ΣΚΥΛΟΙ - ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ: οι τετράποδοι συνεργάτες του ΜΦΙ Κρήτης
Ο Ραβέλ
Ο Ραβέλ

Ο Ραβέλ και η Μυρτώ είναι οι πρώτοι σκύλοι-μουσειοπαιδαγωγοί σε μουσείο στην Ελλάδα!
Πρόκειται για τους νέους φίλους και συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας που αυτή την εβδομάδα, από σήμερα έως τις 28 Ιουνίου, θα συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη μαζί με τα παιδιά.

Στην ενημερωτική ανακοίνωση του Μουσείου οι υπεύθυνοι εξηγούν αυτή την επιλογή τους:

Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη
Η κ. Λένα Μπορμπουδάκη

Ο Ραβέλ και η Μυρτώ, δύο γλυκύτατα λαμπραντόρ, συμμετέχουν στο SummerCampτου Μουσείου υποστηρίζοντας ότι η ενσωμάτωση ενός ζώου σε μια ομάδα μπορεί να πυροδοτήσει μια εξέλιξη δυναμική!

Το NaturalHistoryMuseumofCrete- OfficialPage, τολμηρό όπως πάντα, αποφάσισε για πρώτη φορά να εφαρμόσει την πρακτική της αλληλεπίδρασης με τη βοήθεια των ζώων, απολαμβάνοντας τα ψυχολογικά, κοινωνικά, συναισθηματικά και γνωστικά οφέλη αυτής της ενδιαφέρουσας επαφής!

Όπως εξηγεί η διευθύντρια Έκθεσης ΜΦΙΚ-ΠΚ κα Λένα Μπορμπουδάκη «το μουσείο μας πρωτοπορεί για ακόμα μία φορά δίνοντας άλλη δυναμική στα εκπαιδευτικά του προγράμματα. Για πρώτη φορά σε μουσείο στην Ελλάδα υποδεχόμαστε τους νέους μας συνεργάτες – δύο υπέροχα λαμπραντόρ!

Η νέα αυτή εκπαιδευτική και μουσειολογική πρακτική, η εμπλοκή με τα ζώα φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην ανάπτυξη της μάθησης και των δεξιοτήτων του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ομαδικής εργασίας και συνεργασίας» (Orlbauerκαι Knotnachel, 2001).

Η Μυρτώ
Η Μυρτώ

Η κ. Μπορμπουδάκη επισημαίνει ότι «η παρουσία ενός ζώου απελευθερώνει το στρες και βοηθά τα παιδιά σε εργασίες, όπως η μεγαλόφωνη ανάγνωση (Friedmanetal, 1983 inKatcherandWilkins, 2002).

Στην τάξη τα ζώα μπορεί να τραβήξουν την προσοχή των παιδιών, η οποία ενδέχεται να κατευθυνθεί στη συνέχεια προς τον παιδαγωγό σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι χωρίς αυτά (Ortbauer, 2001 inVaracoandSemnotti, 2002), ενώ παράλληλα συνεισφέρει στη μείωση του άγχους, του θυμού και της επιθετικότητας».

Η ενσωμάτωση των ζώων σε εκπαιδευτικά προγράμματα ή η εκπαίδευση με τη βοήθεια των Ζώων είναι μια έννοια που βασίζεται γύρω από τα θετικά αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν για τα παιδιά μέσα από άμεση ή έμμεση επαφή με αυτά.

Σας περιμένουμε να τους γνωρίσετε από κοντά!