Με δυο συναυλίες από το Select Strings Quartet, στο Αίθριο του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου αύριο, Τρίτη 10 Αυγούστου στις 9:30, και στην ΑΚΤΗ, Δημοτική Παραλία Καρτερού, και την Τετάρτη 11 Αυγούστου την ίδια ώρα, την πρώτη εκδήλωση του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου στη δημοφιλή παραλία του Ηρακλείου, συνεχίζεται το θερινό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του ΠΣΚΗ, “Καλοκαίρι 2021: Με το κοινό ξανά!”.
Η Viorica Agafița (βιολί), ο Mihail Agafița (κιθάρα), ο Vasile Prepeliță (βιολί) και ο Efim Pînzar (κοντραμπάσο), με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του σπουδαίου Αργεντίνου συνθέτη και μπαντονεονίστα Astor Piazzolla, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με έμφαση στις προσωπικές του επιρροές και στους συνθέτες που επηρεάστηκαν από την μουσική του, ενώ παράλληλα ‘’ταξιδεύουν’’ το κοινό σε ακούσματα που αναδεικνύουν τις μουσικές παρεμβολές και τις επιρροές μεταξύ των λαών.
Οι τσιγγάνοι, ως νομαδικός λαός και ειδικότερα οι τσιγγάνοι μουσικοί, μετέφεραν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της δικής τους κουλτούρας, επηρεάζοντας, όσους λαούς συνάντησαν, κυρίως με τα μουσικά ιδιώματα της μουσικής τους παράδοσης.
Ταυτόχρονα, αφομοίωσαν στοιχεία από τους πολιτισμούς των λαών όπου ζούσαν. Από την άλλη πλευρά, το τάνγκο γεννήθηκε επίσης από ένα αμάλγαμα διαφορετικών πολιτισμών, όπως ισπανικοί χοροί, ιταλικά τραγούδια, ρυθμοί της Αφρικής, λαϊκές παραδόσεις της Κρεόλ, εβραϊκή συναισθηματικότητα και η γαλλική σχολή βιολιού. Σαν φυσικό επακόλουθο, όταν οι δύο πολιτισμοί συναντήθηκαν, προκάλεσαν νέα ρεύματα από τα οποία γεννήθηκαν καινούργια μουσικά στυλ.
Συντελεστές
Viorica Agafița | Α’ βιολί
Mihail Agafița | κιθάρα
Vasile Prepeliță | Β’ βιολί
Efim Pînzar | κοντραμπάσο
Το Select Strings Quartet δημιουργήθηκε το 2005 ως κλασικό κουαρτέτο (δύο βιολιά, βιόλα και βιολοντσέλο). Το σύνολο είχε μια πολύ έντονη παρουσία σε πολλές σημαντικές εκδηλώσεις και δεξιώσεις.
Το 2017, το σχήμα του κουαρτέτου άλλαξε ριζικά, η βιόλα αντικαταστάθηκε από την κιθάρα και το βιολοντσέλο από το κοντραμπάσο. Ταυτόχρονα, το ρεπερτόριο του Select Strings Quartet εξελίχθηκε, εστιάζοντας σε έργα με μουσικό στυλ Gypsy, Klezmer, Latin και με πολλές επιρροές από άλλα μουσικά ρεύματα, όπως ανατολίτικη μουσική ή τζαζ.
Με αυτή τη σύνθεση, το κουαρτέτο Select Strings Quartet πραγματοποίησε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ σε σκηνές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Αίθουσας της Εθνικής Φιλαρμονικής στο Chișinău, στα παλάτια του πολιτισμού στις κύριες πόλεις της Μολδαβίας, καθώς και επιτυχημένες περιηγήσεις στην Ελβετία, τη Ρουμανία, τη Κύπρο και την Ουκρανία.
Όλα τα μέλη του κουαρτέτου εκπροσωπούν με αξιοπρέπεια και τιμούν την Εθνική Φιλαρμονική της Μολδαβίας, συμμετέχοντας στη Φιλαρμονική Συμφωνική Ορχήστρα, στην οποία, ο διευθυντής και κιθαρίστας του κουαρτέτου Mihail Agafița, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής και μαέστρος.
Προπώληση εισιτηρίων
Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 12 € (γενική είσοδος) και 8 € (άνεργοι, ΑμεΑ, πολύτεκνοι, φοιτητές) ξεκίνησε και το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:
Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 09:00 – 15:00 και Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 14:00 & 17:30 – 21:00).
Το viva.gr, από εδώ: https://bit.ly/3yfv7ww
Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 – 14:00 και 17:00 – 20:00)
Σημειώνεται ότι η έκδοση των εισιτηρίων από τα σημεία προπώλησης, γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο (χρεωστική ή πιστωτική κάρτα), σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σε όλες τις εκδηλώσεις του ΠΣΚΗ, εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.