ληστής Εθνική Πινακοθήκη απολογία

Το κατώφλι του ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί αναμένεται να περάσει σήμερα, Πέμπτη (01/07) ο 49χρονος που κατηγορείται για την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη.
Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για σήμερα στις 12 προκειμένου να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του και να έχει τον χρόνο να «χτίσει» την υπερασπιστική του γραμμή.

Ο συνήγορός του, Σάκης Κεχαγιόγλου, με τις δηλώσεις του έδωσε μια πρώτη εικόνα σχετικά με τις θέσεις του εντολέα του, επιμένοντας πως ουδέποτε προσπάθησε να πουλήσει τους πίνακες που ομολόγησε ότι έκλεψε από την Πινακοθήκη πριν από περίπου 9 χρόνια.

«Ο εντολέας μου, κατά δήλωσή του, ποτέ δεν επιχείρησε να πουλήσει τους πίνακες, ούτε στο εξωτερικό, ούτε στην Ελλάδα.», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.
Αναφορικά με το κρίσιμο ερώτημα γιατί ο κατηγορούμενος δεν επέτρεψε όλα αυτά τα χρόνια τους πίνακες, ο κ. Κεχαγιόγλου ανέφερε: «Η επιστήμη λέει ότι στους πίνακες πάνω υπάρχει το dna. Για να το εξαφανίσει, θα έπρεπε να βάλει χλωρίνη. Δεν ήθελε να τους καθαρίσει με χλωρίνη και να τους καταστρέψει…».

Όταν ο συνήγορος κλήθηκε να απαντήσει αν υπήρχε κίνδυνος για τους πίνακες στο ρέμα στο Πόρτο Ράφτη όπου βρέθηκαν, δήλωσε:

«Οι πίνακες κινδύνεψαν από άλλους λόγους όχι από τον εντολέα μου».

Τα ερωτήματα

Όλοι μιλούν για κατορθώματα που μοιάζουν βγαλμένα από τα μυθιστορήματα του Γάλλου συγγραφέα Μωρίς Λεμπλάν, με τον 49χρονο να κερδίζει επάξια τον ρόλο του Έλληνα Αρσέν Λουπέν στο βιβλίο με τίτλο «Αριστοκράτης λωποδύτης».

Έδρασε όντως μόνος του;Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Σάκη Κεχαγιόγλου, ο 49χρονος έδρασε μόνος του «από αγάπη για την τέχνη».

Είχε συνεργούς; «Μου είπε ότι δεν είχε συνεργούς. Είναι βέβαια περίεργος αυτός ο τρόπος αγάπης του εντολέα μου, αλλά αυτή την εξήγηση μου έδωσε στη ΓΑΔΑ. Είναι ένας λάτρης της τέχνης, δεν είναι συλλέκτης, ήθελε να πάρει αυτά τα έργα για να τα απολαμβάνει ο ίδιος».είπε ο κ.Κεχαγιόγλου.

Ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, πάντως, μιλώντας στο Mega την Τετάρτη το πρωί διερωτήθηκε πώς ο δράστης είχε την τεχνογνωσία για να απενεργοποιήσει τον συναγερμό στην Εθνική Πινακοθήκη. «Είχαμε την πληροφορία από τον μάρτυρα ότι υπήρχε συνεργός. Η κυρία ανάκριση θα αναδείξει πολλές λεπτομέρειες» πρόσθεσε.

Τι ήθελε να κάνει με τους πίνακες;Ο 49χρονος άνδρας δήλωσε πως επί εννέα χρόνια έκρυβε τους πίνακες πρώτα σε σπίτι της οικογένειας του στον Περισσό, σε μια ειδική κρύπτη στο μπάνιο, και στη συνέχεια, σε μια ρεματιά στην Κερατέα, όπου και εντοπίστηκαν.

Σε ό,τι αφορά το σενάριο της διοχέτευσης των κλοπιμαίων στη μαύρη αγορά, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να πουλήσει τα έργα, ότι δεν το σκέφτηκε και δεν το προσπάθησε ούτε για μια στιγμή. Η ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, έχει διαφορετική άποψη. Υπάρχουν, άλλωστε, πληροφορίες ότι προσπάθησε ανεπιτυχώς να πουλήσει τον Πικάσο και ότι απλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Ενα τέτοιο έργο τέχνης, που έχει κλαπεί από μια Εθνική Πινακοθήκη, δεν είναι άλλωστε εύκολο να πωληθεί.

Πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο, την κατάλληλη στιγμή, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ο 49χρονος περίμενε ακριβώς αυτή την ευκαιρία.

Τι λέει Ολλανδός «Ιντιάνα Τζόουνς των έργων τέχνης» για αγοραστές

Μιλώντας στο Vice o Ολλανδός ντετέκτιβ έργων τέχνης Arthur Brand δεν φαίνεται να πιάστηκε στον ύπνο το βράδυ της Δευτέρας, όταν πληροφορήθηκε τα νέα από την Αθήνα.

«Στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, μία πηγή που θεωρώ αξιόπιστη μού είπε ότι υπάρχει ένας Έλληνας στην Ολλανδία, ο οποίος συνδέεται με την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας», είπε. «Η πηγή ανέφερε ότι ο ύποπτος βρισκόταν στην Ολλανδία για δύο λόγους: Γνώριζε ότι η Αστυνομία ήταν στο κατόπι του και κρυβόταν και επίσης αναζητούσε στη Γερμανία αγοραστή για τους πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν».

Η περιγραφή του Brand, τον οποίο διεθνή μίντια έχουν χαρακτηρίσει ως «Ιντιάνα Τζόουνς των έργων τέχνης», ταιριάζει με το απόσπασμα της προανακριτικής απολογίας του 49χρονου, ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα: «Βρισκόμουν μεταξύ Ελλάδας, Ολλανδίας και Αγγλίας», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν. Η παρουσία του στην Ολλανδία επιβεβαιώνεται από τις πυκνές αναρτήσεις του στο Twitter.

Στις 26 Δεκεμβρίου 2020 ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα από την Ολλανδία», όπως έγραψε. Στις 25 Ιανουαρίου 2021 ανέβασε μια φωτογραφία από το Tilburg, όμως μετά από αυτό σταμάτησε να τουιτάρει. Χθες το βράδυ ο λογαριασμός φαινόταν απενεργοποιημένος.

«Η πηγή επανήλθε λίγο καιρό αργότερα, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος άντρας, άγνωστο γιατί, επέστρεψε στην Ελλάδα του πρώτους μήνες του 2021», είπε στο VICE ο Arthur Brand. Πράγματι, ο κατηγορούμενος φέρεται να κατέθεσε ότι γύρω στον περασμένο Φλεβάρη πανικοβλήθηκε από διαρροές στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η Αστυνομία βρισκόταν, για πρώτη φορά μετά την κλοπή του 2012, αρκετά κοντά στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Θεώρησε ότι τα δημοσιεύματα τον φωτογραφίζουν και σύμφωνα με όσα φέρεται να είπε, μετέφερε τους κλεμμένους πίνακες από το σπίτι που τους φυλούσε για χρόνια, σε μια ρεματιά στην Κερατέα.

VICE: Γνωρίζετε αν η πηγή μίλησε στις ολλανδικές Αρχές;

Arthur Brand: Γνωρίζω ότι απευθύνθηκε στην Ελληνική Αστυνομία.

-Γιατί πιστεύετε ότι η πηγή απευθύνθηκε σε εσάς;

Ήθελε να ρωτήσει τι πρέπει να κάνει. Το ερευνούσαμε, όμως στο μεταξύ οι ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί για την υπόθεση. Θεωρώ πολύ πιθανόν Έλληνες αστυνομικοί να είχαν ακολουθήσει τον ύποπτο στην Ολλανδία. Η Αστυνομία λέει ότι στην περίπτωση της Πινακοθήκης, ο κατηγορούμενος δεν προσπάθησε να πουλήσει τους κλεμμένους πίνακες.

-Το πιστεύετε;

Όχι, αυτό που γνωρίζω είναι ότι προσπάθησε να βρει αγοραστές, τουλάχιστον στη Γερμανία.