Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς Μπονγκ Τζουν-Χο που σκηνοθέτησε τα “Παράσιτα”

 

Ο Μπραντ Πιτ με το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου, ο μεγάλος νικητής της βραδιάς Μπονγκ Τζουν-Χο που σκηνοθέτησε τα “Παράσιτα” και Ο “Τζόκερ” Χοακίν Φίνιξ κέρδισε το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου
Ο Μπραντ Πιτ με το Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου, ο μεγάλος νικητής της βραδιάς Μπονγκ Τζουν-Χο που σκηνοθέτησε τα “Παράσιτα” και Ο “Τζόκερ” Χοακίν Φίνιξ κέρδισε το Όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου

«Τα Παράσιτα» έκαναν φέτος τη μεγάλη ανατροπή σαρώνοντας στα φετινά Όσκαρ τα βραβεία καλύτερης ταινίας -υπερβαίνοντας το παραδοσιακό γλωσσικό «φράγμα» και διαψεύδοντας τα προγνωστικά που ήθελαν το πολεμικό δράμα «1917» ως το μεγάλο φαβορί- αλλά και καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον δημιουργό τους, Μπονγκ Τζουν-Χο, όπως και το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου. Χοακίν Φοίνιξ και Ρενέ Ζελβέγκερ, πήραν το Όσκαρ α’  ανδρικού και α’  γυναικείου αντίστοιχα. Στον Μπραντ Πιτ το βραβείο β’ ανδρικού ρόλου, και στη Λόρα Ντερν, β’ γυναικείου ρόλου.

Η ταινία «Τα παράσιτα», ένα υβρίδιο μαύρης σάτιρας, θρίλερ και αλληγορίας για την ζωή των προνομιούχων και των μη προνομιούχων στη σύγχρονη Σεούλ που υμνήθηκε από τους κριτικούς είναι η πρώτη ξενόγλωσση ταινία που κερδίζει και τα δύο αυτά βραβεία στην ιστορία του θεσμού.

Ο 50χρονος Μπονγκ κέρδισε βετεράνους, όπως ο Μάρτιν Σκορτσέζε και ο Κουέντιν Ταραντίνο. Παραλαμβάνοντας το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, αναφέρθηκε τιμητικά και στους δυο τους.

«Όταν πήγαινα σχολείο, μελετούσα τα φιλμ του Μάρτιν Σκορτσέζε. Και μόνο που ήμουν υποψήφιος ήταν τεράστια τιμή. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα κέρδιζα», είπε καταχειροκροτούμενος.

«Όταν ακόμα οι περισσότεροι στις ΗΠΑ δεν γνώριζαν καν τις ταινίες μου, ο Κουέντιν πάντα τις έβαζε στους καταλόγους του» με τα αγαπημένα του φιλμ, συνέχισε ο Μπονγκ. «Εδώ είναι. Κουέντιν, σ’ αγαπάω!»

«Θα πίνω μέχρι το πρωί», είχε πει νωρίτερα, όταν παραλάμβανε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Ο Μπονγκ συνηθίζει να γυρίζει ταινίες η πλοκή των οποίων τις κάνει κωμωδίες και θρίλερ ταυτόχρονα, όπως για παράδειγμα το φιλμ «Μνήμες εγκλήματος» (Memories of Murder, 2003). Τα «Παράσιτα» είναι μακράν η πιο επιτυχημένη ταινία του μέχρι σήμερα. Ήδη πέραν της πολύ καλής εισπρακτικής της πορείας εξασφάλισε το κορυφαίο βραβείο στις Κάννες.

«Ήξερα ότι είχε τη δική του δύναμη, ότι θα πρόσφερε τροφή για σκέψη, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πως μπορούσε να είναι τόσο επιτυχημένη ταινία στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία, στη Γαλλία», παραδέχθηκε.

«Πολλοί αμερικανοί θεατές είπαν ότι τα ‘Παράσιτα’ είναι πολύ απρόβλεπτη ταινία, νομίζω ότι αυτό απόλαυσε το κοινό», πρόσθεσε. Εξερευνά, επισήμανε, την «ευγένεια προς τα ανθρώπινα όντα», την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Αν ξεπεράσετε το φράγμα των δύο εκατοστών των υποτίτλων, ανακαλύπτετε καταπληκτικές ταινίες», είχε σχολιάσει με χιούμορ ο Μπονγκ παραλαμβάνοντας τη Χρυσή Σφαίρα τον περασμένο μήνα.

