Μουσεία πανδημία

Περίπου το 95 τοις εκατό όλων των μουσείων και εκθεσιακών χώρων παγκοσμίως επλήγη από τα μέτρα κατά της πανδημίας, όπως αναφέρει η φθινοπωρινή έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Η εικόνα και οι αντιδράσεις των εκθεσιακών κέντρων επί λοκντάουν δεν είναι βέβαια ενιαία παντού: Κάποιοι αναγκάστηκαν να προβούν σε μαζικές απολύσεις, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν τα μέσα ώστε να επενδύσουν ακόμη περισσότερο στο ψηφιακό κομμάτι.

Η κρίση του κοροναϊού σύμφωνα με την  DW  έχει θέσει τα μουσεία και τους εκθεσιακούς χώρους και στη Γερμανία υπό τεράστια πίεση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις, όλοι οι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου – και όπως όλα δείχνουν δεν προβλέπεται να ανοίξουν σύντομα. «Για εμάς ήταν δεδομένο ότι θα κλείσουμε τον Νοέμβριο», δήλωσε η Σουζάνε Γκενσχάιμερ, διευθύντρια της Συλλογής Τέχνης NRW στο Ντίσελντορφ στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Αλλά αν το λοκντάουν διαρκέσει περισσότερο, τότε θα πρέπει να δούμε λίγο διαφοροποιημένα το ζήτημα: Πού υπάρχουν στην κοινωνία μας χώροι, στους οποίους μπορεί κανείς να βρίσκεται τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας; Θα μπορούσαμε να είμαστε η σανίδα σωτηρίας», υπογραμμίζει.

Άλλωστε διευθυντές μουσείων, εκθεσιακών χώρων, κινηματογράφων και καλλιτέχνες έχουν τοποθετηθεί ξεκάθαρα, υπενθυμίζοντας πως δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής κρούσματα, τα οποία να συνδέονται με πολιτιστικούς χώρους. «Τα μουσεία είναι ασφαλή», υπογραμμίζει και η Γερμανική Ένωση Μουσείων.

Έξι βρετανικά μουσεία στα δέκα φοβούνται ότι δεν θα επιβιώσουν μετά την πανδημία του κοροναϊού, αποκάλυψε  πρόσφατα η ένωση Art Fund, η οποία εξέφρασε την ανησυχία ότι το τρίτο lockdown που επιβλήθηκε στη Βρετανία θα επιδεινώσει την κατάσταση των μουσείων “που δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους”. Η ένωση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό έπειτα από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στα τέλη του 2020, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το νέο lockdown που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιανουαρίου “κινδυνεύει να προκαλέσει σημαντική αύξηση του αριθμού αυτού” και να οδηγήσει κάποια μουσεία “να κλείσουν για πάντα τις πόρτες τους”.

“Αυτό το τελευταίο lockdown είναι ένα σκληρό πλήγμα, το οποίο αναγκάζει τα μουσεία και τις γκαλερί μας να δώσουν μάχη για την επιβίωσή τους”, παρατήρησε η διευθύντρια της ένωσης Τζένι Γουόλντμαν. Η ίδια εξέφρασε τη θλίψη της που κάποια “μικρά μουσεία κυρίως, τα οποία είναι τόσο απαραίτητα για τις κοινότητές μας, δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αποθέματα για να περάσουν τον χειμώνα”. “Η πανδημία μάς εξάντλησε”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Γκριν, διευθυντής του μουσείου Florence Nightingale. “Αν παραταθεί η κατάσταση αυτή, θα χρεοκοπήσουμε εντελώς”, εξήγησε ο ίδιος, “κάτι που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να πούμε αν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά”.

Τα πολιτιστικά κέντρα, που αναγκάστηκαν να κλείσουν ξανά λόγω του lockdown, έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία covid-19. Η βρετανική κυβέρνηση αποδέσμευσε για το σύνολο του πολιτιστικού τομέα βοήθεια 1,57 δισεκ. λιρών (1,76 δισεκ. ευρώ), η οποία κρίθηκε ζωτικής σημασίας, αλλά ανεπαρκής.

Η ένωση Art Fund ανακοίνωσε  μια επιπλέον δωρεά 750.000 λιρών (841.500 ευρώ) για 23 πολιτιστικά κέντρα, ανεβάζοντας σε 2,25 εκατομμύρια λίρες (2,5 εκ. ευρώ) στη στήριξή της στον τομέα από την αρχή της πανδημίας.

Κατακόρυφη πτώση στα έσοδα του Λούβρου

Ο κόσμος της τέχνης έχει πληγεί ίσως περισσότερο από κάθε άλλον από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία και ένα από τα σπουδαιότερα Μουσεία του κόσμου, το Μουσείο του Λούβρου, δεν έχει αποφύγει τις επιπτώσεις.

Το Μουσείο είδε μείωση 72% στους επισκέπτες του εξαιτίας του κοροναϊού. Τα περιοριστικά μέτρα και τα lockdown που έχουν επιβληθεί ανά τον κόσμο, έχουν εμποδίσει τους λάτρεις της τέχνης να το επισκεφθούν.

Τα έσοδα του Μουσείου μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 90 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με το 2019. Το Μουσείο έκλεισε για 6 μήνες κατά τη διάρκεια του καθολικού απαγορευτικού  στη Γαλλία και όσο ήταν ανοιχτό οι επισκέπτες του έφτασαν μόλις τα 2,7 εκατομμύρια το 2020, εν αντιθέσει με τα 9,6 εκατομμύρια το 2019.

Η διοίκηση του Μουσείου κατάφερε να περιορίσει την οικονομική ζημία με την έκθεση για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2019 και προσέλκυσε περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες.

Η έκθεση είχε ξεκινήσει στις 24 Οκτωβρίου 2019 και ολοκληρώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2020, πριν το lockdown της περασμένης άνοιξης.

Μετά το πρώτο lockdown την άνοιξη, το Λούβρο κατάφερε να ανοίξει ξανά, αλλά με περιορισμένο αριθμό επισκεπτών.

Περίπου τα τρία τέταρτα των επισκεπτών του Μουσείου προέρχονται από το εξωτερικό, η ζημία επομένως ήταν σχεδόν αναπόφευκτη εξαιτίας και των περιορισμών στα ταξίδια, κάτι το οποίο αντικατοπτρίστηκε και στην ραγδαία πτώση του τουρισμού στη Γαλλία.

Το Μουσείο ωστόσο βρήκε νέο τρόπο για να συγκεντρώσει μετρητά, ανάμεσά τους και με τη διανομή του «Μια Νύχτα στο Λούβρο: Λεονάρντο ντα Βίντσι» που προοριζόταν για τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Επίσης, η συναυλία του διάσημου DJ Νταβίντ Γκετά την Πρωτοχρονιά, μεταδόθηκε μέσω διαδικτύου και συγκέντρωσε περισσότερους από 16 εκατομμύρια επισκέπτες.