Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον Γιώργο Μαρκάκη, τον γιατρό, συγγγραφέα και δημιουργό του Μουσείου “Λυχνοστάτης”, που έφυγε στα 90 του χρόνια.
Η κηδεία του θα γίνει στις 4 το απόγευμα από τον Ι.Ν. Αγίου Τίτου ενώ η σορός θα βρίσκεται στο ναό από τις 15.00.
Επιθυμίες του εκλιπόντος είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και να μην εκφωνηθούν επικήδειοι.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του Μουσείου ο ιδρυτής του “έφυγε ξαφνικά και ήσυχα, στο σπίτι του, περιστοιχισμένος από όσα αγάπησε”.
Ο Γιώργης Μαρκάκης γεννήθηκε στη Σητεία. Φοίτησε στο Βαρβάκειο και στη συνέχεια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως ανθυπίατρος στα τάγματα προκαλύψεως και στη στρατιωτική σχολή Ευελπίδων (1954-1958). Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής (1961-1990) στο Ηράκλειο. Επίτιμος πρόεδρος της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κρήτης και Επίτιμο μέλος του Ομίλου Μελετητών της Ιστορίας της Οφθαλμολογίας. Μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Ιατρών Συγγραφέων και του Λογοτεχνικού Συνδέσμου Ηρακλείου. Ιδρυτής του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής και Λαϊκού Πολιτισμού Κρήτης “Λυχνοστάτης”. Ιδρυτικό μέλος του Μουσείου Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Τον περασμένο Ιούλιο, τιμήθηκε η προσφορά του, σε ειδική εκδήλωση στο κηποθέατρο “Μάνος Χατζηδάκης”.
Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, επισημαίνει τα εξής:
«Με σεβασμό, ως Περιφέρεια Κρήτης, αποχαιρετούμε τον Γιώργο Μαρκάκη, τον επιστήμονα, τον οφθαλμίατρο, τον ακούραστο εργάτη του πολιτισμού, τον Κρητικό που αγάπησε την ευθύνη.
Ο θάνατός του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ιατρική επιστήμη που υπηρέτησε με συνέπεια.
Ως Ιδρυτής του Μουσείου «Λυχνοστάτης» αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διάσωσης και διάδοσης των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας, αφήνει σπουδαία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Στην ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου τονίζονται μεταξύ άλλων:
‘’Στο Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» μετουσίωσε σε πράξη την πίστη του στην οικολογία και την ανακύκλωση καθώς και τη δημιουργική σχέση του με την παράδοση, γεφυρώνοντας το χάσμα που χωρίζει το ζωντανό λαϊκό πολιτισμό από την επιστήμη.
Εμείς οι φίλοι του Μουσείου θα συνεχίσουμε το έργο του και θα τον θυμόμαστε πάντα ν’ αγναντεύει την ομορφιά από το «αρχονταρίκι» του, ξέροντας πως αυτή ανήκει σ’ όλα τα μάτια που έχουν μάθει να την βλέπουν»’’.
H Πρυτανεία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου σε ανακοίνωση της τονίζει μεταξύ άλλων:
‘’ Ο Γιώργης Μαρκάκης είχε ήδη από το 1985 στενή σχέση με το τότε ΤΕΙ Ηρακλείου, καθώς δίδαξε το μάθημα της Οφθαλμολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής για μια ολόκληρη δεκαετία, ενώ από το 2015 η συνεργασία του Μουσείου «Λυχνοστάτης» με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (τότε ΤΕΙ Κρήτης) υπήρξε ιδιαίτερα στενή και αποδοτική.
Η απώλειά του κάνει τον κόσμο μας φτωχότερο. Εκφράζουμε στην οικογένειά του τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Το φως που σκόρπισε γύρω του δεν θα σβήσει ποτέ. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.
Σε συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Χερσονήσου, Γιάννη Σέγκου αναφέρονται μεταξύ άλλων:
«Συλλέκτης, εξαιρετικά καλλιεργημένος και με πολυσχιδή δράση, οραματίστηκε και δημιούργησε εξαρχής με προσωπική δουλειά το μουσείο «Λυχνοστάτης» στο Λιμ. Χερσονήσου, που σήμερα διαθέτει μια θαυμαστή λαογραφική, φυσιογνωστική και καλλιτεχνική συλλογή με πηγή έμπνευσης την Κρήτη.
Η σεμνή ζωή και το έργο ενός προσφιλούς και καταδεκτικού ανθρώπου που
επέλεξε να αφιερώσει το βίο του στην υπηρεσία της κοινωνίας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.»
Το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου και ο Διευθυντής Του Κώστας Βαρβεράκης αναφέρουν μεταξύ άλλων:
“Θα θυμόμαστε πάντα την όμορφη συνεργασία και τα υπέροχα λόγια που είπε στα παιδιά, όταν τραγούδησαν στον κήπο του Μουσείου τον Μάιο του 2018 τραγούδια για τη φύση και τα λουλούδια και στη συνέχεια απόλαυσαν μια εξαιρετική ξενάγηση και μια παροιμιώδη φιλοξενία! Τέτοιοι άνθρωποι είναι πηγή έμπνευσης και φωτεινό παράδειγμα για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους μας. Το αποτύπωμα του Γιώργου Μαρκάκη στον τόπο μας, στις καρδιές και στη μνήμη μας είναι ανεξίτηλο. Ο Θεός να τον αναπαύει. Αιωνία του η μνήμη.’’
Ο Σύλλογος Ηρακλείου Φίλοιτου Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζει μεταξύ άλλων:’ ’Υπήρξε από τους κορυφαίους επιστήμονες και ως ενεργός πολίτης, η συμβολή του στον Πολιτισμό, στην Παράδοση και ευρύτερα στην κοινωνία του τόπου μας υπήρξε καθοριστική.
Η σημαντική παρακαταθήκη του για τις επόμενες γενεές θα ταξιδεύει στους αιώνες και καίρια μέσα στην ψυχή των Κρητών”.