Θεόδωρος Λιβάνιος

Με ποια… απογραφή θα γίνουν οι εκλογές; Τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να κλείσουν το θέμα των εκλογών, ενώ την αρχή είχε κάνει πριν από μερικές μέρες ο «εκλογολόγος» της κυβέρνησης, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρος Λιβάνιος. Έτσι, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης (ΕΡΤ) διευκρίνησαν ότι οι εκλογές θα γίνουν στον χρόνο τους και με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2021. Η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ ότι τα στοιχεία της απογραφής θα ανακοινωθούν περί τις 30 Δεκεμβρίου, ενώ οι οριστικοί εκλογικοί κατάλογοι θα εξαχθούν τρεις μήνες μετά, όπως ορίζει ο νόμος, έναν χρόνο μετά την ολοκλήρωση της απογραφής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι πιθανό κάποιες διεδρικές περιφέρειες να γίνουν μονοεδρικές π.χ. η Θεσπρωτία, αν και αυτό δεν επηρεάζει υποχρεωτικά τη σύνθεση της Κ.Ο. της ΝΔ. Πιθανώς λιγότερες έδρες στο σύνολο θα έχουν η Α’ Αθηνών και η Α’ Πειραιώς, λόγω προοδευτικής μείωσης του πληθυσμού τους και σε αντίθεση με την τάση ενίσχυσης όλων των άλλων αστικών περιφερειακών ενοτήτων, όπου π.χ. αναμένεται σημαντική ενίσχυση στον αριθμό εδρών του Βορείου Τομέα της Β’ Αθηνών. Πιθανό είναι και το σενάριο κάποιες τριεδρικές περιφέρειες να γίνουν τριεδρικές π.χ. η Λακωνία και η Άρτα.

Παράλληλα, δεν πρέπει να αποκλειστεί μείωση εδρών σε πιο μεγάλες περιφέρειες, όπως η Μαγνησία (σήμερα πενταεδρική), η Αιτωλοακαρνανία (επταεδρική) ή η Φθιώτιδα (πενταεδρική). Με βάση τις εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο, αναπροσαρμογές στον αριθμό εδρών αναμένονται σε 8-10 περιφέρειες, κάτι που δεν θεωρείται «τρομακτικό», καθώς αντίστοιχες αναπροσαρμογές είχαμε και με βάση την απογραφή του 2011 που ίσχυσε στις εκλογές του 2015. Πάντως, αρμόδια κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι δεν θα έχουμε σημαντικές αλλαγές σε τετραεδρικές περιφέρειες, κάποιες εκ των οποίων έγιναν τετραεδρικές μετά το 2011.

Κάτι τέτοιο θα ήταν «καρμανιόλα» για βουλευτές της ΝΔ, καθώς στις περισσότερες τετραεδρικές βάσει νόμου το πρώτο κόμμα εκλέγει τρεις βουλευτές, ενώ, αν η περιφέρεια γινόταν τριεδρική, το πρώτο κόμμα θα εξέλεγε κατά βάση μια έδρα, εφόσον το τρίτο κόμμα είχε καλή επίδοση, και στο πολύ καλό σενάριο δύο έδρες.