Δημήτρης Παπανικολάου για Light: «H ρητορική μίσους δεν είναι ελευθερία έκφρασης»

«Η συγγνώμη δεν μπορεί να έρθει μετά από 24 ώρες» ανέφερε ο Δημήτρης Παπανικολάου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί με το νέο τραγούδι του Light.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν προκληθεί σφοδρές και έντονες αντιδράσεις, μετά τους μισαναπηρικούς στίχους στο νέο τραγούδι του Light με τίτλο «Polo».

Μάλιστα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για ρητορική μίσους, καλώντας τον Light να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να αποσύρει το τραγούδι, ενώ παράλληλα ζήτησε και την επίσημη παρέμβαση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Σημειώνεται πως ο Light μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, ζήτησε συγγνώμη από τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες για τους προσβλητικούς στίχους και στη συνέχεια γνωστοποίησε την απόφασή του να τους αλλάξει.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Δημήτρης Παπανικολάου, διακεκριμένος παλαίμαχος διεθνής καλαθοσφαιριστής που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού όπως και η κόρη του, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι», ανέφερε αρχικά πως «η συγγνώμη δεν μπορεί να έρθει μετά από 24 ώρες, μετά τις αντιδράσεις για να μειώσεις το κόστος».

«Υπάρχει ένας μηχανισμός προστασίας δισκογραφικής. Δεν μιλάμε για λογοκρισία! Εδώ μιλάμε για ρητορική μίσους. Υπάρχει καμία προστασία πριν βγει αυτό; Δεν το ξέρουν ακόμα οι εταιρείες. Αν βάλεις ανθρώπους με αναπηρία και κάνουν τέχνη, όλοι αυτοί θα κρυφτούν γιατί δεν έχουν ικανότητες. Εμείς θα ενώνουμε τους ανθρώπους όσο οι άλλοι τους διχάζουν! Έχουμε σεξουαλική βία, μετά λέει τη δέρνει πέντε μέρες, είναι καθυστερημένη. Η περιουσία μας είναι η νεολαία. Αυτή είναι ρητορική μίσους που πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», συνέχισε.

«Έχουμε μια επαναλαμβανόμενη τακτική εδώ. Είδα αποσπάσματα της συνέντευξής του στον Χατζηνικολάου και λέει “παιδιά, αυτός είμαι”. Ρίχνει το μπαλάκι στους γονείς! Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι δεν χρειάζεται κάποιος να κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους. Τα βάζει με τις πλέον ευάλωτες ομάδες που κάποιοι από αυτούς είναι μη λεκτικοί. Μπορεί κάποιος να πάει να τους βιάσει και δεν θα μπορέσουν να το πουν στο δικαστήριο», κατέληξε.