Οι πιο τρελές στιγμές στην ιστορία της Eurovision

Αν υπάρχει κάτι, που κρατά σταθερά ζωντανό το ενδιαφέρον στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision είναι ότι εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, πάντα θα βρεθεί κάτι καινούριο για να σε καταπλήξει -όχι απαραιτήτως ευχάριστα.

Εν αναμονή της 69ης διοργάνωσης στη Βασιλεία της Ελβετίας, ανατρέχουμε στις πιο τρελές, παράδοξες, απολαυστικά κακόγουστες -έως καλτ- εμφανίσεις στην πολύχρωμη ιστορία του θεσμού.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την κοτσίδα – ελικόπτερο; 

Το 2017, στο Κίεβο ο εκπρόσωπος του Μαυροβουνίου, Slavko Kalezić, τερμάτισε 16ος στον ημιτελικό κι έμεινε εκτός τελικού, όμως σφράγισε για πάντα τις καρδιές μας με την ερμηνεία του στο ντίσκο “Space” (ένα τραγούδι γεμάτο στίχους με υπονοούμενα τύπου «το διαστημόπλοιο είναι έτοιμο να εκραγεί, μεθυσμένος από αγάπη θα εκραγώ»).

Το αποκορύφωμα της ερμηνείας έρχεται μετά τη μέση του κομματιού, όταν ο τραγουδιστής αρπάζει τη μακριά κοτσίδα του και αρχίζει να την περιστρέφει σαν έλικα σε μια εμπνευσμένη χορογραφία με κωδικό “κοτσίδα ελικόπτερο”.

Απολαύστε άφοβα -αλλά μην το δοκιμάσετε στο σπίτι…

Δώστε στον λύκο μια μπανάνα

To 2022, στο Τορίνο, η Νορβηγία εκπροσωπήθηκε από τους Subwoolfer, ένα συγκρότημα, που τότε έκρυβε από τα media την πραγματική ταυτότητα και τα πρόσωπα των μελών του.

Οι Subwoolfer (που κάποια στιγμή επιβεβαίωσαν ότι ήταν οι Νορβηγοί τραγουδιστές του γκρουπ Α1, Gaute Ormåsen και Ben Adams) βγήκαν στη σκηνή με κοστούμια, κίτρινες μάσκες λύκου με κοφτερά δόντια και σκούρα γυαλιά ηλίου. Ερμήνευσαν με κέφι το ρεφρέν «πριν ο λύκος φάει τη γιαγιά μου, δώσε στο λύκο μια μπανάνα», που κορυφώθηκε στην ιαχή «κάποιος να δώσει στο λύκο την μπανάνα!» και τους έφερε στη δέκατη θέση…

Η παράφωνη γαλοπούλα της Eurovision

Μια από τις μεγάλες δυνάμεις της Eurovision, η Ιρλανδία πρόσφερε και μια από τις πιο παράξενες στιγμές στην ιστορία με τη συμμετοχή του 2008, όταν επέλεξε να εκπροσωπηθεί από τον «Ντάστιν, τη γαλοπούλα» και το τραγούδι “Irelande Douze Points” (που τερμάτισε 15ο στους 19 του ημιτελικού κι έμεινε εκτός τελικού).

Θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε την αυτοσαρκαστική διάθεση των στίχων, το πολύχρωμο αποθεωτικά κιτς σκηνικό των τραγουδιστών και χορευτών με τα φτερά που περιστρέφονταν γύρω από την κούκλα – γαλοπούλα, αν η μελωδία δεν ήταν τόσο απελπιστική κι η ερμηνεία του Ντάστιν τόσο παράφωνη.

