από την επίσκεψη της Ασπασίας Παπαδοπεράκη στο Μουσείο Ν. Καζαντζάκη
Η Ασπασία Παπαδοπεράκη "ανταμώνει" το έργο του αδερφού της Θωμά, που εκτίθεται στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου

Τη διακεκριμένη γλύπτρια, συγγραφέα και σκηνογράφο κα. Ασπασία Παπαδοπεράκη, φιλοξένησε την περασμένη Πέμπτη το Μουσείο Ν. Καζαντζάκη.

Η κα. Παπαδοπεράκη, απόφοιτη των Σχολών Καλών Τεχνών Αθήνας και Παρισιού, έχει παρουσιάσει έργα της σε σημαντικές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Εθνική Πινακοθήκη, Ινστιτούτο Γκαίτε) και το εξωτερικό (Salon de Mai, Paris – Biennale, Alexandria). Το 2009 βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του καλλιτεχνικού έργου της και το 2020 απέσπασε το βραβείο “Νίκος Καζαντζάκης” του Δήμου Ηρακλείου.

Οι δημιουργίες της διακρίνονται για τον συμμετρικό, αναπαραστατικό και ρεαλιστικό χαρακτήρα τους μακριά από αφαιρετικούς πειραματισμούς με πηγή έμπνευσης την ελληνική αρχαϊκή περίοδο και την αιγαιοπελαγίτικη λαϊκή αρχιτεκτονική.

Στο ελληνικό ευρύ κοινό είναι γνωστή από τη γλυπτική σύνθεσή της «Διαχρονική συνάντηση Θεοτοκόπουλου, Κορνάρου, Καζαντζάκη» που εκτίθεται στο Ηράκλειο, καθώς και για το ολόσωμο ορειχάλκινο γλυπτό της Μαρίας Κάλλας στην Αθήνα, «ένα από τα ωραιότερα σύγχρονα γλυπτά της πόλης» σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης, Ζέτα Αντωνοπούλου.

Ιδιαίτερη και συναισθηματικά φορτισμένη στιγμή της επίσκεψης στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου Καζαντζάκη ήταν η «αντάμωση» της κας Παπαδοπεράκη με τη χάλκινη προτομή του Καζαντζάκη που φιλοτέχνησε ο αδερφός της, εξίσου καταξιωμένος ζωγράφος και γλύπτης, Θωμάς Παπαδοπεράκης (1943-2002) το 1957 σε ηλικία μόλις 14 ετών.

‘’Όπως μας διηγήθηκε η κα. Παπαδοπεράκη:

«Όταν το μήνυμα του θανάτου του Καζαντζάκη έφτασε στο Ηράκλειο, ο Θωμάς κάθισε και δίχως ούτε να φάει ούτε να κοιμηθεί για όσες μέρες χρειάστηκαν, δημιούργησε την προτομή του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, χωρίς ποτέ να τον έχει συναντήσει» τονίζεται στο site του μουσείου.

Στο φυσικό πωλητήριο του μουσείου  ή στο e-shop του μπορείτε να βρείτε λιθογραφίες με τη μορφή του Καζαντζάκη φιλοτεχνημένες και υπογεγραμμένες από την ίδια την κα Ασπασία Παπαδοπεράκη, για τις οποίες το μουσείο την ευχαριστεί θερμά.