Δεκάδες κανάλια στο YouTube προωθούν ψεύτικες πληροφορίες με εικόνες και βίντεο που έχουν παραχθεί με τεχνητή νοημοσύνη, σχετικά με τη δίκη του Σον Diddy Κομπς, συγκεντρώνοντας δεκάδες εκατομμύρια προβολές.
Σύμφωνα με στοιχεία, 26 κανάλια συγκέντρωσαν σχεδόν 70 εκατομμύρια προβολές από περίπου 900 βίντεο που έχουν παραχθεί με τεχνητή νοημοσύνη μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Το μοτίβο είναι κοινό: ψευδείς τίτλοι και μικρογραφίες που απεικονίζουν διάσημους, όπως τον Τζάστιν Μπίμπερ, τον Γουίλ Σμιθ και την Όπρα Γουίνφρεϊ, να εμπλέκονται ψευδώς σε αποκαλύψεις ή υποτιθέμενες σεξουαλικές πράξεις με τον Diddy.
Πολλά από τα κανάλια που διακινούν αυτό το περιεχόμενο –γνωστό ως “Diddy slop”– είναι είτε νεοσύστατα είτε αναδιαμορφωμένα από προηγούμενη θεματολογία. Τα περισσότερα είναι «faceless» (χωρίς παρουσιαστή), αυτοματοποιημένα και βασίζονται σε φτηνές παραγωγές με χρήση εργαλείων όπως το ChatGPT, το Midjourney και το ElevenLabs.
Κάποια από τα πιο γνωστά κανάλια είναι το Peeper, με πάνω από 74 εκατ. προβολές, και το Fame Fuel, το οποίο ανέβασε 20 ψευδή βίντεο σχετικά με τη γενική εισαγγελέα Πάμ Μπόντι και τον Diddy. Πολλά από αυτά τα κανάλια είτε τερματίστηκαν είτε απενεργοποιήθηκε η δυνατότητα εσόδων τους από διαφημίσεις.
Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην αγγλική γλώσσα. Κανάλια στα ισπανικά, γαλλικά και βιετναμέζικα άλλαξαν θεματολογία, εγκαταλείποντας τις προηγούμενες μορφές περιεχομένου τους για να επικεντρωθούν αποκλειστικά στον Diddy. Ένα ισπανόφωνο κανάλι, το NV Historia, πέτυχε πάνω από 200.000 προβολές σε ένα βίντεο που παρουσίαζε τον Ντουέιν Τζόνσον ψευδώς να καταθέτει κατά του Diddy.
Παρά τις πολλαπλές παραβιάσεις πολιτικής, το YouTube καθυστέρησε να αντιδράσει. Μόνο μετά από σχετική έρευνα, απομακρύνθηκαν 16 κανάλια, μεταξύ των οποίων και το Fame Fuel.
Ο Βάνερ Άαρτς, ειδικός στον αυτοματισμό καναλιών YouTube, χαρακτήρισε τα ψευδή Diddy βίντεο ως “εύκολη αλλά ριψοκίνδυνη” πηγή εσόδων. «Αν θες να βγάλεις $50.000 γρήγορα, η δεύτερη καλύτερη ιδέα μετά τα ναρκωτικά είναι κανάλι για τον Diddy», δήλωσε κυνικά.
Η τάση αυτή συνδυάζει δύο ισχυρές δυνάμεις του YouTube: την αυτοματοποίηση και την ανωνυμία, καθιστώντας την τεχνητή νοημοσύνη ένα εργαλείο μαζικής παραπληροφόρησης για κερδοσκοπικούς λόγους.
(Με πληροφορίες του Guardian)