Ο ύμνος στο μίσος κι ο ήρωας με το σφυρί

Το 2019, οι Hatari της Ισλανδίας κατάφεραν να ταράξουν με διάφορους τρόπους τα νερά -κυρίως με την υπέρ της Παλαιστίνης διαμαρτυρία τους.
Σε ένα διαγωνισμό που πρεσβεύει το… τρίπτυχο «αγάπη, αγάπη, αγάπη» (αλληλούια), το να πάρεις την αντίθετη κατεύθυνση, έχει ενδεχομένως μια δόση φαν και μάλλον γι’ αυτό και μόνο, η συμμετοχή έφτασε στη 10η θέση.
Κατά τα άλλα, το μήνυμα των Hatari, που ανέβηκαν στη σκηνή της Eurovision για να ερμηνεύσουν το τραγούδι με τίτλο «Το μίσος θα νικήσει», χάθηκε κάπου ανάμεσα σε φωτιές, ρούχα που θύμιζαν σόου BDSM, κι ένα μεταλλικό κλουβί στο κέντρο της σκηνής. Βεβαίως, ένα τιμητικό 12άρι αξίζει στον τύπο, που πέρασε όλο το επί σκηνής τρίλεπτο, κοπανώντας ένα σφυρί στην κορυφή του κλουβιού.
Μπαλόνι με ήλιον επί σκηνής!
Το 2008 στο Βελιγράδι, ο εκπρόσωπος της Γαλλίας, Σεμπαστιάν Τεγιέ εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision με ένα αμαξάκι του γκολφ κι ένα μπαλόνι με ήλιον στο χέρι, για να ερμηνεύσει το -αλλοπρόσαλλο- “Divine”, την παρθενική συμμετοχή της χώρας με αγγλικό στίχο. Στη μέση του τραγουδιού έκανε κάτι που ίσως όλοι έχουμε κάνει κάποια στιγμή στη ζωή μας, ποτέ όμως στη σκηνή της Eurovision: Ρούφηξε ήλιον από το μπαλόνι και συνέχισε να τραγουδάει! 
Η αλήθεια είναι πως ερμηνεία με τη βοήθεια ήλιου δεν είχαμε ξανακούσει ούτε καν στη Eurovision. Το κοινό δεν εκτίμησε το εύρημα, με το τραγούδι να περιορίζεται στην 19η θέση -αλλά ανεβαίνει πολύ ψηλά στη λίστα των πιο παράδοξων εμφανίσεων…
“Something to suck on for landing, sir?”
Αν μιλούσαμε για τα τιμημένα ‘80s-90s, μπορεί να είχε μια λογική η εμφάνιση – διαφημιστικό σποτ αεροπορικής εταιρίας των Scooch με το “Flying The Flag” για το Ηνωμένο Βασίλειο. Με δεδομένο, όμως, ότι μιλάμε για το 2007, το κοινό δεν εκτίμησε τη ρετρό ταξιδιάρικη διάθεση μιας αεροπορικής εμφάνισης, που περιλάμβανε μέχρι και οδηγίες διάσωσης επιβατών! 
Το τραγούδι πήρε βαθμούς μόνο από την Ιρλανδία και τη Μάλτα και τερμάτισε στην 22η θέση. Στην ιστορία της διοργάνωσης άφησε ως μεγάλη κληρονομιά τον στίχο: “Would you like something to suck on for landing, sir?”. 

Ο γορίλας που χορεύει 

Τη δική της νότα στη λίστα των παράδοξων εμφανίσεων στη σκηνή της Eurovision έβαλε η Ιταλία το 2017, με μια συμμετοχή που κέρδισε το ευρωπαϊκό κοινό και κατέκτησε την έκτη θέση.

Ο Φρανζέσκο Γκαμπάνι ερμήνευσε με κέφι το ρυθμικό και δημοφιλές “Occidentali’s Karma”, παρά την εισβολή στη σκηνή ενός τεράστιου γορίλα, ο οποίος αν και μπήκε στα τέσσερα, εν συνεχεία άρχισε να χορεύει μαζί με τον τραγουδιστή και να κάνει μέχρι και φιγούρες street dance! Παράξενο; Ελαφρώς. Eurovisionικό; Απολύτως.

Ο Guildo αγαπά με κίνδυνο της ζωής του

Μια από τις πιο καλτ εμφανίσεις στη Eurovision, που δεν τη χορταίνεις όσες φορές κι αν τη δεις είναι αυτή της Γερμανίας του 1998, που μάλιστα κατέκτησε την έβδομη θέση.

