Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η Eυρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio, αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος, διοργανώνει ζωντανή προβολή τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους σήμερα, τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.
Πρόκειται για έργα παιδιών και νέων που γυρίστηκαν είτε από ανεξάρτητους δημιουργούς είτε στα πλαίσια κινηματογραφικών εργαστηρίων σε σχολεία. Η προβολή θα γίνει ζωντανά ως live event στη σελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας στο FB (https://www.facebook.com/olympiaiff) στις 6:00 το απόγευμα.
Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio καλούν τα παιδιά, τους γονείς και την κοινότητα των εκπαιδευτικών να παρακολουθήσουν τον τρόπο που οι νεαροί κινηματογραφιστές προσλαμβάνουν και αποτυπώνουν γεγονότα που σφράγισαν την ανθρώπινη ιστορία. Οι ταινίες προσφέρονται για συζήτηση και περαιτέρω ανάλυση για το Ολοκαύτωμα και τις πολιτικές και κοινωνικοοικομικές συγκυρίες που οδήγησαν στη θηριωδία.
Θα προβληθούν οι ταινίες:
- Η Σόφι και ο Τζέικομπ / Sophie and Jacob – Max Shoham (Καναδάς, διάρκεια 8’49’’ / 2020, animation).
H ταινία απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Διεθνές Πρόγραμμα της 20ης Camera Zizanio, στην κατηγορία δημιουργών 17-20 ετών.
- Kρυφτό· ένα graphic novel για τους Έλληνες Εβραίους – 13ο ΓΕΛ Περιστερίου (διάρκεια 8’ / 2016)
Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθητές/τριες του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου, στo πλαίσιo Πολιτιστικού Προγράμματος με τίτλο «Ολοκαύτωμα, ανασκαλεύοντας μια δύσκολη μνήμη», στη διάρκεια του σχολικού έτους 2015-16.
- Mπλοκ 15 – 7ο ΓΕΛ Νέας Σμύρνης (Διάρκεια 6’ / 2018)
Μέσα στο φορτισμένο με ιστορικές μνήμες Μπλοκ 15 του στρατοπέδου Χαϊδαρίου, ένα παιδί αναζητά τη μεταφυσική παρουσία των Ελλήνων Εβραίων που πέρασαν από εκεί πριν τη μεταγωγή τους στο Άουσβιτς.
- «Είχαν όμως την ευκαιρία…» – 13ο ΓΕΛ Περιστερίου (Διάρκεια 6΄ / 2017)
Η ταινία δημιουργήθηκε από μαθήτριες/ές του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου, στο πλαίσιο του Κινηματογραφικού Εργαστηρίου του σχολείου, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17 και συμμετείχε στο Διαγωνισμό video του ΥΠΕΘ και του Εβραϊκού Μουσείου με θέμα «Το παιδί θύμα του Ολοκαυτώματος», Υπεύθυνη προγράμματος – Επίβλεψη έργου: Θεοδώρα Μπέτσου, φιλόλογος.