό Νίκης για να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του» αναφέρουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, που κυκλοφόρησαν με τη μορφή non paper.

Πάντα την Παναγία

Έφτασε λοιπόν το “Πάσχα του καλοκαιριού”, όπως είθισται ν’ αποκαλούμε τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που γιορτάζουμε αύριο. Κάθε χωριό και εκκλησία, κάθε πλατεία και γλέντι, κάθε σπίτι και χαρά. Ο Δεκαπενταύγουστος είναι μια μέρα ιδιαίτερη για την Ελλάδα, που μπορεί να βρίσκεται σε διακοπές, αλλά οι περισσότεροι θα βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν με την Παναγία σε μοναστήρια και ναούς αφιερωμένους στη Χάρη της. Και μπορεί τα γλέντια να μην αποτελούν μέρος του θρησκευτικού εορτασμού, όμως σήμερα και αύριο έχουν την τιμητική τους. Και γίνονται τόσα πολλά και σε τόσες πολλές περιοχές, ξεπερνώντας κάθε άλλο εορτασμό στη χώρα μας. Τουλάχιστον ας θυμούνται την Παναγία όλοι όσοι διασκεδάσουν σήμερα και αύριο και ας μην την επικαλούνται μόνο στις δύσκολες στιγμές.

Εξοργίζει η επιστροφή

Μπορεί ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει ξοδέψει τον χρόνο του σε διακοπές από την αρχή του χρόνου, αλλά το φθινόπωρο θα επιστρέψει στην πολιτική με ομιλίες σε εκδηλώσεις, καμπάνιες για συγκέντρωση χρημάτων και όχι μόνο. Ο ίδιος και οι βοηθοί του σχεδιάζουν την επιστροφή του στο Δημοκρατικό Κόμμα σε ένα τοπίο που αναμένεται να είναι θερμό με τον Ντόναλντ Τραμπ απέναντι. Άλλωστε, βέβαιο θεωρείται ότι ο νέος πρόεδρος θα εξοργιστεί από την παρουσία του Ομπάμα, σύμφωνα με πολλούς σχολιάστες. «Θα μπορούσε να είναι ένας στόχος εναντίον, ο οποίος θα προκαλέσει τη μανία του Τραμπ» δήλωσε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Καλ Τζίλσον. Και άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο νυν Αμερικανός πρόεδρος αποκλείεται να καλωσορίσει την επιστροφή του Ομπάμα, αφού δεν έχει σταματήσει να μιλάει αρνητικά για εκείνον.

Ο νότος μπάζει

«Πρέπει να τσακίσουµε τις εγκληματικές οργανώσεις που κάνουν διακίνηση ανθρώπων» τονίζει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα. Ναι αλλά πώς θα τσακίσουμε τα κυκλώματα; Και μην πάτε μακριά. Δείτε τι γίνεται στη nότια Κρήτη και τις καραβιές που φτάνουν για την προώθηση των μεταναστών στηn Ευρώπη. Τα νότια παράλια της Κρήτης είναι ανοχύρωτα γενικότερα και όχι μόνο για την αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων. Από τη νότια Κρήτη μπαίνει πολύ πράμα!