Ο Guildo Horn, είναι ο επικεφαλής συγκροτήματος που ονομάζεται Die Orthopädischen Strümpfe (Οι Ορθοπεδικές Κάλτσες) και τραγουδά “Guildo hat euch lieb” (ο Guildo σε αγαπά). Γεγονός είναι πως στα τρία λεπτά παρουσίας του στη σκηνή έκανε τα πάντα για να μας πείσει ότι μας αγαπάει.

Ο υπεραδραστήριος Guildo έτρεξε πάνω-κάτω σε όλη τη σκηνή, κατέβηκε στο κοινό, όπου χάιδεψε τα κεφάλια των θεατών, έκανε ένα σόλο με κουδούνες, ένα εντυπωσιακό άλμα από τη σκηνή στο ακροατήριο κι εκεί που νόμιζες πως τα έχεις δει όλα, ολοκλήρωσε με ένα -αγωνιώδες- γκραν φινάλε με σκαρφάλωμα και κρέμασμα στο σκηνικό με ψηλοτάκουνα! Ο Guildo μας αγαπάει -εγώ πείστηκα.

Η μεγάλη ανατροπή με hard rock τέρατα και ζόμπι

Εντάξει εδώ μπαίνουμε σε οικεία νερά, σε ένα τραγούδι και μια εμφάνιση που σφράγισε την πορεία της Eurovision, το 2006, και μάλιστα στην Αθήνα.

Τα «τέρατα» των Lordi από τη Φινλανδία έγραψαν ιστορία, καθώς έγιναν το πρώτο heavy metal συγκρότημα που νίκησε στο διαγωνισμό, με μια εμφάνιση που η Ευρώπη δεν είχε ξαναδεί (κοστούμια τεράτων, ζόμπι, ουρλιαχτά, φτερά νυχτερίδας κι ένα εντυπωσιακό μικρόφωνο – τσεκούρι).

Η νίκη του δυναμικού κι εμβληματικού πια “Hard Rock Hallelujah” παραμένει μια από τις πιο παράξενες αλλά και ανατρεπτικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού, που άνοιξε το δρόμο στη νίκη των Maneskin, 15 χρόνια μετά (και σε πολλά άλλα, όχι και τόσο επιτυχημένα τέρατα -και σημεία…).

Η αποθέωση του κιτς στην πιο cult εμφάνιση

Ίσως κανένα act της συγκεκριμένης λίστας δεν εκφράζει τον χαρακτήρα και την εκκεντρικότητα της Eurovision, όσο η εμβληματική πια εμφάνιση της Ουκρανίας με τη drag περσόνα Βέρκα Σερντιούτσκα, το 2007.

Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτό το act; Για τα outfits που έμοιαζαν φτιαγμένα από αλουμινόχαρτο -με την υπογραφή των Dolce and Gabbana, για το Χριστουγεννιάτικο αστέρι στο κεφάλι της performer, για την χορογραφία με τα χέρια ή για την επανάληψη των -χωρίς νόημα- στίχων “Sieben, sieben, ai lyu-lyu” (sieben σημαίνει επτά και ai lyu lyu δεν σημαίνει τίποτα);

Αποθεωτικά κι αναίσχυντα ανόητο, παράξενα μεταδοτικό κι εξοργιστικά ρυθμικό και “πιασάρικο”, το τραγούδι με τον τίτλο “Dancing Lasha Tumbai”, που κανείς δεν ξέρει τι σημαίνει, πέτυχε έναν από τους πιο σημαντικούς θριάμβους στην ιστορία της Eurovision, κι ας μην πήρε καν την πρώτη θέση -έμεινε δεύτερο.

Η Σερντιούτσκα δικαίως σήμερα θεωρείται ένας από τους θρύλους του θεσμού, που χάρισαν στους Euro-φαν μια από τις πιο τρελές κι αλησμόνητες στιγμές στην ιστορία.

ΠΗΓΗ: reader.gr