Η τραγουδοποιός Sofia Sarri και ο visual artist και computer scientist, Αίας Κόκκαλης, διακρίθηκαν σε φεστιβάλ στις Κάννες. Οι δύο καλλιτέχνες ένωσαν δημιουργικά τις δυνάμεις τους και συνεργάστηκαν για το οπτικοκουαστικό έργο, ARIADNE, που διακρίθηκε στα πλαίσια του Cannes World Film Festival-Remember The Future. Παράλληλα η δουλειά αυτή θα προβάλλεται για όλο το καλοκαίρι στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ρότερνταμ.
Στο έργο ARIADNE συνδέθηκαν δύο κόσμοι.
Ο ηχητικός κόσμος της πολυσχιδούς τραγουδοποιού Sofia Sarri που επιχειρεί να δημιουργήσει μία νέα μουσική ταυτότητα/ genre, το Cthonic Minoan Dark Pop, μπολιάζοντας την κρητική μουσική με τη σύγχρονη pop, και ο οπτικός κόσμος του Αίαντα Κόκκαλη που ερευνά εδώ και μία δεκαετία τις συνδέσεις ανάμεσα στην ψηφιακή τέχνη, την μετα-ανθρώπινη (posthuman) φιλοσοφία και την επιστήμη.
Το μουσικό βίντεο διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο Best Visual Effects στο Cannes World Film Festival – Remember The Future και ως Nominee στην κατηγορία Best Music Video, ενώ έχει λάβει πρόσκληση να διαγωνιστεί και σε άλλα διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο που σύντομα θα ανακοινωθούν επίσημα.
Επιπλέον, το ARIADNE θα παρουσιάζεται από τις 14 Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Het Nieuwe του Ρότερνταμ, σε έκθεση με τα τελευταία έργα του Αίαντα Κόκκαλη.
Η σύνδεση μιας προσωπικής εμπειρίας της Sofia Sarri με τα στοιχεία του μύθου της Αριάδνης αποτέλεσαν έμπνευση για τη σύνθεση του κομματιού. Η μελωδία του ρεφρέν λειτούργησε σαν μια ψυχοθεραπευτική μάντρα που γεννήθηκε στην ίδια απομονωμένη παραλία στα Χανιά της Κρήτης, όπου έλαβαν μέρος και τα γυρίσματα του ARIADNE.
Η παραλία αυτή αποτελεί για χρόνια καταφύγιο τόσο για τη Sofia όσο και για τον Αίαντα Κόκκαλη είναι ένας χώρος πνευματικής και σωματικής έκστασης και οικολογίας μέσα στον οποίο διαδραματίζεται μία ιστορία τριών μεταμορφώσεων μιας θηλυκής μορφής, που συντίθεται και αποδομείται μέσα στα στοιχεία της φύσης.
Η δημιουργία του ARIADNE κράτησε εννέα μήνες μετά τα γυρίσματα, ίσως όχι τυχαία, όσο ένας ανθρώπινος τοκετός.
Οι εικόνες του ARIADNE, κατά 90% κατασκευασμένο ψηφιακά σε υπολογιστή από τον Αίαντα Κόκκαλη, οδηγούν τον θεατή με φρενήρη ρυθμό από το κυτταρικό επίπεδο στο προσομοιωμένο κρητικό τοπίο, ώστε να διαλύσουν τα όρια του κάθε οργανισμού που παρουσιάζεται.
Το έργο θέτει μία σειρά από ερωτήματα που πραγματεύονται αυτές τις πολυπλοκότητες όπως: πώς καταλήξαμε να ορίζουμε τον άνθρωπο έως σήμερα;
Ή τι ακριβώς είναι ο άνθρωπος μέσα στο σημερινό πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, του ύστερου καπιταλισμού και της τεχνοεπιστήμης;
H Sofia Sarri, μια μουσικός από τα Χανιά της Κρήτης, μεγαλωμένη με τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής στα αυτιά της που συγχρόνως βρίσκεται σε επικοινωνία με τα μουσικά ρεύματα της εποχής της, την pop, rock, metal και ηλεκτρονική διεθνή μουσική σκηνή, δημιουργεί ορμώμενη από το συνονθύλευμα όλων αυτών των ηχητικών εμπειριών.