«Ξεναγικά αναθήματα στο Ηράκλειο» συνδιοργανώνουν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης – Πανεπιστήμιο Κρήτης με την κυρία Αθηνά Κυριακάκη – Σφακάκη.
Η κυρία Σφακάκη, ξεναγός και συγγραφέας βιβλίων αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, θα μιλήσει το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στις 5 το απόγευμα, στην αίθουσα Πολυμέσων του ΜΦΙΚ, για τη μακρά ιστορία των ενετικών τειχών.
Η οικοδόμηση του οχυρωματικού ιστού στην Candia ξεκίνησε το 1462 και διήρκεσε 100 χρόνια. Συντίθεται από επτά καρδιόσχημους προμαχώνες, τέσσερεις κύριες πύλες-εξόδου από την πόλη προς την ξηρά, και δυο πύλες-εξόδους προς τη θάλασσα.
Στη βόρεια δυτική απόληξη του τείχους οικοδομήθηκε το επιθαλάσσιο φρούριο, Roca a Mare ή Castello di Candia ή Κούλε.
Μετά την κατάληψη της Candia από τους Τούρκους το 1669, πρώτο μέλημα του Αχμέτ Φειζάλ Κιοπρουλή ήταν η επιδιόρθωση των τειχών από τις φθορές κατά την πολιορκία των 22 χρόνων.
Στο δώμα του φρουρίου οικοδομήθηκε μιναρές. Σώζεται η βάση φάρου που κατασκευάσθηκε επί Αιγυπτιοκτρατίας (1830-1840).
Οι ομιλίες πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολυμέσων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.
Είσοδος ελεύθερη.