Ξεκινούν σήμερα οι εκδηλώσεις «Ηράκλειο, Ημέρες Κρητικής Γαστρονομίας 2021/Heraklion Cretan Gastronomy Days 2021» , που οργανώνει μέχρι και την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού),ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, τη ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., την Αγροδιατροφική Σύμπραξη στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης.
Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει με μία ημερίδα με θέμα τα «Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία, η πρόταση για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη”. Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί στο ξενοδοχείο Aquila Atlantis με τη συμμετοχή των συναρμόδιων φορέων.
Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το απόγευμα, στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης, στην προβλήτα του «Μικρού Κούλε» από τις 17:00 έως τις 23:00 όπου ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να γευτεί ξεχωριστά πιάτα, να παρακολουθήσει master class με τον chef Γιάννη Μπαξεβάνη, να δει την έκθεση των παραδοσιακών προϊόντων στον χώρο και να απολαύσει μία μοναδική κρητική βραδιά με τους Χαΐνηδες.
Πρόγραμμα
Ωράριο Έκθεσης – Πώλησης Κρητικών Προϊόντων
Παρασκευή: 17:00-23:00
Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου
10:30: Ξενοδοχείο Aquila Atlantis
18:00- 19:00: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού μαγειρεύει παραδοσιακά και προσφέρει κρητικά όσπρια.
19:00-20:00: Master Class με τον chef Γιάννη Μπαξεβάνη και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ.
20:30-23:00: Κρητική μουσική με τους Χαΐνηδες.
- Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, 14/09/2021 στους ανοικτούς χώρους η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Για την είσοδο του κοινού δεν απαιτείται rapid test ή self test, ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης.
- Σε κλειστούς χώρους των εκδηλώσεων επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους ανεξαιρέτως, καθ’ όλη την διάρκεια παραμονής στους στεγασμένους χώρους της εκδήλωσης.
Το πρόγραμμα της ημερίδας
Ημερίδα με θέμα: «Τοπικά προϊόντα και γαστρονομία, η πρόταση για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη». Την ημερίδα συντονίζει η δημοσιογράφος Ελένη Βακεθιανάκη.
Πρόγραμμα ημεριδας
10:30 Προσέλευση, 11:00 Χαιρετισμοί, 11:15 «Το Ηράκλειο ως αειφόρος γαστρονομικός προορισμός»: Γιώργος Σισαμάκης, Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Ψηφιακού Μετασχηματισμού – Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπαίθρου και Τουρισμού Δήμου Ηρακλείου.
11:30 «Η Κρητική δίαιτα και γαστρονομία, ένα αειφόρο μοντέλο ζωής και η σχέση του με τον τουρισμό της Κρήτης»: Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιφέρειας Κρήτης.
11:45 «Τα τοπικά προϊόντα και η γαστρονομία ως πολιτισμική ταυτότητα ενός τόπου»: Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Ομότ. Ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής «Αθήνα 2021», Πρόεδρος της Επιτροπής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
12:00 «Ο ρόλος των τοπικών προϊόντων στην ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού στον Δήμο Ηρακλείου. Απόψεις και αντιλήψεις των stakeholders»: Γεώργιος Απλαδάς, Λέκτορας, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο.
12:15 «Καινοτόμες δράσεις προώθησης κρητικής γαστρονομίας»: Σταύρος Τζεδάκης, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης.
12:30 «Το γαστρονομικό μοντέλο της Σαντορίνης»: Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Σύμβουλος Γαστρονομίας.
12:45 «Οι μεγάλες σύγχρονες διεθνείς τάσεις, και πώς ανταποκρίνεται η Κρητική διατροφή σε αυτές. Ο ρόλος του ελαιόλαδου στην κρητική διατροφή»: Άρης Κεφαλογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ. της Legendary Food A.E.
13:00 «Κρήτη, βιώσιμος γαστρονομικός προορισμός»: Δρ. Κωνσταντίνος Μανασάκης, Οικονομολόγος (MBA, PhD), Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης.
13:15 Τοποθετήσεις Συμμετεχόντων.
13:30 Ελαφρύ Γεύμα.