«Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» θα είναι το 2022

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού  ανακηρύσσει το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2021, ημέρα των γενεθλίων του, θα πραγματοποιηθεί η  εναρκτήρια εκδήλωση του «Έτους Ιακώβου Καμπανέλλη».

Το σύνολο των εκδηλώσεων, στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους, τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ.

Η διαδικασία για την κήρυξη «Έτους Ιάκωβου Καμπανέλλη» ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, μετά την επιστολή της κυρίας Άννας Ψαρούδα – Μπενάκη, ως προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στην οποία «η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εκφράζει την ένθερμη υποστήριξή της στην ανακήρυξη του έτους Δεκέμβριος 2021-Δεκέμβριος 2022 ως Έτους  Ιακώβου Καμπανέλλη, κατόχου της έδρας  της Θεατρικής Δραματουργίας της Ακαδημίας, επί δώδεκα έτη συναπτά».

Να σημειωθεί ότι το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τόπος καταγωγής του θεμελιωτή του σύγχρονου νεοελληνικού θεάτρου.

«Η ανακήρυξη του 2022 ως Έτους Καμπανέλλη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, «αποτελεί ελάχιστο αντίδωρο στο τεράστιο πνευματικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στο αξεπέραστο έργο του, κατέγραψε με μοναδικό τρόπο την ελληνική ιστορία και την κοινωνική πραγματικότητα της μεταπολεμικής περιόδου. Κατάφερε, όσο κανείς άλλος, να συνθέσει, με ρεαλισμό αλλά και λυρισμό, τις δυσκολίες, τον αγώνα, αλλά και τη δύναμη και την ελπίδα του ελληνικού λαού.

Εκτός όμως από την διαχρονική αξία του έργου του, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης υπήρξε σπουδαίος Έλληνας. Ένας πνευματικός άνθρωπος, ένας ανήσυχος πολίτης και ένας θαρραλέος αγωνιστής, σύμβολο αντίστασης κάθε μορφής φασισμού. Ο Καμπανέλλης υπήρξε ένας μοναδικός άνθρωπος. Όσοι είχαμε την τιμή και την χαρά να τον γνωρίσουμε, διδαχθήκαμε πολλά από αυτή τη συναναστροφή. Ευφυής, καλοσυνάτος, μεγάθυμος, ευαίσθητος, ποιητικός, νησιώτης».

Τα θεατρικά του έργα, τα οποία υπερβαίνουν τα 40, διδάχτηκαν και διδάσκονται από όλους σχεδόν τους νεοέλληνες σκηνοθέτες.

Ανέβηκαν στις κρατικές σκηνές, καθώς και από ιδιωτικούς θιάσους, με μεγάλη επιτυχία.

Ο Καμπανέλλης, με το έργο του, τοποθέτησε  την ελληνική δραματουργία στο διεθνές θεατρικό γίγνεσθαι.

Το έργο-σταθμός στη δραματουργία του, «Η αυλή των θαυμάτων», πρωτοπαρουσιάστηκε το 1957, στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής φυλακίστηκε στο Μαουτχάουζεν.

Αποτύπωσε την τραγική του εμπειρία στο χρονικό του «Μαουτχάουζεν» (1961).