Στην Χριστίνα Βασιλακοπούλου το φετινό βραβείο Καράτζη

Στην υποψήφια διδάκτορα του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής Χριστίνα Βασιλακοπούλου, απονεμήθηκε το φετινό βραβείο «Μιλτιάδη Καράτζη».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ενώ οργανώθηκε από το Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας κι ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Γρηγόρη Σηφάκη, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της  Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποίησε ομιλία ο ομότιμος καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου Νίκος Παπαδημητρίου που ανέπτυξε το θέμα «Η Ευρώπη σήμερα. Υπάρχει ακόμα Ευρωπαϊκός πολιτισμός;», ενώ ομιλία πραγματοποιήσε επίσης η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού με θέμα

«Η συμβολή των γαλλικών γραμμάτων στη διαμόρφωση της πνευματικής φυσιογνωμίας του Γιώργου Σεφέρη».

Η Χριστίνα Βασιλακοπούλου σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το 2019 ξεκίνησε το διδακτορικό της στο Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του ΙΤΕ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Σπύρου Πανδή. Στην διάρκεια του διδακτορικού της έχει δημοσιεύσει 5 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, ενώ επιπλέον 2 βρίσκονται στο στάδιο της κρίσης.

Στην αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε η βράβευση

Σε 3 από αυτά είναι πρώτη συγγραφέας. Ο κύριος ερευνητικός της σκοπός είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων για την ποσοτικοποίηση των πηγών των οργανικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Η δουλειά της έχει αναδείξει την αρνητική επίπτωση των δασικών πυρκαγιών στην ποιότητα του αέρα της Ευρώπης ακόμα και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τις φωτιές, καθώς και την παραγωγή δευτερογενών οργανικών σωματιδίων από βιογενείς πηγές. Έχει παρουσιάσει τα ευρήματα της ερευνάς της σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική. Επίσης έχει συμμετάσχει σε διεθνείς καμπάνιες μετρήσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ιταλία και στην Γαλλία.