Η κ. Μενδώνη στην τελετή παραλαβής με φόντο τη μινωική λάρνακα
Η κ. Μενδώνη στην τελετή παραλαβής με φόντο τη μινωική λάρνακα

Πενήντα πέντε αρχαιολογικά ευρήματα υψηλής τέχνης με ιστορική και συμβολική αξία παραδόθηκαν  προχθες  από τις ΗΠΑ, σε ειδική τελετή, στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη από τον Άλβιν Μπραγκ, γενικό εισαγγελέα του Μανχάταν. Η παράδοση έγινε σε ατμόσφαιρα εξόχως φιλελληνική και συγκινησιακή.

Πρόκειται για 47 αρχαιότητες από τη Συλλογή M. Steinhardt καθώς και 8 προϊστορικά έργα από τη Θεσσαλία, τα οποία προέρχονται από άλλη έρευνα.

H Λίνα Μενδώνη ξεκινώντας την ομιλία της είπε ότι «είναι ημέρα μεγάλης ευτυχίας για την Ελλάδα ενώ έκανε  λόγο για «μεθοδική και ακούραστη προσπάθεια» από πλευράς της Γενικής Εισαγγελίας, με ειδική αναφορά τόσο στον Άλβιν Μπραγκ, όσο και τον προκάτοχό του, Σάιρους Βανς.

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε με θερμά λόγια για τον Μάθιου Μπογδάνο και για τη συνεισφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που παρείχαν κομβικές πληροφορίες οι οποίες επέτρεψαν την πλήρη τεκμηρίωση των έργων στο πλαίσιο της δύσκολης αυτής έρευνας.

«Η τεράστια επιτυχία σας δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες που επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους, ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα, αλλά το ηχηρό μήνυμα προς όλους όσοι εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα, που οι παράνομες συναλλαγές τους θα αποκαλυφθούν και οι ίδιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους», σημείωσε η υπουργός.

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Η “ντριμ τιμ” του Μάθιου Μπογδάνου

Ένα από τα δημοσιεύματα της «Π» για το θέμα
Ένα από τα δημοσιεύματα

Ο γενικός εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του ότι συνεισέφερε στην ολοκλήρωση της έρευνας αυτής, απονέμοντας τα εύσημα στην ομάδα του ομογενούς, βοηθού εισαγγελέα, Μάθιου Μπογδάνου και του ειδικού πράκτορα Ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας Ρίκυ Πατέλ, τονίζοντας την εκτίμησή του για την Ελλάδα και για την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

«Κυρία υπουργέ, είναι μεγάλο προνόμιο για εμάς ότι μας εμπιστευτήκατε και που σας έχουμε εδώ και ακόμη ότι σας επιστρέφουμε αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα. Επίσης, να αναφερθώ στον Μάθιου Μπογδάνο και την ομάδα του, ο οποίος είναι συνώνυμος με αυτήν την έρευνα. Είναι μια ντριμ τιμ», είπε στην προσφώνησή του ο Άλβιν Μπραγκ.

Ο Μάθιου Μπογδάνος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται μόνο για τα αντικείμενα της συλλογής Steinhardt, αλλά και για ορισμένα άλλα που αντιμετωπίστηκαν σε διαφορετικές έρευνες, τις οποίες διεξήγαγε η εισαγγελία Νέας Υόρκης.

Κλείνοντας την τελετή, η υπουργός Πολιτισμού είπε: «Σήμερα είναι το “νόστιμον ήμαρ”, η γλυκιά μέρα του γυρισμού στην πατρίδα μετά από χρόνια περιπλάνησης, αλλαγές παράνομων κατόχων, χαλκευμένα παραστατικά αγοραπωλησιών. Αλλά οι αρχαιότητες διατηρούν πάντα την αλήθεια τους, μια αλήθεια συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου που τις γέννησε.

Τις επιστρέφουμε στην πατρίδα με ανείπωτη χαρά και σας εκφράζουμε για μια ακόμη φορά τις βαθιές ευχαριστίες μας».

 

ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
Η μινωική λάρνακα αξίας 1 εκατ. δολαρίων ανάμεσα στις αρχαιότητες

Η  μινωική λάρνακα, αξίας 1 εκατ. δολαρίων που κατείχε ο Michael Steinhardt, ο δισεκατομμυριούχος που επέστρεψε κλεμμένα τεχνουργήματα αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων,   είναι ανάμεσα  στις  αρχαιότητες που επιστρέφουν στην  Ελλάδα.

μινωικη λαρνακα
Η κ. Μενδώνη στην τελετή παραλαβής με φόντο τη μινωική λάρνακα
Η  παράνομη διακίνησή της λάρνακας  είχε τεκμηρωθεί- όπως αναφερε σε δημοσίευμα της η «Π» -σε  τοπικό επίπεδο καθώς   το υπουργείο είχε ζητήσει  από   αρχαιολόγους με γνώση στις αρχαιότητες  της μινωικής εποχής να  στοιχειοθετήσουν από που προέρχεται, ώστε να επιστραφεί στην πατρίδα μας μαζί με τα άλλα 46 αντικείμενα. Η ταυτοποίηση τυπολογικά έδειξε την περιοχή του νησιού από την οποία προέρχεται αλλά επειδή είναι προϊόν  λαθρανασκαφής για ευνόητους λόγους  δεν την αναφέρουμε.

‘’Υπήρχαν -όπως είχε τονίσει τότε μιλώντας στην «Π» η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων  Ηρακλείου κ.Βάσω Συθιακάκη -τυπολογικά στοιχεία που υποδείκνυαν την περιοχή προέλευσης της λάρνακας και τον τρόπο προέλευσης της ,ότι προέρχεται δηλαδή  από νεκροταφείο.Έτσι κατέστη δυνατόν να κατασχεθεί  και να επιστραφεί εκεί όπου ανήκει”.

Για την ταυτοποίηση της λάρνακας συνεργάστηκαν πολλοί φορείς αφού πρόκειται για μια επίπονη εργασία  με στόχο να μην υπάρχε  παραμικρή αμφιβολία η οποία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την όλη  διαδικασία.     Ανάμεσα στα   αντικείμενα που επιστρέφουν εκτός από τη λάρνακα είναι πιθανόν να υπάρχουν ανάμεσα τους και άλλες αρχαιότητες που προέρχονται από την Κρήτη, καθώς όταν ξεκίνησε η υπόθεση ζητήθηκε έλεγχος  και για άλλα αντικείμενα. Το πόσα  και ποια  είναι αυτά θα φανεί από την επιστροφή τους στην Ελλάδα και στη συνέχεια κατά τη διανομή τους στις εφορείες αρχαιοτήτων από την οποία προέρχονται.