Σχολή Κεραμικής διετούς  φοίτησης δημιουργείται  στο Θραψανό
Ο δήμαρχος κ. Κεγκέρογλου ανοίγει το Φεστιβάλ

Σχολή Κεραμικής διετούς φοίτησης θα λειτουργήσει στο Θραψανό από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτό τόνισε ο δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου στην έναρξη του 3ου φεστιβάλ “Χώμα- Νερό – Φωτιά ” το οποίο μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουλίου θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις εστιασμένες στην κρητική παραδοσιακή κεραμική και τον πολιτισμό της Κρήτης.

«Ως νέα δημοτική Αρχή» επεσήμανε ο ίδιος «είχαμε δεσμευτεί να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και τις λαθεμένες επιλογές και να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε το κτήριο που θα φιλοξενήσει αυτή τη σημαντική Σχολή, να είναι έτοιμο στην ώρα του.

Και τώρα που μιλάμε είναι έτοιμο κατά 95% και για αυτό το επίτευγμα θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους βοήθησαν την προσπάθεια αυτή.

Υπάρχουν πολλές προκλήσεις για την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της περιοχής, η οποία μπορεί να αναδειχθεί περαιτέρω μέσα από αυτή τη Δομή, παράλληλα με τη στήριξη πολιτιστικών γεγονότων των τοπικών φορέων και την ανάδειξη των τοπικών επιχειρήσεων, όπως τα αγγειοπλαστεία που αποτελούν πόλο έλξης και μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω, αποτελώντας μοχλό και κίνητρο ανάπτυξης βιωματικού τουρισμού».

Ο δήμαρχος Βασίλης Κεγκέρογλου εξήρε το έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου Θραψανού που έχει πετύχει την ένταξη της αγγειοπλαστικής παράδοσης του τόπου στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με κορωνίδα των δραστηριοτήτων του το πολιτιστικό φεστιβάλ Χώμα-Νερό-Φωτιά, ένας επιτυχημένος θεσμός που προβάλλει την παραδοσιακή κεραμική του Θραψανού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Επίσης εντός του 2024 θα ανατεθεί μελέτη για την ανάπλαση του χώρου που διεξάγεται το Φεστιβάλ.

Τέλος επελέγη η πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σχετικά με το Φεστιβάλ Χώμα-Νερό-Φωτιά και τη Δομή Κεραμικής, από την κριτική επιτροπή του Διεθνούς Βραβείου UCLG – Mexico City – Culture 21.

«Η άρτια συγκρότηση της πρότασής μας από τον επιμελητή Κνωσού της Βρετανικής Σχολής Αθηνών Κωστή Χρηστάκη από το Θραψανό, αναγνωρίστηκε ως αξιοσημείωτη και θεωρήθηκε ότι συνολικά αναβαθμίζει το πολιτιστικό τοπίο.

Μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των πολιτών, στοχεύοντας στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Θραψανού και να λειτουργήσει ως πολιτιστικός κόμβος ενεργών αγγειοπλαστών της περιοχής μεταλαμπαδεύοντας τη τέχνη του αγγειοπλάστη στη νέα γενιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κριτική επιτροπή εστίασε στο έργο πόλεων, τοπικών ή περιφερειακών κυβερνήσεων και κορυφαίων ατόμων που έχουν διαπρέψει στην προώθηση καινοτόμων πρακτικών, έλαβε 87 υποβολές από όλες τις γωνιές του κόσμου, γεγονός που εκτός από επιβράβευση, μας γεμίζει ευθύνη για τα επόμενα, στοχευμένα βήματά μας» τόνισε ο δήμαρχος.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που διοργανώνουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Θραψανού σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμικής, με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, την αιγίδα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και τη συμμετοχή των αγγειοπλαστών του Θραψανού, συνεχίζεται με πλούσιες δράσεις για μικρούς και μεγάλους μέχρι τις 7 Ιουλίου, ενώ από την Κυριακή 14 Ιουλίου αρχίζουν οι 3ήμερες κρητικές βραδιές στο πλαίσιο της «37ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΤΟΥ ΘΡΑΨΑΝΙΩΤΗ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΗ» με Κρητικούς καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα στην κεντρική πλατεία του Θραψανού, από τις 21.00 κάθε βράδυ.