Ο Χοακίν Φίνιξ έλαβε το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την ενσάρκωση του κλόουν τα βιώματα του οποίου τον μετατρέπουν σε σκοτεινό αντιήρωα στο «Joker» του Τοντ Φίλιπς, το πρίκουελ της σειράς των ταινιών Batman που σημείωσε απρόσμενη εισπρακτική επιτυχία.

Η Ζελβέγκερ έλαβε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της θρυλικής ερμηνεύτριας Τζούντι Γκάρλαντ στη βιογραφική ταινία «Τζούντι» (Judy).

Είναι το δεύτερο Όσκαρ για την Τεξανή ηθοποιό, που είχε λάβει βραβείο δεύτερου γυναικείου ρόλου για την «Επιστροφή στο Cold Mountain» (Cold Mountain) το 2004 και ήταν υποψήφια τέσσερις φορές.

Ο πολύ μεθοδικός τρόπος με τον οποίο η Ζελβέγκερ μελέτησε για να μπορέσει να ενσαρκώσει την Γκάρλαντ, 50 χρόνια μετά τον θάνατό της – τα μαθήματα τραγουδιού, η σπουδή στην κινησιολογία της με τη βοήθεια χορογράφου… – της εξασφάλισαν ήδη μια Χρυσή Σφαίρα, ένα BAFTA κι ένα βραβείο της αμερικανικής ένωσης ηθοποιών (Screen Actors Guild).

Η ταινία επικεντρώνεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση της ζωής της διάσημης τραγουδίστριας, όταν αγωνιζόταν να ξεπεράσει την κατάχρηση ουσιών, την κατάθλιψη, την αϋπνία, την οικονομική αστάθεια και δικαστικές μάχες για την κηδεμονία των παιδιών της.

Η Λόρα Ντερν, η καριέρα της οποίας στο Χόλιγουντ διαρκεί τέσσερις δεκαετίες, κέρδισε το πρώτο της Όσκαρ, β γυναικείου ρόλου, για την ενσάρκωση μιας αδίστακτης δικηγόρου που αναλαμβάνει να χειριστεί μια υπόθεση διαζυγίου στην οικογενειακή ταινία «Ιστορία γάμου» (Marriage Story).

«Αυτό είναι το καλύτερο δώρο γενεθλίων που μου έκαναν ποτέ», είπε η Ντερν, που κλείνει τα 53 της σήμερα Δευτέρα, παραλαμβάνοντας το αγαλματίδιο.

Η κόρη του επιτυχημένου ηθοποιού Μπρους Ντερν και της Ντάιαν Λαντ αφιέρωσε το βραβείο στη 84χρονη μητέρα της, η οποία τη συνόδευσε στην τελετή απονομής.

Το βραβείο Β’ ανδρικού ρόλου, κέρδισε ο 56χρονος Μπραντ Πιτ – είναι το πρώτο του αγαλματίδιο για ρόλο στη μεγάλη οθόνη, έχει πάντως κερδίσει ένα ως παραγωγός το 2014 – για την ερμηνεία του στο φιλμ «Κάποτε στο Χόλιγουντ» (Once Upon a Time in Hollywood) του Κουέντιν Ταραντίνο.

Η ταινία «Αμερικανικό εργοστάσιο» (American Factory), που παρήγαγε το νεότευκτο στούντιο των Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα για λογαριασμό του Netflix, σε σκηνοθεσία της Τζούλιας Ράικερτ και του Στίβεν Μπόγκναρ, και καταγράφει τι συνέβη στους απολυμένους εργαζόμενους μιας αυτοκινητοβιομηχανίας στο Οχάιο το 2008, την περίοδο της ύφεσης στις ΗΠΑ, κέρδισε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Το συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων του Ομπάμα με το Netflix αποτελεί πρωτιά για οποιονδήποτε πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου. Η πιο κοντινή σύγκριση που μπορεί να γίνει είναι με τον πρώην αντιπρόεδρο Αλ Γκορ, το ντοκιμαντέρ του οποίου «Μια άβολη αλήθεια» (An Inconvenient Truth) είχε κερδίσει Όσκαρ το 2007.

Η Αμερικανική Ακαδημία των Τεχνών και των Επιστημών του κινηματογράφου απένειμε συνολικά 24 χρυσά αγαλματίδια.

 

Ο ΧΟΑΚΙΝ ΦΙΝΙΞ ΜΕ ΔΑΚΡΥΑ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

“Ήμουν κάθαρμα όλη μου τη ζωή, ήμουν εγωιστής”

Με δάκρυα στα μάτια ο Χοακίν Φίνιξ, παρέλαβε το αγαλματίδιο επί σκηνής, μίλησε ανοιχτά για τον χαρακτήρα του ανά τα χρόνια, ενώ παράλληλα έστειλε και ένα δυνατό οικολογικό μήνυμα για την  κλιματική αλλαγή και τις επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση.

