μια διαδήλωση μαθητών στην Κοπεγχάγη

Μια διαδήλωση που ποτέ δεν θα δούμε στην Ελλάδα!
Μπορεί ποτέ να το δούμε αυτό; Μια φίλη της στήλης μού το έστειλε. Είναι μια διαδήλωση μαθητών στην Κοπεγχάγη. Ηταν μια διαδήλωση… θετική! 600 μαθητές από τα εναλλακτικά σχολεία (Steiner Waldorf Schools) μπροστά από το Κοινοβούλιο της Δανίας βρέθηκαν εκεί σε μια διαδήλωση που είχε σαν στόχο να ευχαριστήσει την Κυβέρνηση για έναν νόμο που πέρασε.
Μια διαδήλωση στην οποία υπήρχαν πανό με την λέξη ΤΑΚ (Ευχαριστώ)!
Μια διαδήλωση που κράτησε 20 λεπτά, από τη 13:15 έως τη 13:35 και τα 600 παιδιά, που πήγαν από όλη τη χώρα, σχημάτισαν μια χορωδία και είπαν 3 τραγούδια, ένα εκ των οποίων το πολύ όμορφο Here Comes The Sun των Beatles.
Ο λόγος της διαδήλωσης ήταν για να ευχαριστήσουν τους… βουλευτές, αρκετοί εκ των οποίων βγήκαν στα παράθυρα της Βουλής, γιατί άλλαξαν έναν νόμο -χρειάστηκαν βέβαια 10 χρόνια μεγάλης προσπάθειας από μερικούς γονείς που είχαν τεράστια θέληση, πίστη και όραμα.

@patris
«Η Ελλάδα επέστρεψε, αλλά δεν βρήκε κανένα!»
Mitsos

Τα εναλλακτικά σχολεία (Steiner Waldorf Schools) σε όλον τον κόσμο, δεν πιστεύουν στους βαθμούς οπότε και δεν υπάρχει βαθμολογία. Ο στόχος του δασκάλου στα Steiner, είναι να καθοδηγήσει τους μαθητές του και να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν ο καθένας τα ιδιαίτερα και ξεχωριστά του χαρίσματα.
Η Κυβέρνηση της Δανίας έκανε δεκτό το αίτημα, και το απολυτήριο αυτών των παιδιών είναι πλέον ισότιμο με αυτό του κλασικού σχολείου.

Ο νέος νόμος
Το Συμβούλιο της Επικρατείας το απασχόλησε η συνταγματικότητα του νέου νομοθετικού πλαισίου (νόμος 4332/2015), με τον οποίο θεσπίστηκαν οι νέοι κανόνες-προϋποθέσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας. Όπως είναι γνωστό, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 460/2013 απόφασή της, έκρινε ως αντισυνταγματικό το παλαιό νομικό καθεστώς (νόμος 4332/2015) για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, καθώς στις προβλεπόμενες προϋποθέσεις απόδοσής της, ο νόμος χρησιμοποιούσε τυπικά και επισφαλή κριτήρια, με συνέπεια να μην τεκμηριωνόταν η ουσιαστική ένταξη των αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία. Κατόπιν αυτού, με τοΝ νεότερο νόμο 4332/2015 θεσπίστηκαν τρεις περιπτώσεις απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας, που όμως και πάλι αμφισβητήθηκαν και προσέφυγαν στο ΣτΕ πολίτες.

Η υπουργός υποσχέθηκε…
Πήραν υποσχέσεις τουλάχιστον από την καλοσυνάτη και όμορφη υπουργό Εργασίας. Στη συνάντηση της Ομοσπονδίας Τριτέκνων ΟΠΟΤΕΕ με την υπουργό Εργασίας κ. Αχτσιόγλου και τους δύο Γενικούς του Υπουργείου παρέστη ο πρόεδρος κ. Αχλαδιανάκης με τους συνεργάτες του.
Τους υποσχέθηκε λύση στο μακροχρόνιο πρόβλημα της αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικών του ΟΕΚ για την τρίτεκνη οικογένεια, ενώ είπε ότι θα διατηρηθεί το οικογενειακό επίδομα –η υπουργός έχει και λύσεις που θα πείσουν και τους δανειστές. Θα δείξει…

