Η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" κλείνει 80 χρόνια ενημέρωσης και ιστορίας, 1946-2026

Το ημερολόγιο της «Π» με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρήτη – Από Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026 έως και Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026
Δευτέρα 10 Αυγούστου 2026

  • Η θεατρική παράσταση: «Οικογένεια Τσεκμέ» θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στις 21:30.
  • Το κουκλοθέατρο: «Ο Ψαροτρομάρας» από το Κουκλοθέατρο Κρήτης θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» στις 20:30.
  • Η θεατρική παράσταση «Η νεράιδα και το παλικάρι» – Φουρτουνάκηδες και Βροντάκηδες από την ομάδα ΤΕΣ4ΣΕΡΑ του Μ. Ζεϊμπέκη θα παρουσιαστεί στην Επισκοπή, με ώρα έναρξης στις 21:00.
  • Το 12ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Σμαρίου ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό με τις θεματικές εκθέσεις «Η μυλόπετρα ξαναγυρίζει… μνήμες ξυπνούν» στο Πολιτιστικό Κέντρο και «Ενδύματα και μνήμες» στη Λαογραφική Στέγη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Η μυλόπετρα ξαναγυρίζει… μνήμες ξυπνούν» θα λάβουν χώρα στις 19:30. Θα ακολουθήσει η μουσικοαφηγηματική παράσταση «Στην Ασκιανιάδα τ’ Έρωντα…» από το μουσικό σύνολο «Ανέμη».

  • Η θεατρική παράσταση «Έρευσεν ύδωρ» με τη Μαρινέλλα Βλαχάκη θα παρουσιαστεί, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στις 9:00 μ.μ. στην αυλή του παλιού Δημοτικού Σχολείου Κεφαλά.
Τρίτη 11 Αυγούστου 2026

  • Η θεατρική παράσταση: «Οικογένεια Τσεκμέ» θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» στις 21:30.
  • Η συναυλία για παιδιά «Η κυρία Σιντορέ και η διαστημική αριθμητική» από την ομάδα θεάτρου «Σιντορέ και Ντορεμί» θα πραγματοποιηθεί στο Σμάρι.
Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026

  • Η θεατρική παράσταση: «Ο Σώζων Εαυτόν Σωθήτω» του Eduardo de Filippo, σε σκηνοθεσία: Ταμίλλα Κουλίεβα, θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», στις 21:30.
  • Η θεατρική παράσταση: «Η ωραία μπαλω-θειά» από τη θεατρική ομάδα Θ.Ε.Α., με ελεύθερη είσοδο θα παρουσιαστεί στο Ανοικτό Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Πύλη Βηθλεέμ, στις 21:00
  • Η θεατρική παράσταση «Η παγίδα» από τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, σε σκηνοθεσία Μάνου Μανιά, θα παρουσιαστεί στο Σμάρι στις 21.00.
  • Το κρητικό γλέντι με τους Γιώργο Παπαδάκη και Γιάννη Φραγκιαδουλάκη θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Παρασκευή.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής

  • Στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, θα πραγματοποιηθεί κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Κώστα Σαριδάκη.

Διοργάνωση: Όμιλος Φιλάθλων Αρκαλοχωρίου (ΟΦΑ)

  • Ο λαγουδιανός περίπατος με ώρα εκκίνησης στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί από το Γήπεδο Καστελλίου.

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγού

  • Το 3ο φεστιβάλ «Ο κύκλος του πολιτισμού»: Από το Βυζάντιο στην Ενετοκρατία στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας θα παρουσιάσει το μέρος Β’ στη Μαθιά με τις παρακάτω θεματικές εκδηλώσεις:

-18:30 Ξενάγηση στη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου από Μαρία Μαρή, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

-19:30 «Το μονοπάτι των γεύσεων»: Γαστρονομικός περίπατος στη φύση με παρασκευές παραδοσιακών εδεσμάτων.

-20:30 «Του Ισμαήλ ο Πρίνος στη λογοτεχνία». Από την Ελένη Στρατάκη – Παμφίλου, φιλόλογο με μεταπτυχιακό στην Ιστορία Τέχνης.

-21:00 Μουσική παράσταση με τοπικούς καλλιτέχνες.

Διοργάνωση: Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Δημοτική Κοινότητα Μαθιάς, Πολιτιστικός Σύλλογος Μαθιάς

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2026

  • Η θεατρική παράσταση για παιδιά: «Μάγια η Μέλισσα», η επίσημη θεατρική παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη βραβευμένη τηλεοπτική σειρά θα παρουσιαστεί στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης», με ώρα έναρξης στις 20:30.
  • Το 3ο φεστιβάλ «Ο κύκλος του πολιτισμού»: Από το Βυζάντιο στην Ενετοκρατία στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας θα παρουσιάσει το μέρος Β’ στη Λύττο με τις παρακάτω θεματικές εκδηλώσεις:

-18.00 Ξενάγηση στη βυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου Τζενεράληδων, από την Ελένη Κανάκη, αρχαιολόγο, προϊσταμένη Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου.

Στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Λύττου θα πραγματοποιηθούν:

-Ομιλία με θέμα: «Τα καράβια της στεριάς: Ανεμόμυλοι, τοπίο και μνήμη στη Λύττο» από την Κωνσταντίνα Μπουμπουλάκη, αρχιτέκτονα μηχανικό MSc.

-«Ύμνοι στη Θεοτόκο». Χορωδία και Βυζαντινή Ορχήστρα (Διδασκαλία από τον Ανδρέα Γιακουμάκη, καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής, πρωτοψάλτη Αγίου Τίτου.

-«Παραλογές και ανθρώπων έπη» από την Παραδοσιακή Χορωδία Πεδιάδος «Οι Ανεμώνες» (Διδασκαλία: Γεωργία Αποστολογιωργάκη).

Οργάνωση: Δήμος Μινώα Πεδιάδας

Συνδιοργάνωση: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, Δημοτική Κοινότητα Λύττου, Πολιτιστικός Σύλλογος Λύττου

  • Βραδιά βινιλίου με παραδοσιακά φαγητά θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 στο Σμάρι.