«Ήμουν κάθαρμα όλη μου την ζωή, ήμουν εγωιστής. Υπήρξα σκληρός μερικές φορές, δύσκολος στη συνεργασία και είμαι ευγνώμων που τόσοι εδώ μέσα μου έδωσαν δεύτερη ευκαιρία. Νομίζω πως τότε είμαστε στα καλύτερά μας: όταν στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Όχι όταν ακυρώνουμε ο ένας τον άλλον για παλιά μας λάθη, αλλά όταν βοηθάμε ο ένας τον άλλον να αναπτυχθεί. Όταν μορφώνουμε ο ένας τον άλλον, όταν αλληλοκαθοδηγούμαστε προς την εξιλέωση. Αυτό είναι το καλύτερο στην ανθρωπότητα».  Όσον αφορά το περιβάλλον, δήλωσε: «Έχουμε αποσυνδεθεί πολύ από τον φυσικό κόσμο.

Πολλοί από εμάς έχουμε μια εγωκεντρική οπτική του κόσμου και πιστεύουμε πως είμαστε το κέντρο του κόσμου.

Μπαίνουμε στο φυσικό περιβάλλον και το λεηλατούμε για τις πηγές του». Σε μια ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή, ο Φίνιξ αναφέρθηκε και στον αδερφό του, Ρίβερ, τον οποίο έχασε από υπερβολική δόση ναρκωτικών σε νεαρή ηλικία.

«Όταν ήταν 17 ετών, ο αδερφός μου έγραψε αυτόν τον στίχο που έλεγε “τρέχα προς τη σωτηρία με αγάπη και η εσωτερική ειρήνη θα ακολουθήσει”», είπε ο Χοακίν Φίνιξ.

 

Η πολιτική δήλωση του Μπραντ Πιτ κατά Τραμπ και τα παιδιά του

Ο Brad Pitt στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στους κασκαντέρ των ταινιών αλλά και σε όλους όσοι δουλεύουν για να γίνει μια ταινία. Απευθυνόμενος στον Κουέντιν Ταραντίνο είπε ότι η Ακαδημία θα ήταν βαρετή χωρίς εκείνον και κοιτώντας προς τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο του είπε «Ζω για να πίνω κοκτέιλ μαζί σου, φίλε μου!».

Στη συνέχεια, είπε ότι στα Oscar 2020 του έδωσαν 45 δευτερόλεπτα για την ευχαριστήρια ομιλία του αλλά είπε ότι αυτά είναι περισσότερα από όσα έδωσε η Γερουσία στον Τζον Μπόλτον αυτή την εβδομάδα κάνοντας και ένα πολιτικό σχόλιο.

Στο τέλος συγκίνησε όταν ευχαρίστησε τα παιδιά του και τους αφιέρωσε το βραβείο: «Αυτό είναι για τα παιδιά μου, που δίνουν χρώμα σε ό,τι κι αν κάνω στη ζωή μου.

Σας λατρεύω».

 

 

Οι Ρενέ Ζελβέγκερ και Λόρα Ντερν με τα Όσκαρ α’ και β’ γυναικείου ρόλου
Οι Ρενέ Ζελβέγκερ και Λόρα Ντερν με τα Όσκαρ α’ και β’ γυναικείου ρόλου

Τα πιο  σημαντικά βραβεία

Ακολουθεί κατάλογος των σημαντικότερων βραβείων:
• Καλύτερης ταινίας «Παράσιτα» (Parasite)
• Καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου Χοακίν Φίνιξ (Joker)
• Καλύτερου α’ γυναικείου ρόλου Ρενέ Ζελβέγκερ (Judy)
• Καλύτερης σκηνοθεσίας Μπονγκ Τζουν Χο (Parasite)
• Καλύτερου β΄ ανδρικού ρόλου Μπραντ Πιτ (Once Upon a Time in Hollywood)
• Καλύτερου β’ γυναικείου ρόλου Λόρα Ντερν (Marriage Story)
• Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου Μπονγκ Τζουν Χο (Parasite)
• Καλύτερου προσαρμοσμένου σεναρίου Τάικα Ουατίτι (Jojo Rabbit)
• Καλύτερης ταινίας animation Toy Story 4
• Καλύτερου ντοκιμαντέρ American Factory
• Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας Parasite
• Καλύτερου πρωτότυπου τραγουδιού «(I’m Gonna) Love Me Again» (Rocketman).