Σ’ έναν λάτρη της Κρήτης κα της Ελλάδας, στον Ρόντρικ Μπίτον, τον διάσημο νεοελληνιστή πανεπιστημιακό απονεμήθηκε το φετινό βραβείο “Ράνσιμαν”, σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου Anglo-Hellenic League, που εργάζεται για την προώθηση και παρουσίαση της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το βιβλίο του Μπίτον με τίτλο «Ελλάδα: Βιογραφία ενός σύγχρονου έθνους» απέσπασε τη σημαντική διάκριση για το 2021. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 70χρονος πανεπιστημιακός κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, το οποίο έχει λάβει το όνομά του από τον εκλιπόντα βυζαντινολόγο Σερ Στίβεν Ράνσιμαν.
Συνολικά 4 φορές στο παρελθόν ο Μπίτον έχει τιμηθεί με αυτόν τον τρόπο από τον σύλλογο, κάτι που αποτελεί ρεκόρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ο Τζον Κίτμερ, πρόεδρος του Συμβουλίου του Anglo-Hellenic League, έκανε λόγο για ένα πελώριο επίτευγμα: «Στην 35ετή ιστορία του θεσμού ο Ρόντι είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει κερδίσει το βραβείο 4 φορές» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ειναι πολύ θετικό που οι κριτές επέλεξαν να αναγνωρίσουν αυτό το σημαντικό και επίκαιρο έργο φέτος, τη χρονιά που σηματοδοτεί τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Η ανακοίνωση του βραβείου έγινε, σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom λόγω των περιορισμών για την Covid-19. Χορηγοί του Runciman Award είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.
Ο Ρόντρικ Μπίτον (Roderick Macleod Beaton) είναι συνταξιούχος πανεπιστημιακός. Διετέλεσε καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας της έδρας «Κοραής» (Koraes), στο Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (King’s College London) από το 1988 έως το 2018.
Έχει συγγράψει τις μελέτες “Εισαγωγή στο έργο Του Καζαντζάκη” και “Ο Καζαντζάκης μοντερνιστής και μεταμοντέρνος” και το μυθιστόρημα “Τα παιδιά της Αριάδνης”.
Πρόκειται για μια νέα ματιά στη Μινωική Κρήτη, όπου και διατυπώνεται απερίφραστα η θεωρία περί ανθρωποθυσιών, τις οποίες τελούσαν οι Μινωίτες πριν από τον καταστροφικό σεισμό του 1700 π.Χ.