Το καθεστώς
Μπορεί να μην γκρέμισε το καθεστώς, αλλά πρόλαβε να διορίσει! Ή μήπως εννοούσε αυτό; Θα βάλει… πέμπτη φάλαγγα εντός του καθεστώτος; Η Ζωή Κωνσταντοπούλου διόρισε δύο άτομα στο γραφείο της, ως πρώην πρόεδρος της Βουλής (ναι, ισχύουν στη χρεοκοπημένη αυτή χώρα ακόμη τούτα τα προνόμια!) με τη νέα κοινοβουλευτική χρονιά.
Την είδηση ανακάλυψε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος και τη σχολίασε στο Τwitter: «Κατά τα άλλα θα γκρεμίσει το καθεστώς. Ωραίο πράγμα να είσαι αριστερός!».

Το ξέχασε
Άνθρωπος που ξέρει καλά τα… χωροταξικά άκουσε με απορία τον υπουργό κ.Σταθάκη για τα όσα εξήγγειλε για τη Γαύδο.
«Μάλλον ούτε εκείνος κατάλαβε τι είπε, αφού ο νόμος υπάρχει και εφαρμόζεται. Τι θα εφαρμόσει ακριβώς για τη Γαύδο;» αναρωτήθηκε και ακόμη ψάχνει να βρει τι έγινε το χωροταξικό της Κρήτης. «Στο αναπτυξιακό συνέδριο ανακοίνωσε ο υπουργός ότι υπέγραψε το χωροταξικό της Κρήτης, αλλά έκτοτε η τύχη του αγνοείται. Ένα μήνα μετά δεν υπάρχει σε κανένα γραφείο, σε καμιά Διαύγεια! Κι αυτό το ξέχασε;».

Δεν ξέχασαν τον Γρηγόρη
Δεν τον ξέχασαν. Η Δημοκρατική Αριστερά πραγματοποιεί σήμερα εκδήλωση τιμής «20 χρόνια μετά» για τον Γρηγόρη Γιάνναρο, κορυφαίο ηγετικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, βουλευτή και υπουργό.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ θα μιλήσουν η Ντόρα Μπακογιάννη βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, ο Στέργιος Πιτσιόρλας υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο Κώστας Σκανδαλίδης βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο διευθυντής της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» Παναγιώτης Λάμψιας.

Και έτρεχε το νερό στον δρόμο…
Μια μεγάλη ζημιά στο δίκτυο υδροδότησης των νότιων περιοχών της πόλης προκλήθηκε μετά από σπάσιμο ενός σωλήνα ακριβώς επάνω στη γέφυρα της Ουλαφ Πάλμε.

Και έτρεχε το νερό στον δρόμο…

Για ώρες το νερό χυνόταν στον δρόμο και μάλιστα είχε σχηματιστεί ένας πίδακας από την πίεση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ Γ. Ρασούλη, έπρεπε να αδειάσει το νερό, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η επιδιόρθωση του σπασίματος. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι έγινε πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος. Για να δούμε!

Φεύγει ένας πρωτεργάτης
Υπηρέτησε το ΤΕΙ Κρήτης από το 1985 και, πλέον, είναι συνταξιούχος. Ο καθηγητής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ιδρύματος, κ. Κώστας Σαββάκης, αφήνει πίσω του ένα κενό που δύσκολα θα αναπληρωθεί από το νέο «αίμα».

συνταξιούχος. Ο καθηγητής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του Ιδρύματος, κ. Κώστας Σαββάκης

Υπηρέτησε σε πολλές θέσεις ευθύνης, ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης από το 2008 ως το 2012 και αναπληρωτής πρόεδρος του Ιδρύματος από το 2013 μέχρι σήμερα. Θα λείψει στους φοιτητές του, τους συναδέλφους του και όσους συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά είναι βέβαιο πως όποιος και όταν χρειαστεί τη βοήθειά του θα είναι εκεί!