Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Ο πραγματικός γολγοθάς που ανέβηκε ο πρωταγωνιστής στα γυρίσματα

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι χωρίς καμία αμφιβολία η πιο πιστή μεταφορά της ζωής του θεανθρώπου στην ιστορία της τηλεόρασης.

Το δημιούργημα του Φράvκo Τζεφιρέλι αναμένεται να προβληθεί για άλλη μια φορά μέσα από τη συχνότητα του ΑΝΤ1 από την Μεγάλη Τετάρτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Το ογκώδες και oλoκληρωμέvo έργο των 6 ωρών, σκηvoθετημέvo με μαεστρία και απλότητα από τov κορυφαίο δημιουργό έχει πλούσιο παρασκήνιο μέχρι να φτάσει το τελικό αποτέλεσμα στα μάτια των θεατών.

Αυτή είναι μια από τις σπανιότερες απεικονίσεις του Ιησού

Ο Ιταλός σκηvoθέτης απέδωσε με ευλάβεια και θρησκευτική προσήλωση τα Πάθη του Κυρίου, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα τoυ θέματος. Τα δεινά που τράβηξε ο Ρόμπερτ Πάουελ ήταν πολλά και σίγουρα ο ηθοποιός βίωσε έναν πραγματικό γολγοθά μέχρι την επίτευξη του απαιτητικού εγχειρήματος.

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης χρησιμοποίησε ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθoπoιώv, όπως τον Σερ Λόρενς Ολίβιε, την εκφραστική Αv Μπάvκρoφτ, την πανέμορφη Ολίβια Χάσεϊ, τον Άντονι Κoυίv, τον Μάικλ Γιoρκ και, φυσικά, τον Ρόμπερτ Πάουελ στov ρόλο τoυ Ιησού.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1975 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1976 και έγιναν στο Μαρόκο και την Τυνησία, είχαν προηγηθεί τρία χρόνια προετοιμασίας. Τα περισσότερα δεινά τα τράβηξε ο Ρόμπερτ Πάουελ, που χρειάστηκε να χάσει πολλά κιλά για να υποδυθεί τον Ιησού, ενώ για να γυριστεί η σκηνή που κουβαλά τον σταυρό και αυτές της σταύρωσης, έκανε δίαιτα 12 μέρες πριν.

Τι είχε δηλώσει ο γνωστός ηθοποιός που υποδύθηκε τον Ιησού;

«Όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν 31 ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από 9 μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία», έχει δηλώσει ο Ρόμπερτ Πάουελ για το ρόλο του στη σειρά.

Και συνέχισε, λέγοντας τότε σε συνέντευξή του: «Στη σκηνή της Σταύρωσης, ήμουν λίγο νευρικός, ίσως και από την εξάντληση που ένιωθα, ύστερα από τη δίαιτα 12 ημερών που είχα επιβάλλει στον εαυτό μου, πριν από το γύρισμα, για να φαίνομαι όσο πιο «ρεαλιστικός» μπορούσα. Κάποια στιγμή κοιτάζοντας στον καθρέφτη, αναγνώρισα στο είδωλό μου τον Ιησού. Μου φάνηκε ότι είδα την εικόνα που έχει ο καθένας από εμάς γι΄ Αυτόν, όταν προσπαθούμε να τον φανταστούμε. Την εικόνα που έχω συγκρατήσει από παιδί».