Το Ηράκλειο τίμησε την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης
Από τις εκδηλώσεις στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τιμήθηκε χθες στο Ηράκλειο η επέτειος των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού 1941-1944 (η 9η Μάιου έχει καθιερωθεί ως ημέρα λήξης του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου).

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος, ενώ στεφάνια κατέθεσαν στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη: ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης, οι εκπρόσωποι της Βουλής των Ελλήνων Μάξιμος Σενετάκης, Χαράλαμπος Μαμουλάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Λογιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ως εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας Βασίλης Βασιλειάδης.

Για την Ημέρα Μνήμης της εθνικής αντίστασης ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στον εορτασμό της 9ης Μαΐου που σε όλη την Ευρώπη τιμάται ως ημέρα λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στην Ελλάδα ως Ημέρα  εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης 1941- 1944, κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Με τιμή και συγκίνηση θυμόμαστε σήμερα τα εκατομμύρια των Ηρώων που συνέπραξαν για το ιδανικό της Ελευθερίας και αποδίδουμε τον οφειλόμενο σεβασμό στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για αυτήν.

Ειδικά φέτος, η εν λόγω επέτειος συμπίπτει με την συμπλήρωση των 80 χρόνων από το έπος της Μάχη της Κρήτης, όπως χαρακτηρίστηκε ο αγώνας των Κρητών ενάντια στην υπέρτερη πολεμική μηχανή των δυνάμεων του Άξονα. Και η σκέψη μας, μοιραία, επανέρχεται  στους άμεσους προγόνους μας, τους παππούδες και τους πατέρες μας, που έδωσαν τον δικό τους αγώνα, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου».

Το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά τελέστηκε επίσημη Δοξολογία όπου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Πρόδρομος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος – Δρ. Ιστορίας και διευθύντρια του Προτύπου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, κ. Μαρία Γ. Πατραμάνη.

Ο γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε πως «Η μεγάλη αντιφασιστική και αντιναζιστική νίκη των λαών στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο τιμάται την 9η Μάιου, ημέρα που απελευθερώθηκε η τελευταία Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Πράγα.

Τιμούμε την μνήμη, όσων αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τα δημοκρατικά ιδεώδη σε όλο τον κόσμο και των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στην Πατρίδα μας με τα αναρίθμητα ολοκαυτώματα και τις χιλιάδες θυσίες.

Παρά το διαφοροποιημένο περιεχόμενο σε Δύση και Ανατολή το μήνυμα της 9η Μάιου στην σημερινή εποχή συνεχίζει και είναι επίκαιρο, αφού οι αντιπαραθέσεις των ισχυρών της γης συνεχίζονται με νέες μορφές επιβολής συμφερόντων και επιβεβαιώνεται ότι η μοίρα των λαών είναι να αγωνίζονται συνεχώς για την ελευθερία και το δικαίωμα για αυτοδιάθεση τους.

Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται η ανάγκη αντιμετώπισης των νέων κινδύνων για την γη και την ανθρωπότητα και επιβάλλεται να ενισχυθούν οι παγκόσμιες συνεργασίες και να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ειρηνικό μέλλον ευημερίας για τον άνθρωπο και τον κόσμο του».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός τίμησε την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Βασίλης Λαμπρινός, σημείωσε τα εξής «η 9η Μαΐου 1945, που σηματοδοτεί το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί ημέρα Μνήμης για όλες τις δημοκρατικές χώρες που προασπίστηκαν την Ελευθερία απέναντι στην επέλαση των φασιστικών δυνάμεων και ημέρα Τιμής προς τους αγωνιστές και τους νεκρούς της Εθνικής Αντίστασης του ελληνικού λαού εναντίον των στρατευμάτων Κατοχής (1941-1944).

Τα χρόνια εκείνα, οι ανυπολόγιστες θυσίες που απαιτήθηκαν σε αυτούς τους αγώνες, είναι διαρκή ορόσημα φιλοπατρίας, ηρωισμού, και αυταπάρνησης. Η πραγμάτωση του ύψιστου Χρέους προς την πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, από όλους εκείνους που αντιστάθηκαν στην φασιστική βαρβαρότητα, σηματοδοτεί και τις δικές μας ευθύνες εμπρός στους κινδύνους και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Σε  μια εποχή δύσκολη για την πατρίδα μας εξαιτίας των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας, η οποία καταπατά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, οφείλουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα τις προσπάθειές μας για ειρήνη στην περιοχή μας, για συλλογική πορεία, για κοινωνική αλληλεγγύη. Με σταθερόν ορίζοντα τον ανθρωπισμό, την δικαιοσύνη, και την Δημοκρατία».