ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ Ξεκίνησε η διαδικασία της παρασκευής του Αγίου Μύρου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε τη Μεγάλη Δευτέρα στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, κατά τη Θεία Λειτουργία των Προαγιασμένων Δώρων. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος μετέβη εν πομπή στο κουβούκλιο παρασκευής και εψήσεως του Αγίου Μύρου, παρουσία των Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής, και πιστών, όπου τέλεσε τον Αγιασμό, με τον οποίο ράντισε και αγίασε τους λέβητες. Στη συνέχεια, ανέγνωσε την ειδική ευχή για την έναρξη της διαδικασίας παρασκευής του Αγίου Μύρου και έριξε στους λέβητες ποσότητα ελαίου, οίνου, αρωμάτων και ανθέων, και ακολούθως άναψε τη φωτιά για την έναρξη της εψήσεως. Αμέσως μετά, διάβασε το πρώτο κεφάλαιο από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Ακολούθως, Αρχιερείς και κληρικοί συνέχισαν, διαδοχικά, την ανάγνωση κεφαλαίων από το Ιερό Ευαγγέλιο.

Η διαδικασία της παρασκευής του Αγίου Μύρου άρχισε  τη Μεγάλη Δευτέρα και θα ολοκληρωθεί σήμερα    Μεγάλη Τετάρτη, ενώ τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο καθαγιασμός του, η λιτάνευση και η τοποθέτησή του στο Μυροφυλάκιο του Πατριαρχείου.

Η τελετουργική διαδικασία της έψησης (παρασκευής) του Αγίου Μύρου  πραγματοποιείται μια φορά στα 10 χρόνια.  Χρησιμοποιούνται 57 δυσεύρετα και πολύτιμα αρωματικά υλικά, τα οποία προέρχονται από τα πέρατα της γης και συμβολίζουν την ποικιλία των χαρισμάτων του Αγίου Πνεύματος.

Είναι η 4η φορά που γίνεται επί Πατριαρχίας Βαρθολομαίου. Η πρώτη ήταν το 1992,η δεύτερη το 2002 και η προτελευταία το  2012.

Όσο για την ποσότητα αυτού συνήθως παρασκευάζονται 400-500 λίτρα, αλλά φέτος θα παρασκευαστούν περίπου 350 λίτρα Αγίου Μύρου, διότι υπάρχει απόθεμα από την προηγούμενη έψηση στο Μυροφυλάκιο. Το Άγιο Μύρο αποστέλλεται κατόπιν αιτήματος στις Ορθόδοξες Μητροπόλεις προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στις βαπτίσεις και στο καθαγιασμό της Αγίας Τράπεζας στα θυρανοίξια ναών. Επίσης χρησιμοποιείται και κατά το Μυστήριο του Χρίσματος σε χριστιανούς άλλων δογμάτων που ασπάζονται την Ορθοδοξία. Στο παρελθόν, όταν υπήρχαν Ορθόδοξοι βασιλείς και αυτοκράτορες, χρησιμοποιούταν και κατά τις τελετές στέψης.